kolmapäev, 11. aprill 2007

Mannavaht



Mannavahu tegemiseks on kõige tähtsam hea vedelik valmis segada. Võib teha mahlast, lisades vett ja suhkrut, et tuleks nagu veidi kangem morss, sest manna võtab ka maitset vähemaks. Kui liiga palju mahla panna, tuleb kange, kibe maitse juurde, mida juhtub mul tihti . Targem oleks vast mahla poolest teha veidi lahjem ja lihtsalt suhkrut juurde lisada kui jääb liiga maitsetu.
Minu vanaema lisab alati vähesele mahlale väikseks lõigatud õunatükikesi ja tema mannavahud on alati uskumatult head. Minul õnnestus kunagi saada selline hea mannavaht külmutatud maasikamoosist, üldiselt aga on minu arvates hea maitsega mannavahu saamine väga raske, tunduvalt raskem kui hea kisselli keetmine, sest manna vedeliku sees muudab maitse kuidagi teravamaks ja kibedamaks.
Mannavahu tegemiseks võib kasutada moosi, lisades sellele vett, samuti marju. Marjade puhul peaks marjad enne pehmeks keetma ja siis sinna marjade keeduvette, mis on juba üsna mahla värvi tulnud, lisada manna. Raamatute järgi manna sõristatakse peopesast potti, samal ajal potis hoogsalt lusikaga segades, et tükke ei tekiks. Mina olen valanud tassist ja pole tükke tulnud, muidugi samal ajal segades. Manna lisatakse keevale vedelikule, olen pannud ka mõni hetk enne keema tõusmist, siis on väiksem oht, et tükki läheb. Kui hakkab keema, keerata kuumus kohe väiksemaks.
Kuna mannavaht muutub seistes ja jahtudes tunduvalt paksemaks, olen teinud üsna vedela mannavahu. Selleks võtan 1 dl mannat 1 l vedeliku kohta. Keeta kuni manna on paisunud ja magustoit on sobiva paksusega (umbes 5 minutit). Lasta jahtuda ja siis vahustada mikseriga. Kuumalt mikserdades ei lähe mannavaht vahtu!

Serveerida piimaga.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mul ka see häda mannavahtu tehes, et läheb kibedaks, kuid vanaema tehtud on ikka mega hea,kunagi küsisin kuidas ta teeb ja minuaarust tema saladus oli see, et kõigepealt veega keetis manna pehmeks ja siis lisas mahla, aga pole kindel, ise pole sedasi katsetanud.

Unknown ütles ...

Mina panen nt. manna juba leige vedeliku sisse ja siis lasen aeglaselt keema tõusta. Vahepeal tuleb muidugi ka segada. Ei ole veel siiani kibedat maitset ega tükke tulnud.

Kirsi ütles ...

mina olen suutnud kibedat maitset vältida sellega, et lisan mahla kõige lõpus ja ei keeda enam. Teen tavaliselt värsketest jõhvikatest (keedan suhkruga ja surun jõhvikad läbi peene sõela). Siis keedan veega paksema mannapudru ja lisan pärast valmimist jõhvika mahla-püree. siis jahutan ja vahustan.

Anonüümne ütles ...

Proovige kord mannavahtu teha lihtsalt õuntest -megahea! Ma täna ise tegin ja minu meelest on õuntest mannavaht ikka kõige parem. 600 gr.õunatükke, ca 750 ml vett, suhkrut maitse järgi (oleneb sellest kui hapud on õunad), mannat 5 spl.Proovige ja Te ei kahetse
Marika

Ssille ütles ...

Proovisin siis õuntest teha, aga kuna mul olid hapud õunad ja pidin seetõttu panema palju suhkrut, jäi ikkagi vänge.

Minu vanaema teeb maasikamoosiga ja natuke õuna sisse, moosist teeb morsitaolise vedeliku, tuleb küll superhea, aga tal käib kõik umbes ja mingeid koguseid ta mulle anda ei oska, aga mannavaht ei ole tal kunagi vänge ja on väga ilus vahune. Ilmselt tuleb vältida mannavahu puhul sõstramahla.

Anonüümne ütles ...

mina teen alati punasesõstra mahlast ja tuleb väga hea. olen proovinud ka teha moosidest ja õuntest, aga kunagi pole nii hea tulnud ja lapsed ei teha neid tükke seal sees.

Unknown ütles ...

Rabarberist on ka mega hea

Related Posts with Thumbnails