esmaspäev, 4. veebruar 2008

Vastlakuklid


Sellel pildil on üks hiigelsuur kukkel sama suure taldriku peal kui väikesed kuklid, kahjuks pilt ei anna suurust õigesti edasi. Lõikasin selle kukli tükkideks nagu tordi.

Eelkergitusega pärmitaigen:



Soojenda 0,5 l piima käesoojaks (pigem olgu jahedam kui kuumem, liiga kuumaga ei hakka pärm kergitama),
lisa 1,5 dl suhkruga segatud 50 g pärmi
ja 400 g jahu.
Sega lusikaga läbi ja jäta 20 minutiks kerkima. Võta juba munad ja õli külmkapist välja soojenema.


Peale seda lisa taignale 2 lahtiklopitud muna
1 tl soola

umbes 450 g jahu
1,5 dl õli.


Sega mikseri taignakonksudega kuni moodustab nõu keskel palli. Lase kerkida kinni kaetult (mina olen toidukile peale pannud) soojas kohas, mitte kuuma pliidiplaadi peal, pigem kuuma pliidiplaadi kõrval kuni taigen kerkib vähemalt kahekordseks (umbes 1 tund). Õhukindlalt, näiteks toidukilega kaetult kerkib taigen kiiremini!


Vastlakuklite tegemiseks võtan taignast käega ühe kukli jaoks vajamineva taignatüki, panen vasakusse peopessa ja parema käega hakkan selle peal ringikujulisi liigutusi tegema, nagu plastiliinist tehakse mune. Siis kuklid 200 kraadisesse ahju. Kui aega on, võib peale kuklite vormimist ja enne ahju panekut lasta neil ka pannil veel kerkida 15 minutit.


Küpsenult, jahtunult lõikasin kaane pealt ära, õõnestasin ka seest veidi sisu välja, segasin vahukoorega ja panin tagasi kuklisse, vahukoore tups peale ja lõpuks kaan.


Sellest kogusest tuleb 2 pannitäit kukleid.

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Sille appiiiii!
olen suht kehv toiduvalmistaja. See tähendab, et mul ei ole seda nö käetunnetust. Stiilis - pane tunde järgi- minu puhul ei kehti. Et midagi õnnestuks, pean tegema täpselt retsepti järgi. Kõik sinu retseptid on alati välja tulnud. Tahtsin teha kukleid, tegin selle retsept järgi ja ... tainas tuli ikka päris vedel. Panin siis jahu juurde. Eriti jahuseks ei ajanud. Ikka jäi nats vedel. Nii et kuiva käega ikka kuklit käepeal veeretada ei saanud. Pidin käed märjaks tegema. Aga kui kuklid küpseks said, oli ilmselge, et jahu oli palju pandud. Mida ma valesti tegin?
Tervitused, Mari

Ssille ütles ...

Vabandan viivituse pärast, olin hõivatud laste sünnipäeva ettevalmistustega! Kui sa sõtkud tainast mikseri taignakonksudega, siis on hea taigna õiget paksust hinnata selle järgi, et tainas tuleb poti äärtest lahti ja hoiab keskele kokku, ei vaju kohe tagasi ja kerkima pannes jääbki ühte poti serva. Kui terve poti põhi jääb taignaga kaetud peale korralikult läbi mikserdamist, siis on järelikult vedel ja tuleb jahu juurde panna. Ma ise kätega ei ole tainast sõtkunud, kuid ilmselt kätega sõtkudes kulub selleks lihtsalt kauem aega. Mina olen viimastel aastatel kõiki pärmitaignast küpsetisi teinud selle taigna järgi ja see toimib hästi, kuid öeldakse, et jahud võivad olla erinevad, ükskord kerkib rohkem, teinekord vähem. Äkki panid natuke rohkem piima kui 0,5 l, või jahu natuke vähem? Kui kerkima pannes ei saa aru, et on vedel, kuid küpsetama hakates on näha, et tainas on liiga vedel, siis aitab ka see kui rullimisel panna hästi palju jahu, kuklite puhul tuleks võtta jahuste kätega tükk tainast ja siis sellele veel ohtralt jahu peale panna, siis ei jää käte külge kinni. Või kui tainas on tõesti väga vedel, siis tee plaadikooki, vala tainas ahjuplaadile ja lükka lusikaga laiali. Mida vedelam tainas, seda pehmemad küpsetised pidid tulema, kuid seal on ka ikka piir, päris vedelast ka ei saa. Loodan, et teinekord õnnestub sul hästi!

Anonüümne ütles ...

Tere Sille
seekord õnnestus väga hästi.Aitäh!
mari

Anonüümne ütles ...

Taignakonksud kerisid taigna mikseri aukudest läbi mikseri sisse. Nüüd vist tuksis.

Sille ütles ...

See juhtub siis kui paned vale konksu valesse auku. Aukude juures on skeem, kus on näidatud, kumb taignakonks kumba auku ja mis asendis läheb, vaata nad on natuke erinevad. Mul ka kunagi juhtus, et hakkas tainast üles tõmbama, aga sain õigel ajal pidama. Kui konksud on õigesti, siis seda ei juhtu.

Anonüümne ütles ...

Tere, mina olen selle eelmise kommenteerija mees. Võtsin mikseri lahti ja see oli tõesti ilusti tainast täis kruttinud. Eks ma vaatan, kas sellega annab midagi teha või mitte.

Muide, see tainas sobib superhästi lihapirukate ja tegemiseks! Seekord segasime tainast käsitsi ja kasutasime puulusikat. Kui selle retsepti järgi teha, siis ebaõnnestumine pole võimalik!

Ssille ütles ...

Loodan, et mikserist sai veel asja.

Anonüümne ütles ...

No ma tegin kyll selle retsepti järgi kukleid ja õudus unenägu mis välja tuli..need ei olnud kuklid vaid plönnid seest pool toored..ma arvan et see oli õli mis sinna sisse läks ja rikkus taigna ära sest klaas õli on ikka palju..kui hakkasin vormima pallikesi ..tundus koik oige..kui panin ahju lasin olla neil kuni pruunistusid ja seest olid nad pool toored selised nätsked..imelikud ei olnud nagu sai vaid mingi veniv pool toores..ma eitea kyll miks nii..aga arvan et õlist..

Sille ütles ...

1,5 dl ei ole ju klaas õli, klaasi mõõt on 2 dl või 2,5 ja kui sa tassiga mõõtsid, siis see võib olla koguni 3 dl. Tainast tehes peab jahu olema nii palju, et kui tainas on korralikult ära sõtkutud, lööb see kausi äärtes lahti keskele kokku. Kui seda ei toimu, tuleb jahu juurde lisada, sest jahud on erineva paisumisega. See on superhea retsept, mida on kiitnud ka teised, kes on selle järgi teinud, arvatavasti oli sul jahu liiga vähe.

Kui küpsetis oli pealt pruun ja seest toores, siis on tõenäoliselt sul ahju alumine küttekeha läbi läinud ja siis võib tunde küpsetist ahjus hoida ja see ei saagi valmis, see on mul endal läbi elatud kogemus. Kontrolli igaks juhuks oma ahju, kas läheb altpoolt kuumaks või vaid kergelt soojaks.

Anonüümne ütles ...

Ma olen juba viimased paar aastat selle eelkergitusega pärmitaigna retsepti järgi igasuguseid pirukaid ja vastlakukleid teinud.
Vahepeal olen ka teisi pärmitaigna retsepte katsetanud ja ausõna - PARIM!
Eile tegin kreemitäidisega stritslit, aga suhkru asemel kasutasin mett ja taignasse lisasin ka pirnipüreed (kui beebi majas, leidub sügavkülmas igasuguseid püreesid), veidike pidi ainult jahu juurde lisama ja no super!
Pean Su blogis natuke rohkem ringi tuuseldama, siit saab päris häid mõtteid! Kindlasti proovin selle peedilisandiga pärmitaigna ka ära!
Aitäh!
MP

Related Posts with Thumbnails