pühapäev, 17. juuni 2007

Küüslauguleivad


Minul olid sellised kogused:

600 g leiba
4 küüslauguküünt
1,5 tl soola (rohkem mitte panna, pigem vähem)
õli

Määrisin ahjupanni õliga, õigemini valasin pannile veidi õli. Panin panni ahju, et õli muutuks kuumaks.

Lõikasin leivaviiludest kangid, nagu pildil näha.
Tavaliselt eelistan küüslauguleibade tegemisel Hää rukkileiba, mille viilud on väiksemad, siis tekivad sobivama suurusega kangid.
Lõigatud leivatükid panin suurde kaussi,
kus segasin need läbi soola ja purustatud küüslauguga (küüslaugupressiga või mõnel teisel viisil) ja valasin nad kuumale õlisele pannile, kus segasin nad kohe hoolikalt läbi, et kõik tükid saaksid õliga kokku puutuda.
Küpsetamise aega ei oska kahjuks anda, kuna katsetasin erinevaid viise. 200 kraadises ahjus tavalise küpsetamise programmiga ei hakanud leivad kõvemaks minema. Siis keerasin ahjul sellise programmi ette, kus on kasti sees risti kujutis. Kahjuks ei olnud meie pliidi juhendis nende märkide põhjalikumaid seletusi, seetõttu ei oska täpsemalt öelda, mis programm see on, igal juhul hakkab ventilaator tööle, kuumuse keerasin 250 peale ja panin ülemisse vahesse. Päris kiiresti hakkasid kõvemaks minema.
Eelistan selliseid küüslauguleibu, mis pealt on natuke kõvemad, aga seest veidi pehmed, mitte läbinisti kuivikud.
Igal juhul peaks ahjul töötama ka ventilaator, muidu ei pääse niiskus ahjust välja ja leivad jäävad täiesti pehmeks!
Kastmeks pakkusin kõrvale soolaga maitsestatud toorjuustu ( vt. isetehtud toiduained: toorjuust), sobib ka lihtsalt soolaga hapukoor jms.
Algusest peale ahjus tegin nüüd esimest korda, siiani olen teinud kilplase kombel: alguses praadinud pliidi peal pannil ja siis pannud ahju, aga õnneks saab ka palju lihtsamalt, nagu ma nüüd ära tõestasin.

1 kommentaar:

Liilia ütles ...

Sille, see märk seal ahjul tähendab pöördõhku. paljudes (välismaa) retseptides on seda kasutatud ja meie ahju kasutusjuhendi järgi saab nii mitu panni korraga ahju panna, sest õhk liigub ühtlaselt mööda ahju. arvestama peab ainult sellega, et pöördõhuga küpsetades peaks temperatuur madalam olema.

Related Posts with Thumbnails