laupäev, 21. august 2010

Õuna-kohupiima-kaerahelbekook

Allikas: Ajakirja väljalõige

Tainas:

6 dl neljaviljahelbeid (panin kaerahelbeid)
2 dl jahu
1,25 dl suhkrut
200 g margariini
0,5 tl küpsetuspulbrit
soola

Täidis:

500 g kohupiima
200 g hapukoort
2 muna
1 dl suhkrut
3-4 õuna

Taina tegemiseks sulatada margariin, lisada suhkur, sool, helbed, jahu ja küpsetuspulber. Segada tainaks. 2/3 laotada koogivormi põhja, katta tükeldatud õuntega, raputada üle suhkru ja kaneeli või vanillisuhkruga.
Täidise tegemiseks segada kohupiim hapukoore, munade ja suhkruga, valada õuntele. Järelejäänud 1/3 tainale lisada veidi jahu, hõõruda peeneks puruks, puistata kohupiimale. Küpsetada 175-kraadi juures 40 minutit.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kõik on OK, aga niipea, kui ma loen, et taignast on jälle tainas saanud, siis läheb koogi isu kohe ära. Otsin mõnusat õunakoogi retsepti ja taas põrkan vastu tainast. Muide, sain endale Maire Suitsu Õunaraamatu ja vii või tagasi, sest koogid on kõik tainast: lettainas, muretainas, biskviittainas ja lihtsalt tainas. Vaatasin, et tema endanimelises raamatus oli veel ikka taignast jutt. Sille on ka tainaks muutunud. Kahju. Soovitan siiski isegi toidutegemise juures jääda truuks eestikeelsele "taignale" :).

Anonüümne ütles ...

Anonüümne anonüümsele :)

ÕS'i järgi on õigem variant just TAINAS.
Taigen ei ole eestikeelne. See on Saksa mugandus. Tainas on palju eestikeelsem.
Enne uuri ja siis lahmi.

Vaata ise:
http://www.eki.ee/dict/qs/index.cgi?Q=taigen&F=M

Liinu ütles ...

Olen korduvalt seda kooki teinud, kuid retsepti käin alati õelt uurimas. Tänud, et see nüüd siia üles sai ja ma selle leidsin. Väärt koht blogi järgimiseks.

evq ütles ...

Mind häirib ka jubedalt see "tainas" igal pool. Ise olen 1977.a. väljalase; seega ei ole lootustki, et ma harjuksin nende tänapäeva ÕSi poolt lubatud "varjantide" ja "tainastega". "Tainas" on nagu sõimusõna; mäletate, kuidas "Nõiakivis" Kivinõid mõnuga siunas: "JAHUpea, TAINApea..."

Anonüümne ütles ...

Evq, milles see JAHU siis süüdi nüüd on? Ka ei kõlba öelda?

aga ole saksik ja tõusik edasi oma taignaga, las teised kasutavad ilusat emakeelt edasi.

Anonüümne ütles ...

Evq, "varjant" nüüd küll lubatud pole.

Related Posts with Thumbnails