esmaspäev, 28. mai 2007

Lasanje


250 g lasanjeplaate - tegin enda tehtud lasanjeplaatidest, kogus oli see, mis ise tehes retsepti järgi tuli (vt isetehtud toiduained - lasanjeplaadid)
Hakklihakaste:


500 g hakkliha (mida lahjem seda parem, tegin seekord Maximast ostetud veisehakklihaga, tuli hea, segahakklihaga tehes jääb minu jaoks toit liiga rasvane ja liiga rammusa maitsega)
2 mugulsibulat
200 g tomatipastat
2 küüslauguküünt
2 dl vett
1,5 tl soola
pipart

Hakkliha, sibula- ja küüslaugu väikesed tükikesed praadida. Kui hakkliha on pruunistunud, lisada sool, pipar, tomatipasta, segada läbi ja lisada vesi, lasta keema tõusta ja siis tõsta tulelt.



Juustu-jahukaste:

2 spl õli
2 dl jahu
1 l piima
1 tl soola
150 g riivjuustu + peale riputamiseks riivjuustu

Kuuma õliga pannile panna jahu, kuumutada läbi, lisada piim ja sool, segada kogu aeg kuni keema hakkab. Kui tekivad tükid, siis valada kaste läbi sõela, suruda jahutükid sõelal katki ja panna saadud kaste uuesti keema. Kui hakkab keema siis lisada riivjuust ja kuumutada kuni juust on sulanud. Tõsta tulelt. Lihtsam variant on jahu segada osa piimaga täitsa vedelaks ja siis panna pannile või potti koos ülejäänud külma piimaga, selliselt on väiksem oht tükkide tekkimiseks. Siis lasta keema kogu aeg segades ja lisada juust. Kaste tuleb üsna paks.



Vorm peab olema sama suur, kui suurt lasanjet tahetakse teha. Nii ei saa, et võtan suure panni, aga lasanjet teen ainult ühte äärde, siis ei püsi lasanje korralikult koos, kastmed võivad vahelt välja voolata.


Lasanjeplaate panin 5 kihti.

Vorm määrida õliga, põhja tõsta hakklihakastme kiht, sellele panna lasanjeplaadid (tegin vormi suurused plaadid, siis panin ühe plaadi), sellele hakklihakastet ja juustukastet, siis plaadikiht jne. Kõige peale panna hakklihakaste ja sinna peale juustukaste, nii et on pealt korralikult sellega kaetud.

Keskmiste kihtide vahele võib panna ka nii, et ühele ainult hakkliha ja teisele ainult juustukaste, oleneb, kuidas kastmeid jätkub. Mina panin kahele kihile ainult juustukastet, teistele mõlemit. Alumise lasanjeplaadi alla ma ei pannud kastet, kuna arvasin, et kuivatamata plaatide puhul pole see vajalik, aga oleks võinud panna, sest need jäid natuke kuivaks.

Olen teinud ka poe lasanjeplaatidest, aga kahjuks ei mäleta päris täpselt, kas panin enne natukeseks nad kuuma vette, kaldun arvama, et tegin seda. Õpetusi on kahesuguseid - et on vaja enne keeta ja et ei ole vaja. Ilmselt peaks siis järgima pakendil antud juhendit.


Juustukastmega kaetud lasanje.


Lasanjevorm katta fooliumiga, panna 160 kraadisesse ahju ja küpsetada 30 minutit, seejärel võtta foolium pealt ära, raputada peale riivjuustu ja panna veel 30 minutiks ahju. Nendest kahest vormist jätkus meie perele vabalt.



Lasanje tuli väga hea, arvan, et parem kui poe omadega tehes, nii et mees, kellelt tavaliselt tuleb kiitus välja meelitada, tegi seda vabatahtlikult mitu korda ja muidugi tuleb ise tehtud plaatidega tunduvalt odavam. Nende lasanjeplaatide hind tuli umbes 5 krooni.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tegin ja tulemus oli väga maitsev, kõik kiidsid!

Plaatide taignasse panin umbes 1dl võrra rohkem jahu. Muidu tuli tainas liiga vedel.

Anonüümne ütles ...

lisage magus-hapu kastet ananassidega tomatipasta ja hakkliha juurde ning iga plaadi peale juustu, garanteerin veel parema maitseelamuse! :)

Sille ütles ...

Aitäh soovitamast!

Related Posts with Thumbnails