laupäev, 7. veebruar 2009

Puuviljakook


Tegemisjuhised saadud jällegi raamatust "Kondiitritöö tehnoloogia".
12 kooki
Koostis:
liivataignapõhi (tegin muretaignast)
võikreem
biskviitpõhi
puuviljad või marjad
zelee
Muretaigen:
100 g toasooja võid
2 dl jahu
2 spl suhkrut
1 muna
1/5 tl soola

Vahustasin köögikombainis või suhkruga, lisasin muna, vahustasin ühtlaseks, siis lisasin jahu, soola, lasin köögikombainil ühtlaseks segada. Laotasin taigna küpsetuspaberiga kaetud väiksemasse kandilisse vormi, sisemiste põhja mõõtudega 22*30 cm. Küpsetasin 200-kraadise ahju keskmises vahes kuni sellise värvini.


Biskviittainas:

5 muna

5 spl suhkrut

2,5 spl jahu

2,5 spl tärklist

Munakollased vahustada suhkruga heledaks vahuks, munavalged vahustada tugevaks vahuks. Munakollasevahule lisada jahu-tärklisesegu ja munavalgevaht, segada ettevaatlikult segamini, valada vormi, küpsetada 200-kraadise ahju keskmises vahes pruuniks, tikuga võib proovida küpsust, kui tikk jääb puhtaks, on valmis.

Küpsetasin samas vormis, milles muretaignapõhjagi. Tegelikult küpsetasin esimesena biskviitpõhja, mille tõstsin küpsetuspaberiga vormist välja, siis küpsetasin samas vormis uue küpsetuspaberi peal muretaignapõhja, mille jätsingi peale küpsemist sinna vormi.

(Biskviitpõhjal on valged laigud, kuna laps käis salaja proovitükke võtmas.)

Võikreem:

200 g võid
100 g kondenspiima ( 7 spl vedelat kondenspiima, tegin kondenspiima ise, keetsin 0,5 l piimast, vt. http://toidupildid.blogspot.com/2007/05/kondenspiim.html, kui on hästi paks kondenspiim, mida mahub lusikale tunduvalt rohkem, siis läheb umbes poole vähem kondenspiima vaja )

100 g tuhksuhkrut


Hakitud või, kondenspiima ja tuhksuhkru panin köögikombaini, segasin köögikombaininoaga ühtlaseks.

Alumiseks kihiks jääb muretaiganpõhi, jäta see vormi põhja, sellele määri pool kogust võikreemi, sinna peale pane immutatud biskviitpõhi (tõsta järjest lusikaga koogipõhjale kompotivedelikku vm), siis teine pool võikreemist. Nüüd tõmba noaga kreemisse koogitükkide piirjooned, tõmbasin jooned nii, et ääred jääksid kookidest välja, ääreriba lõikasin ka hiljem koogitükide lõikamise ajal ära, kata tulevased koogitükid puuviljade või marjadega. Apelsini kasutamisel tuleks see viiludeks lõigata koos koorega ja alles seejärel lõigata igalt viilult ära kooreriba. Kui enne ära koorida, siis pole võimalik ilusaid viile lõigata.

Apelsini viiludega kaetud koogile tõsta tarretise vedelik, mis hakkab õrnalt paksemaks muutuma, kuid ei ole veel tükiliseks tardunud. Selleks, et tarretisevedelik selliseks muutuks, kulub umbes 30 minutit, kuid igaks juhuks võiks iga 5 minuti järel käia tarretist vaatamas, et õiget hetke mitte maha magada. Pane külmkappi tarduma.

Tarretis:

0,5 l kompotivedelikku või head magusat mahla

1 pk "Latpalnta" zelatiini (20 g)

Võta zelatiini paisutamsieks vajalik 0,5 dl - 1 dl vedelikku valmis mõõdetud kompotivedelikust, lase seista kuni on paksuks muutunud, siis sulata mikrolaineahjus soojendamise reziimil 30 sekundit hoides või sulata pliidil tassi või kausiga kuumaveevanni pannes.

Lase külmkapis koogil tarduda tugevaks, siis lõika mööda piirjooni väikesteks kookideks.

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails