reede, 3. oktoober 2008

Filotaignast "Õunakommid"



Filotainas on Kreekast pärit imeõhuke tainas, mida müüakse õhukeste lehtedena karbis külmutatult. 12 taignalehte on keeratud rulli (kusjuures ükskord oli pakis 11 lehte). Enne kasutama hakkamist tuleks tainas pakendit avamata sulatada kas toatemoperatuuril 3 tundi hoides või eelmisel õhtul tavalisse külmkappi võttes. Toatemperatuuril sulatades arvasin ma, et õige aeg on hakata tainast kasutama kui pakki katsudes ei olnud see enam külm vaid oli üsna toatemperatuuriga.



Taigent kätte võttes tundub nagu katsuks õhukest kangast ja muide selle taigna võibki mõneks hetkeks kortsu hunnikusse panna ja järgmisel hetkel võtta ja laotada täiesti sirgelt ilma mingite kortsudeta laiali. Aga õhu käes ei tohi seda tainast eriti kaua hoida, sest võib ära kuivada ja muutuda kasutuskõlbmatuks.



Pildil on näha filotaignapakk.

Taignalehed:

Õunakommide tegemiseks võtsin 4 taignalehte, ülejäänud taignalehed panin kõik koos pooleks kokku selle paksu kile peale, mille sees nad pakis olid, pealt katsin taignalehed korralikult toidukilega. Kuigi soovitatakse ka märja käteräti peale taignalehti panna, ma siiski soovitaksin valida toidukile variandi, kuna räti puhul on oluline kui märg see on, liiga märg rätt võib taigna muuta jahutombuks, toidukile all katsetasin taigna hoidmist 3 tundi ja taignalehed olid samasugused nagu pakist võttes.
Võtsin 4 taignalehte, kolm jätsin kõrvale ilma kinni katmata ootama. Asetasin ühe taignalehe lauale rullimisalusele ja pintseldasin selle üle sulatatud võiga nagu tehakse Kreekas. Määrida võib ka õliga ja kuna katsetasin mõlemat varianti, siis valmistoodangus olulisi erinevusi ei täheldanud, küll aga tundus mulle, et kui taigen on määritud võiga ja sinna panen peale teise taignalehe, siis kui juhtub, et taignaleht ei saa kohe täpselt õigesse kohta paika ja pealmist lehte on vaja veidi nihutada, siis mulle tundus, et võiga määritud lehe pealt annab seda paremini liigutada kui õliga määritud lehe pealt.
Määrin esimese lehe ära, panen sinna peale teise, määrin sulavõiga ja nii edasi kuni kõik antud küpsetiseks kasutatavad lehed on üksteise peal ja võiga määritud. Lõikasin taignast noaga 15 ruutu ja iga ruudu peale tõstsin 1 tl kooritud, puhastatud õunatükikesi ja pool tl suhkrut. Õunu eelnevalt mitte suhkruga kausis läbi segada, muidu muutub täidis liiga vedelaks! Täidisega kaetud taignaruudu keerasin kommi kujuliselt kokku, otsad pigistasin kokku.

Küpsetasin eelkuumutatud 200-kraadise ahju keskmises vahes 15 minutit.
Küpsetised olid mõnusad muredad, krõbedalt lehelised.

3 kommentaari:

Unknown ütles ...

Tere Sille!
Kas sa selle filotaigna ostsid Viljandist?

Ssille ütles ...

Ostsin Viljandi Selverist. Need on seal vorsti ja singi viilude külmlettide vastas olevas kassade poolses külmkapis ülemises riiulis. Viljandis maksis 74 krooni.

Unknown ütles ...

Aitähh :) ega midagi, Selveri poole teele! Olen tahtnud teha kevadrulle aga ei ole viljandis näinud ennem seda tainast.

Related Posts with Thumbnails