pühapäev, 13. mai 2007

Rullbiskviiditort

Selline tort kaunistas meie emadepäevalauda. Sellise tordi tegemise idee sain ma "Pere ja Kodu" retseptilisast. Algselt ei olnud küll mõeldud, et mina seda teen, aga aitasin ära teha, lapsed proovisid tordipritsist tupsusid lasta ja kaunistasid torti.
Selle tordi jaoks küpsetasin 2 biskviitpõhja nagu 2 rullbiskviiti.

Ühe rullbiskviidi taigen:

5 muna
5 spl suhkrut
2,5 spl tärklist + 2,5 spl jahu (kokku 5 spl - tärklis pidavat aitama kaasa, et bisviitpõhi ei vajuks küpsetamisel alla ja oleks elastsem).
Rullbiskviidi lihtne retsept ongi see, et kõike pannakse ühepalju - kui tehakse nelja munaga, siis pannakse kõike muud ka 4. Sama retsepti järgi tehakse ka tordipõhjasid, ainult siis tuleb panna kõike rohkem (näiteks 8 muna jne).
Küpseta üks põhi ära, siis tee sama kogus tainast ja küpseta teine põhi. Muidugi võib teha ka väikese tordi ühest rullbiskviidist.

Täidis:
3 pk (a`200 ml) vahukoort vahustatult 6 spl suhkruga
külmutatud maasikaid purustatult, vajadusel veidi suhkrut lisada.


Katteks veel 2 pk vahustatud vahukoort 4 spl suhkruga.

Kui ääri ei taha kaunistada, ega tupse peale teha, siis piisaks ühest pakist.

Munavalged vahustada kõvaks vahuks, nii et kui kausi teistpidi keerab, ei kuku kausist välja, munakollased vahustada suhkruga heledaks vahuks, siis lisada munakollasevahule tärklis, jahu ja munavalgevaht, segada ettevaatlikult lusikaga tõstes segamini. Panna küpsetuspaberile, küpsetada keskmises vahes 200 kraadi juures umbes 7-8 min kui pealt pruunikaskollane.

Ükskord katsetasin teistsugust rullbiskviidi retsepti, mille sain rullbiskviitide raamatust, ei tulnud üldse välja, rullbiskviit murdus katki, aga see retsept toimib kindlasti.
Munakollasevaht ja munavalgevaht
Valmis rullbiskviidi taigen.
Küpsetatud rullbiskviit. Kui see täidisega katta ja tavaliselt rulli keerata, ongi tulemuseks rullbiskviit, aga selle tordi tegemine käib teistmoodi.
Võta rullbiskviit kohe küpsetuspaberi küljest lahti ja pane ta teise küpsetuspaberi peale. See küpsetuspaber, mille peal rullbiskviiti küpsetasid, tee käega märjaks ja pane see paber rullbiskviidile nii, et märg pool rullbisviidi peal.
Lase paberi all jahtuda, siis pane täidis ja keera rulli. Kui märga paberit peale ei pane, siis läheb rullbiskviit kõvaks ja seda ei saa pärast enam keerata, murdub katki, eelpool kirjeldatult toimides aga jääb rullbiskviit ilus pehme.

Määri rullbiskviidile purustatud külmutatud maasikaid - panin külmunud, täiesti kõvad maasikad köögikombaini ja purustasin selle noaga katki, tekkis välimuselt kuiv maasikapudi (puru), lisasin natuke suhkrut.

Siinkohal ütlen, et kui torti kaunistada külmutatud maasikatega, siis ei tohi lasta enne ära sulada, vaid tordi tegemisel tuleb panna külmunud marjad tordile, siis jäävad ka sulades ilusad. Kui lasta maasikatel kõigepealt sulada, siis muutuvad vedelaks ja ei jää ilusad, samuti kui tahetakse tordi vahele panna maasikatükke, siis ikka külmunult lõigata ja selliselt kohe nad sinna ka panna. Külmunud maasikaid on täiesti võimalik noaga lõigata.
Külmunult purustatud maasikatest ei tekkinud tordi sisse mingit vedelikku, kõik jäi ilus. Purustatud maasikate peale määrida vahukoort.
Nüüd lõigata täidisega kaetud rullbiskviit viieks ribaks. Keerata üks riba rulliks kokku, siis tõsta see järgmise riba peale ja rullida koos nagu teeks lumememme.
Kui koos rullimine läheb juba raskeks, siis tõstke see tekkinud rull teistpidi kandikule nii, et lõikepinnad jäävad üles ja alla ja edasi jätkub ribade lisamine sinna. Pildil mu mees parajasti lisab üht riba.

Kui kõik ribad pandud, kaetakse tort pealt ja külgedelt vahukoorega ning kaunistatakse.

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails