pühapäev, 7. oktoober 2007

Kohupiima-karamelltort



Retsepti päritolu osas ei ole päris kindel, võib olla leidsin selle "Pereköögist".

Taigen:

3 muna
1,5 dl suhkrut
kuhjaga 2 dl jahu
1 dl tärklist
3/4 dl külma vett
1 tl küpsetuspulbrit

Sega jahu, tärklis ja küpsetuspulber omavahel. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Munakollased vahusta suhkruga heledaks vahuks. Sega munakollasevaht ettevaatlikult munavalgevahuga, lisa vaheldumisi jahusegu ja vesi. Vala taigen küpsetuspaberiga kaetud vormi. Küpseta eelsoojendatud 200 kraadises ahjus keskmises vahes umbes 20 minutit kuni puutikuga torgates jääb tikk puhtaks. Kui on valmis, tee ahjuuks natuke lahti ja lase koogil veidi ahjus jahtuda.
Tõsta vormist välja ja lõika kolmeks kihiks.
Kohupiimakreem:

200 g kohupiimapastat
2 dl vahustatud vahukoort
pool kogust karamellkastet
Kohupiim segada vahukoorega, lisada kiirelt segades veidi jahtunud karamellkaste (päris jahtunult hangub). Suhkrut ei lisanud.

Karamellkaste:

1,5 dl 35%-list rõõska koort
1,25 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
2 tl võid
Pane rõõsk koor ja suhkur potti ja kuumuta aeg-ajalt segades madalal kuumusel 15-20 minutit. Kuumutamise lõpetasin kui poti põhjas hakkas kaste pruuniks muutuma, segasin kiirelt läbi, lisasin 2 tl võid ja 1 tl vaniljesuhkrut ja tõstsin pliidilt. Pool kastmest lisada kohupiimakreemile, ülejäänud osa jätta valmis tordile peale valamiseks.
Immutamiseks:

sidrunist pigistatud mahl segatud vee ja suhkruga.

Kaunistamiseks vahukoort ja marju.

Kogu koogi jaoks läks vaja 4 dl vahukoore koort, sellest 1,5 dl ilma vahustamata karamellkastmesse, ülejäänud koore vahustasin ära 1,5 spl suhkruga, sellest 2 dl panin kohupiimakreemisse ja ülejäänud vahukoorega kaunistasin tordi.

Tordi kokkupanek:
tordipõhjad immutada sidruniveega, alumisele ja keskmisele kihile panna kohupiimakreemi,samuti katta tordi välisküljed kreemiga. Pealmisele kihile panna peale karamellkaste. Selle aja peale on ilmselt karamellkaste jõudnud juba hanguda ja see tuleks uuesti üles sulatada. Selleks kuumutada karamellkastet pliidil kogu aeg segades. Mina läksin korraks pliidi juurest eemale ja suutsin poti põhja täiesti mustaks kõrvetada, õnneks sain veel kastme päästa, nii et kõrbe maitset juurde ei tulnud, aga sellest ka kastme veidi ebaühtlane värv. Korralik kaste oli veidi heledam. Tordi külgedele lasta tordipritsist vahukoort.
Tort oli hea ja huvitav, karamellkiht andis tordile huvitavat erksust!

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails