esmaspäev, 19. november 2007

Piparkoogi taigen

Koostis:

1 kg taigna tegemiseks:

4 dl suhkrut
200 g võid
1 tl soodat
1/3-1/2 tl piparkoogimaitseainet
2 dl vett
600 g jahu
Suhkur valada kuiva potti ja lasta sulada. Kui juba hakkab sulama, siis võiks pidevalt segada. Teatud punktist hakkab suhkru pruunistumine väga kiiresti toimuma ja siis peab väga kiirelt toimima. Vesi panna keema. Pildil ongi näha see hetk, nüüd peaks kuum vesi juba kõrval valmis olema.
Kui suhkrust tekkinud siirup hakkab juba üsna tumedaks muutuma, on sekundite küsimus, mil ta kõrbeb kõlbmatuks (tuleb mõru, kõrbenud maitse juurde). Seda on üsna raske välimuse järgi hinnata, millal on õige hetk, aga olen püüdnud pigem varem kui hiljem pruunistamise lõpetada. Piparkoogitaigen võib siis küll veidi heledam tulla, aga vähemalt ei lisandu halba maitset.
Suhkur ilmselt ei sula täielikult selleks hetkeks kui ülejäänud suhkur on paraja tumedusega. Mina valasin sellisele suhkrule peale keeva vee. Seda tuleb teha ettevaatlikult, selles mõttes, et nägu võimalikult kaugel potist hoida, sest sealt tekib tohutu aur ja ehmatav hääl, mina nimetan seda plahvatuseks. Kui kuum vesi on siirupile peale valatud, tekivad siirupisse mõned suhkrutükid või kui nad olid juba enne seal, siis tuleks keeta seda siirupit seni kuni need tükid ära lahustuvad või viimased, mis jäävad, lihtsalt lusikaga välja võtta, muidu jäävad taignasse kõvad tükid.
Siirup tõsta kuumalt pliidiplaadilt, sinna lisada sooda ja piparkoogimaitseaine, mille peale hakkab siirup vahutama. Mina panin pildil näha oleva maitseaine koguse, kuna ei taha eriti vürtsiseid piparkooke. Eelmisel aastal selle kogusega tehes oli piisavalt maitseaine maitset, aga kuna võtsin maitseainet avatud pakist, oli selleks aastaks ilmselt maitseaine veidi lahtunud ja oleks võinud veidi rohkem olla.
Siis valada sinna juurde sulatatud või ja lõpuks jahu. Segada taigen ja panna külmkappi üheks tunniks. Minul on taigna rullimise alus, mis ei vaja jahu lisamist, aga ilma jahuta saab ka siis kui kasutada rullimise aluseks küpsetuspaberit. Kuna minu piparkoogid jahused ei jää, ei ole ma neid pealt määrinud, aga läike saavutamiseks võib neid munaga määrida.
Sellest taignast tulevad õhukesed, krõbedad piparkoogid! Tegime ka piparkoogitaignast pallikesi, neid on väikestel lastel hea lihtne käte vahel voolida.
Küpsetasin piparkooke 200-kraadises ahjus keskmises vahes. Küpsevad üsna kiiresti ( ~5-10 min). Ahjust välja võttes on piparkoogid pehmed, aga jahtudes muutuvad kõvaks. Piparkookidel võiks lasta pannil täielikult maha jahtuda, kui soojad pehmed piparkoogid valada kaussi, võivad nad kuju muuta.

15 kommentaari:

Evelin ütles ...

Piparkoogipallid on ühed mõnusaimad piparkoogid üldse:) Pealegi on neid väga hea teha, kui on poest kehvemapoolsem taigen sattunud, mida ühel või teisel põhjusel hästi kujunditeks vormida ei saa.

Anonüümne ütles ...

kas sinu taignasse muna ei pandagi?

Ssille ütles ...

Ei

Anonüümne ütles ...

Kust piparkoogimaitseainet saada?millisest poest?

Sille ütles ...

Kas tavalistes toidupoodides ei ole? Mul on eelmisest aastast Santa Maria maitseainet, sellel aastal pole vaadanud, kuna mul on olemas.

Anonüümne ütles ...

aga kuidas saab pehmeid piparkooke? mulle ei meeldi kõvad piparkoogid:)

Ssille ütles ...

Kahjuks ei oska aidata, sellest taignast igatahes ei saa.

Anonüümne ütles ...

Kas enne jahu lisamist siirupit ei jahutata?

Sille ütles ...

Ei ole vaja jahutada, lihtsalt tõsta kuuma pliidi pealt ära.
Sooda kogust võiks poole vähem panna, et õhemad tuleksid.

Anonüümne ütles ...

Tänan. Häid Jõule.

Anonüümne ütles ...

Tegin esimese portsu tainast, mis seisis paar päeva enne küpsetamist. Tainas muutus küll üsna kõvaks ja muredaks, kuid veidi vaeva nägemist ja tulemus oli ok. Kuid teise portu tegemisel tainas seisis jahedas u 2,5 tundi enne küpsetamist. Esimese rullimisega olid piparkoogid ok. Teist korda rullides tõmbas tainas kokku, kummiks.
Kus olen teinud vea?
Panin osa tainast tagasi külma, proovin paari päeva pärast uuesti, kui oleksin tänulik hüva nõu eest...

Ssille ütles ...

Ei oska kommenteerida, aga ehk oli tainas liiga kõva. Kõige parem on sellest taignast teha kohe peale taigna valmistamist, vähemalt lähitundidel kui tainas pole veel külmaks läinud. Ehk panid seekord taignasse midagi kogemata rohkem või vähem?

Anonüümne ütles ...

Tänud vastuse eest! Küpsetasin täna järgi jäänud taigna ära. Tulemus sama- esimene rullimine oli ok, järgmine veidi venivam.
Mõtlesin läbi erinevused kahe taigna valmistamise vahel: esimene kord lisasin jahu kuumale siirupisegule, teine kord oli siirup soe. Võimalik, et jahu tahab selles taignas kuuma keskkonda eelvalmimiseks...
Veelkord suured tänud maitsvate piparkookide retsepti eest ja kaunist jõuluaega!

herz ütles ...

Aitähh selle retsepti eest! Sain väga head piparkoogid. Ja see taigen maitseb imehea :D

Anonüümne ütles ...

Tegin oma esimesed taignad just selle retsepti järgi. Taigen saab tõesti maitsev, koogid ise samuti. Eriti meeldib, et väga lihtne valmistada, ei mune ega muud mässamist :)
Olen suhkru ka fariinsuhkruga pooleks pannud ning riivitud apelsinikoort lisanud.
Tänud retsepti eest!

Related Posts with Thumbnails