reede, 28. august 2009

Marineeritud seened (parim retsept)

See on vana hea seente marinaadi retsept, mille mu ema leidis aastaid tagasi Nõukogude Naisest ja on selle järgi teinud palju aastaid ja tunnistas selle parimaks, kuigi retsepti koguseid vaadates võib kahtlusi tekitada. Kinnitan, et selliselt marineerides tulevad head seened.

Ajakirjas oli juures ka selline lause:
NB! Soola, suhkru, äädika vahekord peab jääma samaks!

1 l vett

4 spl soola

7 spl suhkrut

1 loorber

5 nelki

5 pipart

2 vürtsi

tükike kaneelikoort

1 porgand

1 sibul

tilli õisikuid ja varsi


2 spl äädikat

Keeta 5 minutit koos kupatatud seentega, lõpus lisada äädikas, panna purkidesse ja sulgeda kohe õhukindlalt.

45 kommentaari:

Unknown ütles ...

Kogused tunduvad imelikud jah, sest ei tea ju, millisest kogusest seentest käib jutt. Oletada muidugi võib.

Sille ütles ...

Seente kogus polegi oluline, tähtis on see, et 1 l vedeliku kohta panna nii palju teisi aineid. Seeni nii palju kui liitrisesse vedelikku mahub.

Pyhak ütles ...

Tegin selle järgi, tundus küll väga hea maitsega marinaad - paras magushapukas enne äädika lisamist.
Eks paistab, mis päris lõpptulemus on.

Suur tänu retsepti jagamast :)

Anonüümne ütles ...

Muidugi on vahe ja on oluline! Mida rohkem seeni sisse suruda, seda nõrgem maitse seentel pärast on ja vastupidi. Nii et puhtalt oletuseks see jääbki.

Unknown ütles ...

mul mahtus sinna liitrisse 1,7kg seeni, aga lõpuks tundus selline üsna kange kraam....ehk tõmbavad ajapikku maitse vähe pehmemaks?

Pyhak ütles ...

Tegin esimesed purgid prooviks lahti. Überhää. Marinaadi panin puhtalt tunde järgi, et seentele vedelikku ka parajalt jääks. Omamoodi oli see, et ühte purki oli sattunud see kaneelikoor ja seened olid kerge kaneeli maitsega, üldse mitte halvas mõttes. Jõululauale sobiks eriti ideaalselt. Ahjah, ma lisasin marinaadile sinepiseemneid, mida retseptis polnud.

Ave ütles ...

Parimad seened, mida ma kunagi marineerinud olen!!! Aitähh retsepti eest! Minul seenekogus ikka tunde järgi, et purki marinaadi ka saaks. Selle sinu marinaadi koguse tegin kolmekordse, sest mul oli u.4,5-5 liitrit seeni. Ja kogus täitsa klappis.

Sille ütles ...

Rõõm kuulda, et rahule jäite!

Anonüümne ütles ...

Mulle jätkus siinsest kogusest väga kenasti ca 1kg seentele, maitsnud veel ei ole (suhteliselt vähe sai ju, nii et ei raatsi ühtegi purki ilma põhjuseta lahti teha)...

Anonüümne ütles ...

Ma proovisin ka teha nii. Minu jaoks an tiba soolane värk. Aga ehk seistes maheneb. Samas mees, kes muidu marineeritud seeni ei armasta, kiitis väga.

Maarja ütles ...

Anonüümne 12. septembrist jälle kommenteerimas - tegin nüüd esimese purgi lahti. Kuna juhtus olema just see purk, kus oli kaneelikoor sees, siis on maitse veidi harjumatu, aga minu meelest väga hea marinaad! Parajalt hapukas, parajalt soolane, parajalt vürtsi... Aitäh, see läheb kindlasti mu retseptikogusse lemmikute hulka!

Anonüümne ütles ...

Ja kui suhkur asendada meega läheb maitse eriti huvitavaks.

Anonüümne ütles ...

Soola kogus on absurdne.Kasutan ka soolamise juures vähem. Usaldasin retsepti ja praegu on kahju seentest, mis raiskasin. Aga 2 lusika soolaga pole viga.

kukupai ütles ...

Mina olen sama põhja juures pannud 3 kuhjata spl soola, siis on paras. Ja sellesama marinaadiga saab teha ka kurke või tomateid...

Anonüümne ütles ...

no ma ei tea, seda soola on ikka palju. ma tegin 2 liitri vee peale. panin jämedat meresoola 5 spl. pidin uue marinaadi tegema. uue marinaadi tegin 1 spl jämeda soolaga, no see on selline piiri peal. ja suhkrut on ka minu meelest natuke suur kogus

Anonüümne ütles ...

Tegelen samuti just seente marineerimisega. Olen ka varem marineerinud männikaid, aga tihti on liiga soolased tulnud. Nüüd katsetasin ja mõõtsin...Väike järeldus. Kas ikka kõik peavad silmas spl. või siis dessert lusikat. Soola kogus siis 4 dessert lusikat ja 3 spl. on võrdne. Ka soolal ja soolal on vahe ehk meresool versus jämesool. Meresool peaks olema soolasem. Ise kasutan seekord siis 2 spl.meresoola. eks näis, mis saab!

Eger ütles ...

Jah, mul tekkis ka seesama lusika küsimus, et kui on mõeldud supilusikat, siis kas seda vanakooli suurt või pigem vanakooli desserdikat, mis tänapäeva mõistes on supilusikas?
Ma katsetasin liitri vee kohta vanakooli supilusikaga kaks meresoola, viis suhkurt ja kolm äädikat, ja tundusid kuidagi liiga vänged olevat. Vähemalt paar päeva pärast tegemist. A äkki sai äädikat liiast?

toidupildid ütles ...

Selle marinaadi retsepti juures on asi selles, et seened peavad olema ilma soolata kupatatud, täiesti magedad. Soolalusikale ei tohiks kuhja peale panna. Retseptis oli ikka spl, aga kuna retsept on vene ajast, siis meenutage, millise suurusega supilusikad vene ajal olid.
Tegin ise ka alles värkelt selle retsepti järgi ja mõõtsin ära, et 2,5 l kupatatud seente jaoks teha 1,5 l marinaadi, siis jätkub täpselt. Minul tuli sellest 5 purki seeni, 4 poole liitrist ja üks kolmveerandine.

Anonüümne ütles ...

Sille, mis haridus sul on? Mingi kokanduse või kondiitrialane ikka ka olemas?

Siis peaks olema teada, et kogused tuleb selguse mõttes anda grammides ja kui tahta kodukasutajale mahumõõtudes anda, siis supilusikas ja teelusikas on ALATI fikseeritud suurused 15ml ja 5ml ilma kuhjata. Ei mingit häma teemal dessertlusikas ja venelusikas. Jahu näiteks ei saa mahus üldse mõõta, sest retseptid ebaõnnestuvad kodukasutajal erinevate jahude ja tihedustega, ikka grammides tuleb anda.

Anonüümne ütles ...

küsiks mis seeni kasutate selleks retseptiks

Anonüümne ütles ...

suhkur ja sool käivad teelusikaga mitte supilusikaga vot siis on parim marinaad.ma teen sama retsepti järgi vaid spl ja tl on meil vahe ja pole inimest kes ei kiidaks.

Anonüümne ütles ...

tegin ka selle järgi.soolased tulevad. tegin uued ja soola panin poole vähem ja loomulikult suhkrut kah. ja nüüd võin väita, et enda tehtud on ikka paremad . kahju kohe esimesest laarist aga hea, et seeni veel on ja saab katsetada.

Anonüümne ütles ...

Minu lemmikmarinaad, ilma igasuguste grammideta on alati väga hea hea tulnud.

Anonüümne ütles ...

Retsept on hea!
Aga neile, kes virisevad grammide ja mahtude pärast- siis minu vanaema mõõtis kõike peotäiega, sest lusikad on erinevad, aga tema pihk on ikka ühesuurune :). Ikka kartulile 1 peotäis soola jne.
LEIDKE OMA MÕÕDUSÜSTEEM!
Kaire

Anonüümne ütles ...

Aga minu vanaisa ei kasutanud üldse mingeid lusikaid. Mõõtis viinapitsidega kõiki koguseid - üks pits seda ja teine teist ja superhead seenes tulid! Ega niisama ei öelda, et 100 ja seened.

Anonüümne ütles ...

Mittu % äädikas?

Sille ütles ...

Kõige tavalisem 30% äädikas.

Anonüümne ütles ...

Tere! Kui äädikas jäi lisamata, kas siis võivad seened untsu minna?

Anonüümne ütles ...

Olen pahane, et eksitava pealkirjaga reklaamitakse halba marinaadi. Esiteks, soola ja suhkru ning äädika kogused on ilmselgelt valed, kuna täpselt retsepti järgi marinaadi tehes saab ülivänge marinaadi, mis muudab seened söögikõlbmatuks. Ise lisasin antud maitseainete kogusele juurde veel 0,5 liitrit vett, aga ikka jäi marinaad vänge. Nii, et peaks see maitseaine hulk käima 2l vee kohta. Seekord kasutasin juba teist retsepti.

Anonüümne ütles ...

Ilmselt ei oska siis teha. Mina olen iga aasta selle lehe üles otsinud ja ideaalse marinaadi saavutanud! Eriti hea on see purk, kuhu kaneelipulk satub :)

Kirsti ütles ...

Minul tulid selle retsepti järgi üpris soolased seened, kusjuures lusikas ei olnud kuhjaga. Olin sunnitud ringi tegema. Kuid öeldakse,et maitsed on erinevad.

Sille ütles ...

Marinaadi ei tasugi proovida, talvel purgi avad, siis on magedad seened endasse piisavalt maitset võtnud. Olen lapsest saadik selliseid seeni saanud ja kõik, kes on söönud, on neid väga headeks pidanud, aga muidugi võivad inimeste maitsed erinevad olla.

Anonüümne ütles ...

Mina olen see, kes kirjutas, et olen pahane, et halba marinaadi reklaamitakse parima pähe. Pole siin midagi valesti keeta ja maitsemeele erinevusest rääkides, kui ikka terve seltskond marinaadi halvaks laidab ja seente maitse ei meeldi ka mulle, siis ei saa väita, et maitse on erinev. Väga vähestele meeldivat vänge maitsega seened, aga antud marinaadiga muutub seente maitse lausa ebameeldivaks. Ükski teine retsept ei soovita niipalju suhkut ja soola panna nagu siinne retsept. Mõelge ise peaga, kas 7 spl suhkut liitri vee kohta on ikka normaalne. See teeb 14 spl suhkut 2 l vee kohta!

Anonüümne ütles ...

Väga maitsev marinaad. Aitäh!

Seenetreial ütles ...

Natuke miksisin porgandi, kaneeli ja sibula jättsin ära suhkru asendasin meega ja lisasin küüslauku päris huvitav sai

Anonüümne ütles ...

liialt soolane,õnneks ei pannud seeni sisse
kuigi soolaliha meeldib väga
pange soola ikka maitse järgi

kkkkkkkkkkkk ütles ...

Imemaitsvad seened said!!! Kindlasti kasutan edaspidi ka seda marinaadi. Ka töökaaslastele maitses väga. Vingujatele niipalju, et vinguge vähem, elate õnnelikumalt.

Anonüümne ütles ...

Päris kindlasti liiga soolane! Ärge tehke järgi ja rikkuge oma seeni ära! Minul on raisatud ajast ja seentest väga kahju.

Inx ütles ...

Minu arust hoopis soola veel vähe :D
Mulle lihtsalt maitseb soolane toit, ju armunud :D

Unknown ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Pyhak ütles ...

Mul tekkis küsimus, et kas te maitsete ka, mida te teete või lasete pimesi purki?
See ON endiselt parim retsept. Ja ilmselgelt, näiteks soolaga tuleb koguseid maitse järgi korrigeerida. Parim tuleb siis kui on maitstes üle keskmiselt soolane või natuke rohkemgi.

Unknown ütles ...

Vauu. ��Millised seened tulevad.. Nii maitsevad.

Anonüümne ütles ...

Tavaliselt teen oma maitse meele järgi, seekord näpuga järgi ajades retsepti järgi.
Kokkuvõttes soolane,magus, vähe äädikane, kaneeli maitse on meeldiv, ära viskama ma neid ei hakka, eks saab siis seene-seljankat proovida vba ka pastaga segada.

Anonüümne ütles ...

Olen kolmandat aastat seeni selle retsepti järgi teinud ja väga maitsvad tulevad. Tõõmmuriisikate, männiriisikate jaoks on see retsept super.
Täna unustasin äädika kohe lisada, ühe purgi jätsin prooviks ilma äädikata. Teised purgid avasin ja tegin ringi.

Kogused tunduvad suured, aga tugevamaitselise seene jaoks täpselt õige, vängus kaob ja seened saavad hea maitse

Anonüümne ütles ...

Sama siin.soola palju

Related Posts with Thumbnails