kolmapäev, 10. juuni 2009

Karamellmanna


Hea magustoit, mida lapsena ikka sain ja ka ise aeg-ajalt teen.


2 dl suhkrut
2 dl kuuma vett
3 dl mannat
2 l vedelikku (1 l piima + 1l vett)
vanillisuhkur

Panen suhkru potti sulama, samal ajal lasen veekannuga vee keema. Kui suhkur on sulanud ja hakkab kollaseks minema, peab jälgima, et kõrbema ei läheks, sest edasi võib suhkru kõrbema minek juba sekunditega toimuda.
Kui siirup on liiga hele, tuleb magustoit peaaegu valge, kuid karamelli maitse tuleb siiski, kui siirup läheb aga juba tumedaks, tuleb magustoidule kõrbe maitse juurde (ei kõlba süüa). Nüüd kui tundub, et on õige hetk, tuleb potiga ruttu kraanikausi juurde või kuhugi mujale joosta (pliidi peal tehes tuleb julm "plahvatus" ja teised pliidiplaadid lähevad siirupi pritsmeid täis), teises käes tass kuuma veega, siis siruta käsi potiga võimalikult ette, kaugele enda näost ja vala see kuum vedelik sinna peale. Tuleb hirmus hääl ja aur ja võib pritsida
ja siis kohe külm piima-veesegu peale, siis lõpeb see karamellistumise protsess. Mina teen tavaliselt 2 l vedelikust (vesi ja piim pooleks - ei jää vee maitsega). Kui magustoit keema hakkab, lisada peene joana manna ja lisada ka vanillisuhkur, kuumutada segades kuni magustoit muutub paksuks.
Valmis magustoit tõsta kohe magustoidukaussidesse, seistes muutub paksemaks.
Süüa piimaga.

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails