kolmapäev, 21. jaanuar 2009

Pärmitaignast singi-juusturullid


Laste ahvi-teemalise peo jaoks küpsetasin ahvinägusid.


Eelkergitusega pärmitaigen:

Soojenda 0,5 l piima käesoojaks (pigem olgu jahedam kui kuumem, liiga kuumaga ei hakka pärm kergitama),
lisa 1,25 dl suhkruga segatud
50 g pärmi
ja 400 g jahu.
Sega lusikaga läbi ja jäta 20 minutiks kerkima.
Võta juba munad ja õli külmkapist välja soojenema.

Peale seda lisa taignale
2 lahtiklopitud muna
1 tl soola
umbes 450 g jahu
1,5 dl õli.
natuke riivitud juustu

Sega mikseri taignakonksudega kuni moodustab nõu keskel palli. Lase kerkida kinni kaetult (mina olen toidukile peale pannud) soojas kohas, mitte kuuma pliidiplaadi peal, pigem kuuma pliidiplaadi kõrval kuni taigen kerkib vähemalt kahekordseks (umbes 1 tund). Õhukindlalt, näiteks toidukilega kaetult kerkib taigen kiiremini!



Kerkinud tainas rullida lahti. Ahvinägude tegemiseks ei määrinud taignale võid, või määrimisega tulevad keerusaiad. Kui võid ei pane, kerkib pealt ümarguseks tasaseks, ei jää vahesid vahele.
Tegin ta tavalisi singi-juustu keerusaiakesi, nende tegemisel panin taignale võid, unustasin neist pilti teha.
Taignale panna singitükikesi ja riivitud juustu, keerata rulli, lõigata juppideks. Nägude tegemiseks sättida singitükid silmadeks, porru rattad silmamuna ümber ja ninaks, paprikatükike suuks.
Ahvinägude tegemiseks tõstsin taignarullist lõigatud jupid õliga määritud muffinipanni, üks lõikepind vastu põhja, panin väiksed taignatükid külge kõrvadeks. Kõrvu pannes tuleks vaadata, et need jääks pigem muffinipanni pesade peale, mitte sisse, muidu küpsevad pea külge nii, te neid pole pärast nähagi.
Tavaliste keerusaiade tegemiseks asetada taignarullist lõigatud taignatükid küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile.
Küpsetada 200-kraadises ahjus.

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails