kolmapäev, 23. jaanuar 2008

Kinga kujuline kirju koer


Esitasin omale väga suure väljakutse ja ei uskunud tegelikult, et sellega hakkama saan, kuid siiski sain. Mul oli idee, aga ega ettekujutust selle teostamisest alguses polnud.

Retsept on ammustel aegadel kuskilt saadud, teostus on minu idee.

Koostis:

2 pk eesti küpsiseid (a´180 g)
3oo g marmelaadi
200 g taluvõid (võideksite ja võidelitega, mis on pehmed, ei lähe kirju koer kõvaks)
3 spl suhkrut
3 spl kakaod

Purustasin küpsised köögikombainis, segasin kakaopulbri ja suhkruga, marmelaadid tükeldasin väikesteks kuubikuteks, lisasin küpsisepurule, lõpuks lisasin sulatatud või. Segasin kõik korralikult läbi ja surusin tugevasti kokku. Tegin sellest kogusest kaks suurt kinga, millest hakkasin hiljem kui oli täiesti kõva, viilusid lõikama.
Ühe suure kinga tegemiseks vormisin 2 tükki.Ülaloleval pildil vasakul on näha tükk, millest tuli kinga esiosa. Selle tüki parempoolne osa pidi olema hästi kaldus, et tekiks tallavõlv ja pealt lame, nagu ikka kingad on. Tallavõlvi toestamiseks on vaja abivahendit. Kui sain toe paika, sättisin teise tüki (pildil paremal) püsti kontsaks. Toe peale lisasin veel küpsisesegu ja vormisin korralikult kokku. Tõstsin selle kõik sügavkülma, et kiiresti või hanguks (~pooleks tunniks). Mõne aja pärast kui oli katsudes kõva, eemaldasin ettevaatlikult toe. Selleks on vaja abilist, üks tõstab ettevaatlikult kinga aluselt üles, enne on vaja king aluse küljest noaga ettevaatlikult lahti aidata, kuna külmudes jääb sinna kinni ja teine tõmbab samal ajal ettevaatlikult tuge vahelt välja. Kui nüüd midagi kuskilt mureneb, saab veel sättida. Panin tavalisse külmkappi. Kui tundus, et on täiesti kõva, lõikasin viiludeks ja asetasin serveerimisalusele. Mõnel üksikul viilul tuli lõigates konts kinga küljest lahti, aga kinnitasin selle uuesti kinga külge. Serveerima peab seda täiesti külmalt. Juba pool tundi toas seismist muudab kirjus koeras oleva või vedelaks ja maiustust on raske kätte võtta, siis tuleks vahepeal uuesti külma panna.
Selle retsepti järgi tehes tuleb väga hea kirju koer, ei teagi, kust selle kunagi ammusel ajal saanud olen!

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails