esmaspäev, 2. september 2013

Minu kulinaarne teekond



Alustasin toidublogiga 2007. aastal. Alguses hakkasin tegema vanu tuntud odavaid toite, millega olen ise üles kasvanud ja mida olen oma ema ja vanaema poolt tehtuna saanud. Oluline oli võimalikult odavalt saada toit lauale. Ilmus minu raamat "Kokkuhoiu kokaraamat".
Üsna selle perioodi alguses hakkasin mõtlema toitudele lastepäraseid kujundusi. Lapsed olid mul sellel ajal väikesed ja see inspireeris mind tegema raamatud "Lõbusad võileivad" ja "Lõbusad lastetoidud".

Teine etapp - jätkuvalt oli oluline hind, kuid oluliseks sai ka tervislikkuse aspekt. Tervislikkuse all mõistsin rohket köögiviljade kasutamist toidus. Hakkasin köögivilju lisama igale poole, ka magustoitudesse, kookidesse, küpsistesse. Sellest perioodist ilmus ka minu raamat "Mitmekesised köögiviljatoidud".

Kolmas etapp - Jätkus säästlikkus ja tervislikkus, kuid laiendasin enda jaoks tervislikkuse mõistet. Hakkasin asendama nisujahu teiste teraviljadega. Tegin palju küpsetisi kaerahelvestega ja kaerajahuga.

Kasutasin erinevaid võimalusi, et nisujahu oleks küpsetistes vähem. Tegin palju ka kohupiima ja toorjuustuga, köögiviljade ja marjadega.

Hakkasin vähendama rasvaine ja suhkru kogust küpsetistes.

Kohe-kohe on ilmumas minu uus raamat, mis on just sellest kolmandast perioodist, kui aastaid niimoodi laialt grupeerida Selle raamatu nimi on "Tervislikud küpsetised"


See raamat peaks rõõmustama tervisliku toitumise pooldajaid, aga kindlasti ka kaaluprobleemidega inimesi ja neid, kellele nisujahu on vastunäidustatud.

* Mitte üheski selle raamatu retseptis ei ole kasutatud rasvainet!
* Mitte üheski retseptis ei ole nisujahu, küll aga on lisaks teistele jahudele mõned retseptid speltajahuga, mis on nisule kõige sarnasem.
* Raamatus on ka retsepte, mis lisaks on veel ka ilma munata.

Ma eiran kõiki reegleid ja näitan, et on võimalik teha selliseid tervislikke magusaid kui ka soolaseid küpsetisi ka nii, et vöökoht ei suurene ja keha on tänulik hea ja tervisliku toidu eest.
Ja mis kõige parem – alles jääb ka maitsenauding.

Raamat on kahjuks küll ilma fotodeta.
Raamat võib kauplustesse jõuda juba selle nädala lõpus või järgmisel nädalal.
Kuna selle raamatu sisu on minu poolt valmis juba eelmisest aastast, siis on vahepeal toimunud edasi liikumine ja olen jõudnud veelgi järgmisesse etappi.

Kõigi nende aastate jooksul olen mingil määral järginud ka veregrupidieedi põhimõtteid välistades enda jaoks kõige hullemad toiduained.

Neljas etapp on väga suur muutus minu elus. Mul ei ole suhkruhaigus, aga lugedes erinevaid allikaid olen aru saanud, et suhkur pidi olema enamus haiguste põhjus. Minu kui suure magusasõltlase jaoks tundus see olevat väga tõsine väljakutse. Kuna ka põhjus oli tõsine, siis ma tegin selle otsuse. Selle aasta märtsikuust alates olen ma elanud ilma rafineeritud suhkruta. Ma võin kasutada väikses koguses mett, riisisiirupit, vahtrasiirupit, ka agaavisiirupit, kuigi viimane pidi kehas ebanormaalse olukorra tekitama.

Minu toitumine on muutunud ka paljude teiste asjade osas. Väga suure osa minu toidust moodustavad värsked köögiviljad ja eelkõige rohelised, mis pidid klorofülli rakke taastava ja uuendava ja tervendava mõju pärast eriti kasulikud olema. Nisujahu olen asendanud täielikult speltajahuga, mis lisaks üldisele kasulikkusele  ei lisa kehakaalu ja ei tekita ka lima nagu tavaline nisujahu. Speltapüülist saab teha väga häid kooke.
Välistatud on ka säilitus- ja värvained, tööstuslikult toodetud toiduaineid püüan vältida. Piimatooteid neis sisalduvate hormoonide tõttu süüa võimalikult vähe. Kasutan neist põhiliselt keefiri ja ricottat. Söön ikka ka kala ja mõnd lihaliiki ja mune ning mozzarellat ja muidugi erinevaid teravilju ja puuvilju.
Täiesti uue toitumise peale minek ei ole olnud väga kerge selles mõttes, et ei tea veel, kuidas neid toiduaineid kasutada. Vahepeal tunduski, et kogu aeg söön samu toite. Hommikuks veega kaerahelbeputru, siis hunnik taimi kala või spelta spagettide või pruuni riisiga. Kui lõunaks sõin valku, siis õhtuks teravilja või vastupidid ja muidugi igakord hiigelkogus köögivilju lisaks. Tihti tegin ka spelta täisterajahust tortillasid köögiviljadega või tortillataignast põhjaga köögiviljapitsat. Õhtuti  enne magamist tegin tihti sellist ricotta magustoitu, kuhu läks ricotta kohupiimapasta, rosinad ja õunatükikesed. Kuna ricotta pole hapu ja rosinad on väga magusad, ei lisagi ma sinna midagi magustamiseks. Selline mu menüü oli vist paar kuud.
Praegu püüan ma laiendada enda jaoks seda uut toitumist. Olen hakanud uurima toortoidublogisid. Veel ei ole jõudnud nende retseptide katsetamiseni, aga selles suunas on hakanud mõtted liikuma.

Sellel aastal olen tutvunud ph dieediga  ja püüdnud õigete toitudega keha aluselisemaks muuta, sest happeline keskkond pidi olema ideaalne haiguste tekkeks. Dr. Hay dieedi raamatust püüdnud aru saada lahustoitumise põhimõtetest, miks valke ja süsivesikuid ei tohiks ühel söögikorral süüa. Toortoitumise raamatutest olen lugenud uskumatuid edulugusid, mida võib toortoitumine teha. Põhjalikumalt olen uurinud ka veregrupi dieeti. Kõik see omavahel kokku üheks tervikuks ehk siis oma toitumiseks panna, on olnud minu väljakutse. Olen võtnud igast omale sobiliku ja selle, mis neis kõigis omavahel kattub.

See uus toitumine on ennast ära tasunud nii, et juba peale kolme nädalat täiesti teist toitumist olid mul kliiniliselt tõestatud märkimisväärsed edusammud tervislikus seisundis.

Blogi külastajate ees pean vabandama, et olen teid unarusse jätnud, aga paraku oli nii, et igasugused teised tegemised võtsid oma aja. Loodetavasti jagan ma varsti teiega juba oma uusi tervislikke retsepte ja nagu eelnevatel perioodidel nii ka sellel on mulle jätkuvalt oluline rahaline säästlikkus.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Because it will be allowed to be it really is less costly, a lot more adaptable and also doesn't have any let. fake gucci handbgas The particular omit hand bags are very different from the standard metallic receptacles or perhaps omit receptacles. cartier replica Some great benefits of creating a omit carrier are usually introduced as stated under. fake dior handbags The particular English Available could be the most well-known playing golf world-class of most several key tourneys, which usually have the usa Available, the particular Professionals Competition as well as the Specialist Golfers’ Connection World-class. chanel replica bags Even though the beginnings with this sports activity are usually extensively disputed, it really is typically approved in which playing golf was released inside Scotland simply by a few associates with the Scottish routine inside 1421. replica fendi handbags The initial document of shopping for golf equipment will be caused by David 4, which acquisitions a couple of clubs, yet the reputation inside Great britain will be initial referenced to be able to simply by California king Catherine regarding Aragon, in the correspondence to be able to Cardinal Wolsey.

Related Posts with Thumbnails