laupäev, 31. jaanuar 2009

Rummikook "kartul"


Nendest kogustest tuli 14 kooki.

Kui hakkasin otsima sellise rummikoogi retsepti nagu müüdi siis kui ma laps olin, siis kohtasin erinevaid retsepte, enamasti küpsise koostisega, aga ka biskviitpõhjast hapukoorega, kuid kuna mul on raamat "Kondiitritöö tehnoloogia", siis sealt sain teada, et nende kookide koostises oli lisaks tordipõhjale veel võikreem, kakao, rummiessents. Selles raamatus ei olnud kogustega retsepti, ainult koostisosad, millest koosneb ja kuna sellist retsepti mul ei õnnestunud kuskilt leida, mõtlesin kogused ise ja õnnestus väga hästi. Peale mõne tunnist seismist muutusid koogid kõvaks, mitte mingiks kivikõvaks, ikka olid pehmed, kuid sõrmega katsudes ei tekkinud auku, säilitasid kena kuju ja olid pealt tugevad, täpselt nagu peab.
Koostis:
5 munast tehtud tordipõhi e. 8 dl puru
võikreem
3 spl kakaod
pool pudelit rummiessentsi
Biskviittordipõhi:
5 muna
5 spl suhkrut
2,5 spl jahu
2,5 spl tärklist


Munakollased vahustada suhkruga heledaks vahuks, munavalged vahustada tugevaks vahuks. Munakollasevahule lisada jahu-tärklisesegu ja munavalgevaht, segada ettevaatlikult segamini, valada vormi, küpsetada 200-kraadise ahju keskmises vahes pruuniks, tikuga võib proovida küpsust, kui tikk jääb puhtaks, on valmis.
Jahtunud tordipõhja peal, külgedel ja all oleva tumedama kihi riivisin ära ja jätsin puisteks.
Tordipõhja pudistasin väikesteks tükkideks. Tordipõhjast saadud puru oli 8 dl.
Võikreem:
100 g võid
50 g kondenspiima (tegin kondenspiima ise, keetsin 0,5 l piimast, vt. http://toidupildid.blogspot.com/2007/05/kondenspiim.html , 3,5 spl vedelat kondenspiima kaalus 50 g)
50 g tuhksuhkrut

Hakitud või, kondenspiima ja tuhksuhkru panin köögikombaini, segasin köögikombaininoaga ühtlaseks.
Peale seda valasin köögikombaini võikreemi peale pudistatud koogipõhja, kakaopulbri ja pool väikest pudelit rummiessentsi. Rummiessents oli sellises neljast pudelikesest koosnevas pakendis, ühest pudelist panin pool taignasse, pudeli mõõtu pakendil kirjas polnud. Müüakse kindlasti Selveris.
Segasin köögikombaini noaga kõik segamini kuni tainas tõmbas kokku selliseks palliks.
Vormisin segust 14 palli, mis veeretasin enne riivitud koogipurus, tõmbasin puru pealt vähemaks, tegin kookidesse noa mitte terava poolega õrnad sisselõiked ja lasin peale tupsu võikreemi.
Kaunistuseks tegin uue võikreemi.
Võikreem kaunistuseks:
50 g võid
1 spl kondenspiima
1,5 spl tuhksuhkrut.
Segasin pehme või, kondenspiima ja tuhksuhkru lusikaga segamini, lasin läbi tordipritsi tupsu.

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails