neljapäev, 2. august 2007

Õunakaste


Sellise välimusega õunamoosi müüdi vene ajal õunakastme nime alla. Väga hea mahe õunapüree.

Selle tegemiseks pesin õunad korralikult puhtaks. Kasutasin üsna rohelisi väikseid valgeid klaare, mida kipub puualune igal hommikul täis olema. Kuna moos aetakse läbi sõela, (mina teen seda köögikombaini püreetegijaga, väga mugav ja kiiresti valmiv, seal masinas läheb moos läbi sõela, koor ja seemned eraldab masin ise), siis ei ole vaja õunu koorida. Pestud õunad lõikasin neljaks tükiks, lõikasin ära ussitanud kohad ja plekid, varred ja seemned lõikasin ka välja, muidu ummistab liialt masinat ja peab vahepeal puhastama.
Õunatükid panin keema, 6 liitri õunatükkide kohta panin 1 dl vett, alguses peab pidevalt segama kuni vedelikku hakkab eralduma. Vett ei tasu rohkem panna, muidu tuleb liiga vedel moos. Keetsin õunad täitsa pehmeks ja siis lasin läbi sõela köögikombaini püreetegijas.
Saadud püree mõõtsin liitrites ära, panin puhtasse potti, kuhu lisasin liitri püree kohta 200 g suhkrut. Kui õunad on juba rohkem valminud, siis piisab 150 g suhkru lisamisest 1 liitri püree kohta.
Keetsin umbes 10 minutit, eraldasin vahu ja panin puhastesse purkidesse, mis sulgesin kohe õhukindlalt.
Tuli hea, ei olnudki eriti hapu arvestades seda kui toored õunad olid.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kus sa neid püreesid kasutad? Mu süda tilgub verd, sest viskasin kuu aega tagasi selle asja ära, millega sa nüüd püreed teed, sest ma ei osanud 10 aastat sellega midagi teha. Ei tulnud selle pealegi, et nii teha.

Ssille ütles ...

Pärmitaignast purukooki on väga hea teha selliste püree-taoliste moosidega. Lihtsalt moosisaia, saiavormi sisse, kasvõi kisselli teha.Sellise õunakastmega saab teha tükisefiiri.
Siis veel õunamoos, riivleib, kohupiim - väga hea magustoit.

Eks talvel hakkame midagi koos tegema nendest!

huvi ütles ...

Sinu blogi on väga kiiduväärt! Äkki kirjeldaksid ka oma köögikombaini-tundub , et saad sellega väga palju kasulikke toiminguid lihtsalt tehtud.

Ssille ütles ...

Köögikombain on Moulinex Masterchef 750, ostetud umbes 10 aastat tagasi, vaevalt et sellist enam toodetakse. Tal on püreetegija, siis veel eraldi mehutegemise asjandus, sarnane püreetegijale, kokteilikann, mikser, nuga, riivid, viilutajad, sibulalõikaja (eraldi väike kopsik).
Mul on köögikombaini kausil suur pragu sees, vedlik jookseb osaliselt välja. Igal päeval mõtlen, kas täna läheb lõplikult katki, aga varsti tuleb vist uus osta küll. Peab vaatama, et ikka võimalikult palju funktsioone oleks. Nüüd ma ostaks sellise, kus lisaks eelpool öeldule oleks ka taignakonksud ja taigna segamiseks suur metallist kauss.

Aga Anukas, tõesti väga kahju, et sul nii läks, äkki peaksid ka uue peale mõtlema?

Püreed saad tegelikult nii ka teha kui puhastad marjad, koorid ja tükeldad õunad, keedad pehmeks ja siis purustad köögikombainis.

Anonüümne ütles ...

Tere Sille.
Minul on üks rumal küsimus õunamooside/püreede/mehude kohta. Olen olnud moosikeetja viimased 16aastat. (ise 33 aastane) Aga vot õunast tehtud toodetelt ma mitte kunagi vahtu koorida ei saa, sest seda lihtsalt pole. Mis võiks olla see viga mida ma teen mooside keetmisel? Praegugi podiseb pliidil õunamehu, aga vahtu pole. Igalt poolt loen, et eemaldatakse vaht jne. Järelikult peab seda vahtu tulema. Miks mul siis ei tule? Hoidised säilivad muidu hästi, isegi vähese suhkruga ja steriliseerimatta purkidega. Säilivad värvi muutmata ja hallitamata aastaid.(on juhuseid, kui unustame moosid keldrisse:( )
Jään ootama Sinu arvamust vahu koha pealt.

Ssille ütles ...

Vabandust, et ei juhtunud varem viimast kommentaari lugema. Minul tuli ka mõnel moosil väga vähe vahtu. Mida kauem keeta, seda rohkem ilmselt tekib vahtu, aga kui säilivad kenasti, siis ei tasu ju muretseda.

Anonüümne ütles ...

See õunakaste on meie pere laste lemmikmoos. Kahjuks nägin seda retsepti alles siis, kui õunaaeg juba peaaegu läbi oli. Tegin ka igasugu muid õunahoidiseid, aga praegu vaatan, et oleksin võinud kõik õunad kastmeks teha :) Aitäh!
Liina

Anonüümne ütles ...

Mina olen teinud õunamoosi või püreed mikrolaineahjus. Selleks koorin õunad, lõikan väiksemateks tükkideks ja panen kausi servani täis ning lülitan maksimum võimsusele, vähemalt 20 minutiks. Vett alla ei pane. Samal ajal lõikan uusi õunu. Ei ole ohtu, et üle kausi keeb. Õunad tõmbavad parajalt kokku. Kui on juba küpseks keenud, lisan alles suhkru silma- ja maitse järgi. Seda saab ju alati juurde lisada. Ise teen suhteliselt vähese suhkruga.Kui suhkur lisatud, tuleb läbi ukse keemist jälgida. Ohu korral, et üle keeb, saab alati ust avada.Püree või moos tuleb läikiv,paks. Otse kausist panen purkidesse ja ei ole olnud kunagi probleeme säilitamisega.Olen aastaid seda moodust kasutanud, sest keemise ajal saan uusi õunu lõigata, ei pea moosile vett alguses lisama,ei pea kuuma poti kohal kulpi liigutama ja kõige tähtsam-ei kõrbe kunagi põhja, miks,ei tea. Katsetage ja ehk hakkab meeldima.

Related Posts with Thumbnails