esmaspäev, 18. juuni 2007

Õunastruudel


Välimus on petlik - sobiks selle küpsetise kohta öelda, kuigi ei näe välja eriti kena, oli struudel ise väga hea. Tainast sisaldab see küpsetis üsna vähe, selle eest aga hästi palju õunu, mis teeb selle tervislikuks.

Võtsin eeskujuks retsepti "Õunakookide" raamatust, muutes seda enda äranägemise järgi.

Tainas:


4 dl jahu
noaotsaga soola
3 spl õli
1 dl toasooja vett
0,5 tl 30% äädikat



Täidis:

100 g võid

2 dl riivsaia

1 kg puhastatud tükeldatud hapukamaid õunu (kasutasin külmutatud õunu)

1 dl rosinaid
2 dl suhkrut

0,5 tl kaneeli

2 tl vaniljesuhkrut

Pealt pintseldamiseks võid.


Taigna tegemiseks panna jahu kaussi, keskele teha süvend, kuhu valada eelnevalt segatud õli, vesi, äädikas, sool. Segada ja sõtkuda taigent kuni jääb ühtlane ja ei kleepu käte külge.



Nüüd tuleb lasta potis vesi keema, seejärel pott tühjaks valada, kiirelt rätiga kuivatada ja tühi kuum pott panna kummuli taignapalli peale, nii et tainas jääb poti alla. Selliselt toimimine pidavat taigna elastseks muutma.


Taigen rullida jahusel küpsetuspaberil võimalikult õhukeseks. Lõpuks panna käed taigna alla ja tõsta kätel tainast, nii et tainas jääb veidi rippu ja venib, venitada õrnalt ka kätega, võib ka laual veel laiemaks tirida.


Või sulatada pannil, sinna lisada riivsai, röstida 3-4 minutit kuni muutub kuldpruuniks. Jätta jahtuma (tegin selle eelmisel õhtul valmis).


Taignale laotada laiali võis röstitud riivsai. Riivsai on vajalik selleks, et õuntest tuleval vedelikul oleks kuhugi minna. Riivsai imab selle endasse.


Rosinad pesta ja kuivatada räti vahel ja laotada riivsaiale.


Rosinate peale valada õunatükikesed. Retseptis oli öeldud, et õunad lõigata õhukesteks viiludeks ja piserdada sidunimahlaga, et ei läheks pruuniks. Minul olid eelmisel talvel viimastest keldris olevatest õuntest väikesed tükid ära külmutatud, neid kasutasingi. Õunatükikesed segada eelnevalt kausis suhkru, kaneeli ja vaniljesuhkruga.



Nüüd kui taignal täidis peal, tuleks sellel mõlemast otsast tainas peale keerata, nagu alloleval pildil näha. Ja siis peaks keerama taigna pikkust pidi kolmeks kokku. Kõigepealt 1/4 taignast koos õuntega tõsta teise neljandiku peale, nagu pildil näha. Siis peaks need koos tõstma kolmanda neljandiku peale. Ja siis neljanda osa tõstma selle kõige peale teiselt poolt vastu, nii et liitekoht jääb peale. Määrida pealt sulavõiga. Tõsta koos struudli all oleva küpsetuspaberiga pannile.


Struudel tuli üsna pikk, panin ta pannile diagonaalselt, et ära mahuks.

Juhin tähelepanu sellele voldile, mis alloleval pildil struudli peal näha on. Seda ei tohiks olla, see koht, kus tainas oli topelt voldi tõttu, küpses hästi kõvaks.



Panin kuuma 200 kraadisesse ahju keskmisesse vahesse. Küpsetasin 45 minutit. Valminult nägi välja selline, oli pealt hästi kõva. Piserdasin igaks juhuks peale veidi vett ja katsin rätiga.


Proovisin ka vahukoorega, oli hea.


Hea tervislik küpsetis!

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Olen alati mõelnud, et ei tea, kuidas saab õunu külmutada. See aasta tundub ka hea õunaasta tulevat. Kas tükeldad kohe väikesed tükid?

Ssille ütles ...

Jah, koorin, puhastan ära ja lõikan väikesteks kuubikuteks. olenevalt sordist, mõned lähevad veidi pruunikaks, teised jäävad valgemad. Sidrunimahla peaks peale piserdama, siis ei pidanud pruuniks minema, ise pole seda proovinud. Küpsetistesse olen külmunult õunatükid pannud, noa ja käe abil olen suurest kamakast lahti kangutanud, et kuubikud tuleksid üksteise küljest lahti. Ega ma muidu ei külmuta, aga talvel viimased antonovkad, mis olid juba pealt päris inetud, need külmutasin ära.

Related Posts with Thumbnails