pühapäev, 11. jaanuar 2009

Sült

~ 1 kg koot (pooleks lõigata)
2 l vett
4 tera pipart
1 loorber
1 koorega sibul
1,25 spl soola
Seakoot panna keema, kupatada (vahu tekkimisel valada vesi ära, pesta puhtaks, panna uue veega keema), korrata seda, lõpuks kui lõpliku veega on keema pandud, eemaldada vaht kui tekib, lisada maitseained, keeta umbes 45 minutit, siis kui kamar kannatab juba lõigata, lõigata koot pikkupidi pooleks, et keeks kiiremini. Keetsin 3 tundi 45 minutit.
2 liitrit ei kata tervet kooti ära. Mina tegin tegelikult nii, et alguses panin 3 liitrit vett ja siis 45 minuti pärast kui sain pooleks lõigata, võtsin liiter vett sealt vähemaks. Vee kogus peab olema väike, kuna muidu ei tarretu pärast tugevaks.
Keenud koot võtta veest välja, hakkida väikesteks tükkideks, keeduvedelik kurnata läbi sõela, panna puhtasse potti, sinna sisse tõsta ka tükeldatud koodiliha ja hästi väikseks hakitud kamar. Koos lasta keema tõusta, siis tõsta vormidesse, jahtunult panna külmkappi tarduma.
Tükeldatult koos keema laskmine pidavat vanarahva juttude järgi väga oluline olema, muidu võib kõht lahti minna. Tundub väga ebausutav, aga ise pole tahtnud üle ka kontrollida.

3 kommentaari:

kardemon ütles ...

nii ilusad porgandi-lilled!
kas neid süldivorme on praegu ka müügil? (või on nö pärandus)

Ssille ütles ...

Müüakse praegu ka. Tegelikult tegin süldid väikestesse korvikese vormidesse. Novaluxis on midagi, Tallinnas Stockmannis on erinevaid vormikesi, Viljandi Kodutarbes on palju, rohkem konkreetseid ostukohti ei oska soovitada, aga kindlasti müüakse ka teistes kohtades.

Anonüümne ütles ...

Proovisin esimest korda sülti teha. Kahe silma vahele jäi info, et tuleb löpus veelkord keema lasta, enne kui vormidesse panna. Köhtu lahti ei ole ajanud, nii et vanarahva tarkus selles suhtes paika ei pea ;-D

Related Posts with Thumbnails