teisipäev, 17. aprill 2007

Linnupiim

Retsepti päritolu teadmata.

Väga mõnus kerge, õhulise-vahulise konsistentsiga suus sulav magustoit või kook!

1 liiter maitsestamata jogurtit või hapukoort
1,5 dl suhkrut
400 ml vahukoort
3 kuhjaga spl zelatiini
Vahukoor vahustada 2 spl suhkruga.
Hapukoor vahustada suhkruga.

Zelatiin panna 1 dl veega paisuma, seejärel sulatada mikrolaineahjus 40 sekundit tavalise soojendamise reziimi peal või sulatada pliidil kuuma vee potis tassi või kausiga.

Maitsestamata jogurt ja vahustatud vahukoor segada mikseriga, lisada peene joana sulatatud zelatiin, samal ajal mikseriga vahustades.

Valada kiiresti vormidesse. Kõige lihtsam on teha seda suures tarretisevormis või suures kausis - kõik korraga sinna valada ja siis raputada peale purustatud pruune küpsiseid (Selga) või mina panin purustatud pruune präänikuid, mis jäävad hiljem põhjaks. Natuke võiks lusikaga vajutada, et ta koogi seguga haakuks, kui pealmine küpsise kiht jääb kuivaks, siis võiks vett peale tilgutada, siis ei pudise pärast lõigates põhi ära. Mina katsetasin erinevate vormidega väikseid koogikesi, kaunistasin maasikatükikestega.
Panna külmkappi, enne serveerimist keerata teistpidi ja kaunistada.
Maitseks võib tegemise ajal lisada mingit mahla, kompotti, puuviljatükke või marju, aga sellisel juhul tuleb zelatiini kogust suurendada.

TÄHELEPANEK:
Kui zelatiini on palju, tarretub kreem väga kiiresti, isegi juba mikserdamise ajal võib hakkata tarretuma, siis tuleb hästi kiiresti vormi või vormidesse panna. Mina panin täna 2,5 spl zelatiini, ei hakanud mikserdamise ajal tarretuma, aga peale tarretumist võiks natuke kõvemad olla, selle pärast kirjutasin retsepti 3 kuhjaga lusikat. Arvatavasti selle koguse zelatiini peale tarretub kohe ära. Aga suurde vormi valades pole see probleem kui juba natuke tarretunud on, see vajub ühtlaseks kui tihedalt vormi panna.

Pildil olevad kaks vasakpoolset vormi on ostetud Tallinnast Stockmannist 3 krooni ja 2.50 tükk.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

mul selline tähelepanek, et kui hakkab liiga vara tarretuma, nt väikestesse vormidesse valamise ajal, võib kogu kupatuse natukeseks mikrolaineahju panna ja sulab taas vedelaks, algul kartsin, et pärast ei tarretu, aga tarretus küll.

Unknown ütles ...

Kas nendest koostisainete kogustest piisab korraliku koogi tegemiseks .. või peaks neid duubeldama vms ?

Ssille ütles ...

Nendest kogustest saaks ümmarguse koogivormitäie kooki.

Related Posts with Thumbnails