esmaspäev, 25. august 2008

Arooniasiirup

2,5 l (1,4 kg) arooniamarju ilma kobarateta
2 l vett
65 kirsilehte
30 g (2 spl) sidrunhapet
Marjad pesta ja puhastada kobaratest, panna suurde kaussi või potti, sinna peale panna pestud kirsilehed. Marjadele ja lehtedele valada 2 l keevat vett, sinna lisada ka väheses vees lahustatud sidrunhape jätta 24 tunniks seisma. Kui leotis oli jahtunud, panin külmkappi. 24 tunni möödudes lasin kogu kupatuse korraks keema, siis kurnasin läbi sõela ja saadud vedelikule lisasin suhkrut ja lasin keema ning keetsin paar minutit, eemaldasin vahu ja panin puhastesse purkidesse, sulgesin õhukindlalt.
Retseptides on suhkrukoguseks märgitud 1 kg liitri vedeliku kohta, kuid see on ikka väga suur kogus ja kuna olen enne saanud rohke suhkruga tehtud aroooniasiirupit, mis jääb lääge ja mustasõstra siirupile panen ainult 300 g suhkrut liitri kohta ja morsi tegemisel ei lisa enam suhkrut, ainult lahjendan veega, siis otsustasin proovida arooniasiirupi puhul 450 g suhkru lisamisega 1 l vedeliku kohta. Tegin kohe katsetusena kuumast siirupist morssi suhtega 1/5 siirupit ja 4/5 vett ja väga hea jäi, ei mingit lääget maitset, sidrunihappe hapukus ja siirupi magusus olid koos täiuslikus vahekorras.
Seega 450 g suhkrut 1 l vedeliku kohta.

7 kommentaari:

Anneli ütles ...

Jah, enamik retsepte on 1kg/l kohta aga meil on peres 500gr/l kohta juba ammu retseptis. Kusjuures sidrunihapet on veidi vähem pandud.

Anonüümne ütles ...

Siin on vihmapäev ja minul aega surffida internetis. Ma leidsin sinu blogi. Vaatasin ja lugin ka mitu toitu- ja küpsisresepte. Loomulikult sülg tuli suhu!
Sinul on väga huvitav blogi

Ssille ütles ...

Aitäh!

KK ütles ...

Mul teeb ema laisa inimese mahla, st paneb marjad kihiti kirsilehtedega aurutajasse, suhkrut ka ning siis laseb mahlal tilkuda otse pudelisse:).
Kerge kirsimaitse jääb ja v hea on.

Anonüümne ütles ...

servus..mina oanen arooniasiirupile 800 g suhkurt ja 2 liitri marjade peale panene ühe kotikese(30g)sidrunhapet. ahjaa vee(tekkinud mahla) nõrutan eksole ;) ja ülejäänud marjad sis pressin sellest vanaaegsest nö hakklihamasina taolisest masinast läbi. tuleb rohkem, ei lähe miskit raisku ja tummisem tuleb ka. iga aasta teen umbes 30-40 liitrit siirupit aga ikka saab nagu enne õiget aega otsa...aga nämma on ka

mirror, mirror on the wall... ütles ...

no näed - olengi sinu retssepti järgi tegemas;)

Eppppp ütles ...

Tere, Sille, kas saaksid ühenduda epp.petrone@gmail.com? Me siin teeme hoidiste kokaraamatut ja vajame pilti arooniasiirupi tegemisest... Aitäh!

Related Posts with Thumbnails