laupäev, 5. mai 2007

Jäätis

Sain jäätise retsepti internetist.

Tegin jäätist ilma jäätisemasinata ja tuli täitsa jäätis. Tegelikult oli sellele juba vedelast pärast nii suur nõudlus, iga natukese aja järel käisin segamas ja siis limpsisime lusikat, kõik pereliikmed olid selle maitsega väga rahul ja ei jõudnud ära oodata, millal juba saab selle kallale asuda, lapsed jõid enda portsud juba vedelana ära, nii et vaevalt suutsin päästa veidi jäätist, mis lasta pildi jaoks kõvaks hanguda. Ei jõudnudki oodata kuni jäätis päris ära külmub.

See jäätis on mõeldud kohe söömiseks, kui jätta see sügavkülmikuse järgmiseks päevaks, siis ta külmub kivikõvaks ja läheb väga kaua aega enne kui seda sööma saab hakata. Kui on siiski soov järgmiseks päevaks ka jätta, võiks ülejäänud jäätise üsna külmununa panna vahvlitopsidesse. Vedelana pannes leotab vahvlitopsi põhja läbi.

1 pk vahustamata vahukoort (200 ml)
800 ml piima (piima ja koore koguseid võib muuta, aga nii et piima ja koort tuleks kokku 1 l)
1,5 tl vanillisuhkrut
5 munakollast
200 ml suhkrut (üsna magus tuli, võiks vähendada 1,5 dl-le)

Vahustamata koor ja piim valada potti, vanillisuhkur sisse, lasta kuumaks. Munakollased vahustada suhkruga, sinna juurde lisada paar lusikat kuuma piimasegu, seejärel valada kogu aeg segades munakollaste vaht piimasegu juurde (sellega võib alustada juba siis kui piim on alles soe). Pliidil kuumutada veidi kuni natuke pakseneb (ega ta tegelikult ikka paksuks ei lähe, võib-olla vedela peti moodi jääb välimuselt). Jahutada. Panna karbi või vormiga sügavkülma. Vähemalt iga 15 min järel käia kapi juures segamas, et jääkristalle ei tekiks sisse ja jäätis tuleks ühtlane, seda teha kuni külmub kõvaks. Aega kulus külmumiseks umbes 4 tundi. Mul oli üsna halb vorm, õigemini oli seal halb segada. Lõpupoole kui jäätist oli sinna nagunii juba vähe jäänud, tõstsin sellest vormist ümber väiksemasse kaussi ja segamise asemel vispeldasin läbi iga natukese aja järel.


Pildil potis paksenenud muna-piimasegu.


Panna kaussi või vormi külmuma, võib ka potiga panna.

Vaarikajäätis

Algne retsept on võetud "100 rooga" sarja raamatust, muutsin seda endale sobivaks.

5 dl piima
6 munakollast
1,5 dl suhkrut
2 dl vahukoort
3 dl vaarikaid
1 tl vaniljesuhkrut

Piim ja vahustamata vahukoor kuumutada keemiseni.
Munakollased vahustada suhkruga heledaks vahuks, lisada kuumale piimale ja kuumutada pidevalt segades umbes 5 minutit, lisa vaniljesuhkur.

Jahuta kuumaveevannis maha ja lisa vaarikad.
Pane sügakülma, sega iga 20 minuti järel. Alguses kipuvad vaarikad põhja külge kinni külmuma, need tuleb siis lusikaga lahti kangutada, ja uuesti jäätise sisse segada, hiljem enam seda ei juhtu.

Väga hea jäätis!

Serveeritud on pitsilisse korvikesse, mille retsept pärineb samuti samast raamatusarjast. Retsepti leiab magusate küpsetiste alt.



Nektariinijäätis (ilma munata)

Mõtlesin välja sellise jäätise:

1 l piima
1,5 dl suhkruga kondenspiima (tegin ise, vt isetehtud toiduained: kondenspiim)
2 dl vahukoort
2 tl suhkrut
5 nektariini
1 tl vaniljesuhkrut

Piima kuumutasin koos kondenspiimaga keemiseni, lisasin vaniljesuhkru. Jahutasin külmaveekausis ja lisasin jahtunud piimale suhkruga vahustatud vahukoore ja nektariinitükikesed.

Vahustatud vahukoor ei tahtnud hästi piimaga seguneda, teinekord paneksin vahukoore ilma vahustamata piima sisse ja kuumutaksin koos. Panin potiga sügavkülma, segasin iga 20 minuti järel. Nektariinitükikesed vajusid alguses põhja ja külmusid sinna kinni, kangutasin nad lusikaga lahti, segasin uuesti jäätise hulka, rohkem seda ei juhtunud.

Kui jäätis oli päris kõvaks külmunud, aga mitte nii kõvaks, et lusikaga võtta ei saaks, tõstsin vahvlitopsidesse, pakkisin toidukilesse ja lasin järgmise päevani külmuda. Selliselt toimides ei muutu söömisel vahvlitopsi põhi pehmeks, kuna isetehtud jäätis külmub väga kõvaks ja selleks ajaks kui ta sulama hakkab on jäätis juba otsas.

Proovisin ka pehmet jäätist vahvlitopsidsesse panna (pildil), aga selliselt ligunesid vahvlitopside põhjad sekunditega läbi ja jäätis hakkas alt välja tilkuma.

Minu tähelepanek on sellien, et munadega tehtud jäätis ei hakka nii kiiresti sulama.
Aga selline lahjem jäätisevariant maitses ka hästi.

Vaarika-toorjuustujäätis (ilma munata)

4 dl toorjuustu (tegin ise, vt isetehtud toiduained: toorjuust)

2 dl suhkruga kondenspiima (tegin ise, vt isetehtud toiduained: kondenspiim)

2 dl lusikaga katki surutud vaarikaid

1 pk vahustatud vahukoort (200 ml)

Segasin läbi toorjuustu, kondenspiima ja vaarikad, lisasin vahustatud vahukoore. Panin sügavkülma, segasin iga 20 minuti järel.

Jälle midagi teistmoodi, samuti hea.

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails