neljapäev, 21. jaanuar 2010

Kokkuhoiu kokaklubi

2010 jaanuarist juunini toimub Sotsiaalministeeriumi Hasartmängumaksu nõukogu rahastamisel projekt "Kokkuhoiu kokaklubi - säästliku toiduvalmistamise õpitoad abivajajaile".

Projektijuht ja kursuste läbiviija Sille Varblane.

Eesmärgid:

1. Osalejad hakkavad rohkem eelistama tervislikku ja odavat isetehtud toitu, mis parandab tervist ning aitab ka väikeste rahaliste võimaluste korral väga maitsvaid toite valmistada.
2. Osalejad harjuvad kasutama odavaid toiduaineid maitsvate toitude valmistamiseks. Paraneb hakkama saamine ja elukvaliteet.
3. Läbi positiivsete kogemuste ja põnevate retseptide järgi kokkamise mõjutada osalejaid poolfabrikaatide kasutamisele eelistama enam lihtsaid tooraineid.
4. Läbi praktiliste oskuste saamise tõsta kerge vaimse või füüsilise puudega inimeste julgust kodus ise rohkem süüa tegema.
5. Anda iseseisvat elu alustavatele noortele esmased söögitegemise kogemused.
6. Parendada erinevate sotsiaal- ja põlvkonnagruppide vahelist koostööd ja läbisaamist.

Sihtgrupp:

- majandusraskustesse sattunud pered, omandamaks oskusi tervislikuks ja säästlikuks söögitegemiseks
- kerge vaimse puudega inimesed, kes elavad küll iseseisvat elu ja mõnel on peregi, kuid vajavad toetavat kursust, et mitmekesistada oma toidulauda.
- nägemispuudega inimesed
- iseseisvat elu alustavad noored

Kursuste kirjeldus:


Projekti raames viiakse läbi kaks kursuste tsüklit. Mõlemas grupis kuni 10 inimest. Kumbki grupp käib koos 21 korda, 1 kord nädalas jaanuarist juunini, igal korral 3 tundi.
Kursus, mida võiks nimetada Kokkuhoiu kokaklubiks algab igal korral lühikese tutvustava osaga. Jätkub praktilise retseptide läbi tegemisega, süüa tehakse 2-3 liikmelistes gruppides. Igal korral on kindel teema, millega seonduvalt tehakse läbi 4-6 erinevat toitu. Kursused on osalejatele tasuta.

Kursuse eesmärk ja rõhk on asetatud praktiliste oskuste õpetamisele säästvalt köögis majandama ilma tulemuse kvaliteeti langetamata. Tooraineteks on valitud lihtsad ja odavalt kättesaadavad toiduained, millede rikkalikud kasutusvõimalused tänapäeva kireva kaubavaliku tõttu perenaiste seas on tähelepanuta jäänud.

Jaanuar, veebruar - Erinevate köögiviljade kasutamisvõimalused
- toidud porgandist
- toidud kartulist
- toidud kapsast
- toidud peedist
- toidud kaalikast
- toidud sibulast

Märts - Köögiviljatoidud
- kotletid köögiviljadest
- köögiviljade kasutamine kookides
- köögiviljad pirukataignas ja täidistes
- köögiviljatoidud põhiroana
- köögiviljasalatid

Aprill - Lihatoidud
- toidud maksast
- magu toidulaual
- kamara kasutamisvõimalused
- koodi kasutamisvõimalused

Mai - kevadroheline, magustoidud
- Kevadrohelise kasutamine toitudes
- piimamagustoidud
- köögiviljad magustoitude koostises
- puuviljad ja marjad magustoitudes

Juuni- Suupisted 2 korda


Sellise köögiviljapildi alla, mis tuleb ka lehe äärele, koonduvad retseptid, mis ühiselt Kokkuhoiu kokaklubis läbi katsetatakse.



1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Väga tore ja tänuväärt ettevõtmine. Jõudu sulle!!

Related Posts with Thumbnails