neljapäev, 19. aprill 2007

Isetehtud jogurt

Jogurti tegemiseks läheb vaja 1l piima ja 1 dl juuretist, milleks alguses sobib näiteks Valio Gefiluse maitsestamata jogurt. Kui esimene jogurt on tehtud, siis sealt võtta enne maitsestamist 1 dl valmis järgmise korra juuretiseks. Juuretist hoida külmkapis.
Juuretis peab olema värske, kogemused näitavad, et isegi jogurt, mille säilivuskuupäeva lõpuni on paar-kolm päeva aega, ei sobi, sellest ei saa jogurtit.

Isetehtud jogurtist võetud juuretist ei soovita üle paari päeva säilitada. Mõnikord võib juhtuda, et jogurt ei tule just kõige ilusama struktuuriga, jääb tükiline või on hoitud soojas liiga kaua ja muutub liiga hapuks, siis sellisest jogurtist pole mõtet juuretist võtta, siis tuleks poe oma kasutada, sest kui juuretis on halb, ei saa ka jogurt hea tulla!

Juuretiseks ei sobi jogurt, mille koostises on paksendajad, tardained, säilitusained vms!

Kui jogurtit tehakse poepiimast, siis piim pannakse potti ja kuumutatakse 45-55 kraadini. Ükskord võtsin kella pealt aega. Mul on selline 3 liitrine pott, panin selle ilma kaaneta suurema pliidi plaadi peale (keraamiline pliit), sinna 1 l piima. Vaatasin kella pealt kui uus minut ette tuli ja täpselt 4 minutit, siis on vajalik temperatuur käes. Kellel toidutermomeetrit pole, võib proovida nelja minutit samadel tingimustel, mis mul kirjas on. Kui kasutatakse maapiima, siis tuleb kuumutada 80-90 kraadini ja lasta jahtuda 45-ni, siis lisada juurde 1 dl maitstamata jogurtit.




Järgnevalt valatakse piim kaanega plastmasskaussi. Kindlasti peab olema plastmassist kauss, proovisin teha kaanega klaaskausis, ei tulnud midagi välja! Sinna jääb jogurt toatemperatuurile umbes 6-8 tunniks kuni on jogurtiks muutunud. Pliidilt võetud piim valatakse kaussi, sinna juurde segatakse 1 dl maitsestamata jogurtit, pannakse kaan peale ja jäetakse seisma.


Päeval kui päike paistab ja ruum on soe, pole vaja, aga ööseks olen kausile teki peale pannud, nii et küljed ja alt ka on tekiga kaetud, isegi võib midagi veel peale panna soojenduseks. Jahedama ilmaga peaks ka päeval teki sisse panema. Mida soojem tal on, seda paksem tuleb jogurt ja seda kiiremini saab valmis. Nüüd suvel olen nii öösel kui päeval pakkinud laste väikese baikateki sisse, ainult kui päike paistab päeval köögilauale, siis ei ole teki sisse pannud.

Vahepeal segada ei tohiks, siis muutub tükiliseks. Segada alles valmimise lõpus.



Mina olen valmis jogurti pannud kõigepealt külmkappi, et ta külmaks muutuks, ei taha sooja ja siis mõne aja pärast olen maitsestanud. Ära unusta enne maitsestamist võtta 1 dl juuretiseks, minul on seda juhtunud! Viimasel ajal olen teinud külmutatud mustsõstardega. Köögikombaini kokteilikannus purustan koos ühe klaasi jogurtiga külmutatud mustsõstrad. Panen kannu põhja umbes 2 cm külmutatud marju, 2 spl suhkrut ja sinna peale jogurti. Selle purustatud segu segan ülejäänud jogurtiga. Selliselt toimides seguneb lisand kenasti jogurtiga, kui lihtsalt lusikaga segada marjapüree või moos, siis pidi see varsti põhja vajuma, ise küll pole proovinud. Kes tahab vahulist kokteili, võib kogu jogurti alguses kokteilikannu valada.

Isetehtud jogurt on täiesti jogurti moodi ja jogurti maitsega, mitte liiga vedel, aga paksus oleneb toas hoidmise ajast, mida kauem, seda paksem tuleb, kuigi üle 8 tunni pole eriti soovitatav, muutub liiga hapuks.




Krõbinad igatahes sisse ei vaju, ei ole väga vedel. Mahlaga maitsestades tuleb muidugi vedelam.

Isetehtud jogurtist on väga lihtne teha toorjuustu, vt: http://toidupildid.blogspot.com/2007/04/isetehtud-toorjuust.html

Nüüd, aasta hiljem, lisaksin sellise täienduse, et väga oluline on, et piimal säiliks jogurti valmimise perioodil soojus. Viimane kuu aega olen teinud jogurtit päeval kui toas on soojem, olen tõstnud jogurtikausi kahe teki peale ja mässinud nende kahe teki sisse, üks on õhuke beebi baikatekk, teine paksem tekk. Jogurt on 4-5 tunniga olnud valmis ja päris paks, külmkapis seistes muutub veel paksemaks. Kui jogurti temperatuur langeb liiga madalaks, siis jogurtit ei tule, nii on juhtunud mõnikord öösel isegi kahe teki sees, et hommikuks on ainult piima taoline vedelik kausis, seetõttu hakkasin tgema päeval, mil on soojem.

25 kommentaari:

Unknown ütles ...

Nii tore, et inimesed ise kodus puhast toitu valmistavad. Kui paks jääb toatemperatuuril jogurt?

Sellel lingil on üks õpetus veel, mis soovitab just keraamilist või klaasnõud ja soojemat kohta:
http://thredahlia.blogspot.com/2007/04/jogurt-ehk-trgi-jogurti-nostalgia.html

Ssille ütles ...

Jogurti paksus on vast nagu keskmise paksusega hapukoor, kindlasti paksem kui poe joogijogurt. Kirjutan enda kogemustest, sellise retsepti järgi ei tule klaaskausis jogurtit, ilmselt klaas ei hoia nii hästi sooja. Täna päeval läks mul köögi laua peal isegi 6 tunniga paksuks. Vaatasin seda linki, türgi jogurt on ilmselt veidi teistsugune asi, pannakse sõelale nõrguma jne, eks see juuretis, mida pannakse, määrab ka ära, mis sellest asjast tuleb.

Blondu ütles ...

ülihea asi(Y)
1. odavam tuleb
2. puhtam tuleb
3. maitsev on
muide, minul seisis ta plastnõus hommikumantli sees õhtul kella 10st hommikul 7.30ni niiet 10 ja pool tundi ning alles siis oli ta piisavalt hapu ja paks. Kuidas sul nii ruttu õnnestus saada?
Või mulle lihtsalt meeldib endateadmata ülipaks ja hapu jogurtXD?!
Igatahes hea asi jällegi. Kiitus!

Anonüümne ütles ...

Kui kaua juuretis säilib, st kui kiiresti ma uue portsu jogurtit tegema pean?:)

Ssille ütles ...

Üle paari päeva ei soovitaks. Kui juuretis ei ole enam värske, siis korralikku jogurtit ei tule. Isegi kui poejogurtit kasutada juuretiseks ja sellel hakkab säilivuskuupäev paari päeva pärast lõppema, ei tule sellest jogurtit. Mul on see järgi proovitud. Kuna vahel ikka juhtub, et unustan juuretise võtta või ei tee mitu päeva ja olen sunnitud poejogurtit juuretiseks kasutama, siis paar korda on olnud nii, et jogurt ei ole aegunud, aga kuupäev hakkab varsti lõppema, aga jogurtit enam sellest ei saa.

Anonüümne ütles ...

Kas sul selles retseptis väikenihe ei ole sees? Üht ja sama juttu on vist väikse erinevusega saanud kaks korda? Alul eksitas mind kõvasti, aga lõpuks sain pihta, milles asi. Vt seda potist kaussi valamise ja 1 dl juuretise lisamise kohta!

Anonüümne ütles ...

Teil on super toidublog.Mulle meeldib,et olete lisanud ka samm-sammult.Soovin teile jätkuvalt edu!Fantastiline!!!

Ssille ütles ...

Aitäh heade sõnade eest!

JM ütles ...

Oh see on jube, jube vahva. Ma proovisin ka,

link
väga rahul olen. Nüüd hakkangi vist ise tegema.

Anonüümne ütles ...

Ei pea sugugi hoidma plastanumas - sobib sama roostevaba keedunõu, milles piima soojendad. Lihtsalt peale juuretise sisse segamist tuleb nõule tekk peale panna, et temperatuur liiga kiiresti ei langeks. Ise kogu aeg nii teinud ja tuleb väga hästi välja. Oma kogemuste põhjal võin ka kinnitada, et Valio Gefilus annab parima konsistentsiga jogurti - sellise mõnusalt paksu ja ühtlase.

KK ütles ...

Mina panen seisma põrandaküttega vannituppa, paksu hommikumantli sisse ning jogurt on valmis ca 3 tunniga.
Kasutan rimi 3,8% piima ning pajumäe naturaalset jogurtit. Ühe korra olen teinud ka Actimeli naturaalsega, sobis küll.
Hästi mõnus paks tuleb, sekka purustan oma aia marju ning enne söömist panen pisut tooreid marju ka sekka.
Tänud lihtsa õpetuse eest, ma ei taha poejogurtit enam üldse.

Anonüümne ütles ...

Väga tubli Sille! Uskumatu, et jõuad kõike seda katsetada, kirjutada. Lisaks veel kenasid pilte teha!
: ) Mats

Unknown ütles ...

ma tegin veidi lihtsamalt... kui see piima soojendamine ja juuretise(kasutasin activia maitsestamata jogurtit) sisse segamine tehtud, panin potile saunalina ümber ja panin poti ahju... ahju kuumutasin 50'kraadini ja lülitasin välja... ja siis ta tasapisi jahtudes oli ikka öö läbi soe... väga hea jogust tuli.. põhiline et ma enne magama minekut (üheteist paiku) panin ahju ja kell 9 hommikul oli mul jogurt valmis...

Jaanika ütles ...

Kui ma soovin rohkem jogurtit teha, kas siis peaks ka rohkem juuretist olema?

Sille ütles ...

jah, 1 l piima kohta pane 1 dl juuretist, vastavalt siis 2 l kohta 2 dl jne ja kuumuta piima kuni esimese auru tekkimiseni, kui oled õige hetke maha maganud ja juba palju auru tuleb, siis tuleb maha jahutada enne kui juuretist lisad.

Anonüümne ütles ...

Ei pea rohkem juuretist panema kui piima on rohkem. Juuretis on elus organism ja paljuneb õigetel tingimustel ise.

Anonüümne ütles ...

Tere! Kas seda poejogurtit võiks ka sügavkülmutada, et sealt uuesti juuretist võtta, juhul kui unustan või oma jogurt nässu läheb või liiga vedel jääb vmt? Ehk siis, kas sügavkülmutatud (-18C) jogurt juuretiseks kõlbab, kui on ära sulanud? Leivajuuretis töötab küll ilusti peale sügavkülmutust.

toidupildid ütles ...

Ma ei ole seda veel katsetanud, seetõttu ei oska midagi vastata.

Anonüümne ütles ...

Nii-nii, ma proovisin nüüd ise järele, kuidas see sügavkülmutatud jogurt juuretisena töötab. Kasutasin Gefiluse maitsestamata jogurtit, mille sulatasin ja segasin toatemperatuuril enam-vähem vedelaks, kuigi oli endiselt veel täiesti jäine. Selle segasin pliidil soojendatud piima sisse ja panin segu jogurtimasinasse umbes 12 tunniks. Välja tuli täpselt samasugune mõnus hapukoore paksusega mass nagu siis, kui kasutasin värkelt ostetud Gefilust juuretisena. Nii et töötas ilusti. Mulle meeldib selline hapukam ja paksem jogurt :)
Kastetan peagi ka Farmi maitsestamata jogurtiga, mis pakis tundus vedelam kui Gefiluse oma. Esimene proov sellega värskel kujul tuli selline vedel ja tükiline, ehk oli tingitud sellest, et säilivusaja lõpuni oli pakil märgitud veel ainult 3 päeva. Katsun kuskilt leida värskema jogurti.

Ssille ütles ...

Aitäh info eest, hea teada.

Anonüümne ütles ...

lõpuks sain oma lollile veale jälile. Nimelt iga kord oma piimaga tehes oli 8 tunni pärast täiesti vedel nagu piim. Piimaga tuleb alati välja. Nimelt olnud jätnud kahe silma vahele lause, et jahutada maha 45' Ma olen nii tige enda peale :-( Aga vähemalt sain lõpuks aru, mida valesti teen. Nüüd on mul 3 l sooja hapukapsad maitsega piima, kas sellega on võimalik midagi teha. või kui uuesti juureretis lisada, kas võiks asja saada?

Anonüümne ütles ...

appi, mis tekst mul tuli, olen eelmise kommentaari autor. Mul oli ennustav tekst kogemata sees ja ei lugenud enne postitamist . Ühesõnaga ei tulnud mul mittejahutamise tagajärjel jogurti asemel hapukapsad vaid hapuka maitsega piim :-D

Anonüümne ütles ...

panin hoopis uuesti potti ja tegin kohupiimaks ;-)

Kiisukeauh ütles ...

Ostsin hiljuti sojapoest jogurtimasina Midzu. Sain kaasa ka juuretise. Hoidsin 14 tundi aga tulemus oli suht vedel ja mitte eriti hapu. Huvitav mismoodi saada paksemat ja hapumat jogurtit? Hoian veel kauem? Võimalik, et asi on ka temperatuuris. Mul nimelt on suht jahe köök. Jogurtimasin hoiab küll õiget temperatuuri aga äkki kuidagi ikka mõjutab see kül köök kuidagi seda tulemust?

Kadri Kaarna ütles ...

Väga hea ja põhjalik kirjeldus! Proovisin täpselt järgi ja jäädvustasin selle postitusena enda pakendivabaduse blogis: http://tervikring.blogspot.com/
Aitäh!

Related Posts with Thumbnails