teisipäev, 17. veebruar 2009

Kohupiima-vahukooretarretise tort



Tort on tehtud selle retsepti järgi:


800 g kohupiimapastat
suhkrut maitse järgi
2 pk (a`200 ml) vahukoort vahustada eraldi 4 spl suhkruga
4 spl zelatiini
vett zelatiini paisutamiseks
pool pakki kandilisi küpsiseid (sidruni)



Vahustatud vahukoor segada maitsestatud kohupiimapastaga, lisada samal ajal mikseri taignakonksudega mikserdades paisutatud, sulatatud zelatiin. Kui mikserdada taignakonksudega, siis ei pritsi nii palju laiali. Küpsiseid alguses ei pane.




Mahlatarretis:


1 l kirsikompoti vedeliku-veesegu
4 spl zelatiini


Zelatiini paisutamiseks võtta vedelikku juba mõõdetud kompotivedelikust. Peale zelatiini sulatamist valada zelatiinilahus samal ajal segades kompotivedeliku hulka. Selle koogi jaoks läks vaja pool tarretist, teist poolt kasutasin linnupiimakookidele südamete tegemiseks.

Kuna tarretis vajab tõstmist, siis tegin hästi tugeva tarretise, tavalise lusikaga söödava mahlatarretise jaoks piisab poole väiksemast zelatiinikogusest (2 spl).


Ostsin sellise vormi paar nädalat tagasi Comarketist.

Vormi põhjas olid kõrgemad südamed, tegin sama kujuga tarretisest südamed. Selleks valasin tarretisevedeliku toidukilega vooderdatud kuumakindla klaaskausi kaane peale. Lõikasin koogivormi südamete järgi paberist zablooni ja selle järgi tarretisest südamed. Kasutasin südame ümber jäävat tarretist koogivormi äärtesse pandavate ribade tegemiseks.

Kui tarretiseribad lõigatud ja vormi äärte najale seisma pandud, siis tõstsin südamest ülejääva tarretise välja, nii et toidukilele jäid ainult suured südamed, tõstsin need toidukilega üles ja asetasin vormi põhja.



Nüüd katsin ilma küpsisetükkideta kohupiima-vahukooretarretisega ettevaatlikult vormi ääred, et tarretised paigast ei nihkuks. Ilma küpsise tükkideta panin ma seetõttu, et kuna see, mis praegu on põhi, jääb pärast peale, siis ei ole ilus kui mõni küpsisetükk juhtub pealispinnale, küll aga võivad need olla põhjapool.



Nüüd lisasin ülejäänud kohupiima-vahukoorekreemile väiksemaks murtud küpsised, segasin läbi ja täitsin sellega ülejäänud vormi.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas sellel südamega vormil teisel pool õõnsust pole? Muidu saaks sinna õõnsusesse südamekujulise tarretise teha ja näputööd hulga vähem :)

Sille ütles ...

On küll teisel pool õõnsus, aga siis peaks ikka tarretise vahepeal kuhugi tõstma, et vormi põhi puhtaks teha ja tarretis vormi sisse panna, põhimõtteliselt on see muidugi võimalik.

Related Posts with Thumbnails