reede, 29. juuni 2007

Kirsikompott

Pestud, ilma varteta kirsid (ühe purgi tegin ka ilma kivideta, jäid samuti ilusad terved) laduda eelnevalt kuuma veega pestud purkidesse. Kui purgid kirsse täis, valada neile peale siirup. Kuuma siirupit täis purgid tõsta ettevaatlikult suurde potti, mille põhja on pandud kas spetsiaalne rest või mina kasutan selleks vana mitme kordselt kokku pandud käterätti. Lihtsalt poti põhja ei või panna, siis võivad purgid katki minna. Riie panna potti enne vee lisamist, vastupidisel juhul ei saa riiet korralikult poti põhja kui vesi juba potis on. Enne purkide vette panekut võiks vesi olla potis kuum.
Purkidele panna potti kuumutama pannes peale kindlasti kaaned, aga mitte kinni keerata, lihtsalt katteks peale. Mul on pildi tegemise jaoks ilma kaanteta. Vett võiks potis olla peale purkide sisse panekut nii, et purgid oleksid kolmveerand ulatuses vee all. Sellega peab arvestama potti vee panemisel, et purkide vette panekuga tõuseb veetase tunduvalt. Nelja purgi jaoks panin alla poole poti vett.
Midagi ei juhtu ka siis kui purkides marjadel olev siirup on juba jahtunud, aga potis on vesi kuum, ainult siis peab vaatama, et pugid vette pannes katki ei läheks.
Siirup:
1 l vett
500 g suhkrut
Vesi ja suhkur panna koos potti, segada ja lasta keema tõusta, siis võib marjadele valada, aga võib ka lasta veidi jahtuda kui marjad pole veel purkides valmis.
2 l vett + 1 kg suhkrut, sellest siirupi kogusest sain täita 7 kolmveerandliitrist purki.
Potti paneku hetkest kuumutasin keskmisel kuumusel purke 45 minutit, aga see on suhteline ja oleneb purgi sisu ja potis oleva vee temperatuurist.
Millest aru saada, et nüüd on õige aeg purgid välja võtta? Kirsside ümber tekivad väikesed mullikesed ja mõnest kohast on kirsi nahk natuke katki, siis on minu arvates õige aeg.
Välja võetud purgid sulgeda kohe õhukindlalt.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Aitäh,proovin õpetuse järgi teha.

Related Posts with Thumbnails