esmaspäev, 9. aprill 2007

Kartulipüree hakklihapätsikeste ja peedi-küüslaugusalatiga

Hakkan siia lisama lihtsaid, odavamaid õhtusööke, püüan panna hästi detailsed kirjeldused, et algajal söögitegejal oleks võimalikult lihtne järgi teha.




Tegin pikkpoisi asemel väikestes metallist korvikese vormides hakklihavormikesi. Nende tegemiseks kasutasin järgmisi toiduaineid: 400-500 g hakkliha, riivitud porgandit pildil näha olev kogus, 5 viilu vees pehmeks leotatud saia, 1 sibul hakitult, 1 toores muna, 1,5 tl soola, veerand tl pipart.

Samast segust võib teha ka pikkpoissi, kotlette, hakklihapallikesi, samuti oleks väga hea teha nende vormide sees juustutäidisega vormikesi kuna sealt ei saa juust kuhugi välja joosta.

Segasin kõik kokku ja panin tihedalt kokku surudes vormidesse, et hiljem oma kuju säilitaks.



Küpsetasin ahju keskmises vahes 200 kraadi juures umbes 40 min (tegelikult kella ei vaadanud) kuni pealt olid pruunid ja pooleks lõigates veendusin, et on seest korralikult küpsenud.


Kartulipüree tegemiseks koorisin ja tükeldasin väikesteks tükkideks, et hiljem kergem tampida oleks, pool 8-liitrise poti täit kartuleid, keetsin pehmeks (umbes 30 minutit), valasin keeduvee ära, aga mitte kõik, jätsin poti põhja umbes 2 cm vedelikku, tampisin katki.


Eelnevalt tükeldasin ühe sibula, praadisin õlis (parem kui sibulaid pruuniks ei lase),

lisasin sinna peale 0.5 l piima, lasin keema ja valasin selle tambitud kartulitele. Vahustasin mikseriga ühtlaselt kreemjaks. Mulle meeldib teha vedelamat kartulipüreed, siis ei teki ka vajadust kastet juurde teha.


Salatiks pakkusin juurde peedi-küüslaugusalatit. Selleks keetsin koorega peete umbes 1 tund, siis lasin külma vee peale (külma vett kasutatakse peedi ehmatamiseks, et ta pehmemaks läheks), valasin soojenenud vee pealt ära, koorisin jahtunud peedid ja riivisin köögikombainis jämeda riiviga. Lisasin küüslauku ja hapukoort, soovi korral võib lisada veidi soola või jätta küüslaugu panemata.

Tuli lihtne ja maitsev õhtusöök! Vastavalt võimalustele ei lisanud peent garneeringut, vaid tegin lihtsa tavalise õhtusöögi. Pildil olev portsjon on mõeldud lapsele, sellest ka väike kartulipüree kogus.

Meile jätkus kartulipüreest ja hakklihapätsikestest kaheks õhtusöögiks, lisaks tegin veel kartulipüreest kartulivahvleid.

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails