reede, 5. november 2010

Toiduainete soovitatav päevane kogus (GDA)

Kindlasti on paljud teist märganud näiteks leiva- ja saiapakenditele tekkinud märgistust, kus on märgitud protsentuaalselt toitainete sisaldus, mille alla on märgitud lause : % päevasest soovitatavast kogusest (GDA). Näiteks leiva puhul saab sealt teada, mitu kalorit annab üks leivaviil, mitu grammi sisaldab leivaviil suhkruid, naatriumi, rasvu, küllastunud rasvhappeid, kiudaineid ja mitu protsenti moodustab see kogu päevasest vastava toitaine vajadusest.

GDA märgistuse „maaletoojad“ Eestis olid 2007. aastal Toiduainetööstuse Liit koos rahvusvaheliste ettevõtete grupiga, kuhu kuuluvad Coca-Cola, Groupe Danone, Kraft Foods, Masterfoods, Nestlé, PepsiCo, Unilever ja Kellogg’s. Praeguseks on GDA-märgistuse oma toodetel laiemalt kasutusele võtnud ka Tere, Põltsamaa Felix, Maag, Leibur, Eesti Pagar, Fazer. Järjest liitub uusi ettevõtteid.

Näide pakendil olevast infost:


Mis on GDA?

Soovitatav päevane kogus (GDA) on tavapärane kogus teatud toitainet, mida enamikul inimestest soovitatakse tervislikuks toitumiseks tarbida.

GDAd aitavad tarbijal mõista toiduainete etikettidel esitatud toitumisalast teavet. GDAde kaudu esitatakse teaduslik informatsioon tarbijasõbralikus vormis, pakkudes tarbijale pakendil juhiseid selle kohta, kuidas esitatud teavet oma dieedi kontekstis mõista. Tarbija näeb ülevaatlikult, millised on keskmised toitumisalased nõuded, ning saab seda infot kasutades paremini söögikorda planeerida ja

mõista toiduaine sobivust tasakaalustatud dieedis.


Päevased soovitatavad kogused ja Teie

Kõik etiketil toodud päevased soovitatavad kogused põhinevad soovitustel, mis on mõeldud keskmisele, normaalse kehakaaluga ja kehaliselt keskmisel tasemel aktiivsele täiskasvanule.

Kuna laste vajadused erinevad täiskasvanute toitainevajadusest, siis nende jaoks on välja töötatud omaette päevased soovitatavad kogused, mille aluseks on keskmine 5–10 aasta vanune laps.

On oluline meeles pidada, et iga päevane soovitatav kogus on pelgalt teejuht, aitamaks mõista, mida ja kui palju Te sööte ning otsustada, mis on tegelikult Teie jaoks õige.


Et erinevatest päevastest soovitatavatest kogustest paremini aru saada, aitab alljärgnev tabel:


Kcal

Suhkrud

Rasvad

Küllastunud rasvhapped

Naatrium

Naised

2000

90 g

70 g

20 g

6 g

Mehed

2500

120 g

95 g

30 g

6 g

Lapsed (5–10 aastat)

1800

85 g

70 g

20 g

4 g

5 tähtsaimat toitainet






Keskmise täiskasvanu päevane soovitatav kalorikogus on 2000 kilokalorit.


Suhkrud

Tarbitavad suhkrud võivad pärineda erinevatest allikatest: mõned neist on ilmselged, näiteks maisihelvestele lisatud või teetassi segatud suhkur, teised aga esinevad looduslikult, näiteks puuviljades, puuviljamahlas ja piimas. Kuna enamikule meist meeldib, kui toidus on teatud määral suhkrut, sest nii maitseb toit paremini, tuleks kindlasti järgida suhkru päevast soovitatavat kogust.


Keskmise täiskasvanu päevane soovitatav suhkrukogus on 90 g.

Rasvad

Tervisliku toitumise osaks peaks alati olema teatud hulk rasva. Püüdke mitte tarbida rasva rohkem kui päevane soovitatav kogus. Eelistage rasvu, mida saab kaladest, pähklitest ja seemnetest, avokaadost ja päevalilletoodetest, rapsi- või oliiviõlist ning eeltoodutest valmistatud võietest.

Keskmise täiskasvanu päevane soovitatav rasvakogus on 70 g.


Sool

Tarbitavas toidus sisalduvat liigset soola on seostatud selliste terviseprobleemidega nagu kõrge vererõhk ja südamehaigused. Seega peaksime kõik üritama mitte ületada päevast soovitatavat soolakogust.

Keskmise täiskasvanu päevane soovitatav soolakogus on 6 g.


Nõuanded tasakaalustatud toitumiseks:

* Püüdke rajada oma toidukorrad tärkliserikastele toitudele nagu täisteraleib, hommikusöögihelbed, riis, pasta või kartul.


* Sööge vähemalt viis puu- või köögiviljaportsjonit päevas. Tegelikult, mida rohkem, seda parem.


* Olge füüsiliselt aktiivne. See aitab kaloreid põletada ja hoida kaalu kontrolli all.


* Õppige ära oma päevased soovitatavad kogused. Seadke enesele kalorite puhul eesmärgiks umbkaudne päevane soovitatav kogus, ent püüdke suhkruid, rasvu, küllastunud rasvhappeid ja soola mitte rohkem tarbida, kui soovitatud.


* Pidage meeles – te ei pea loobuma oma lemmiktoitudest ainult seetõttu, et need sisaldavad palju kaloreid, suhkruid, rasvu, küllastunud rasvhappeid või soola. Te peaksite vaid teadvustama enesele, mida sööte ja üritama oma toitu päeva jooksul tasakaalustada.


GDA kasutamine

Mida kaupade etikettidel toodud protsendid tähendavad?

Arvutades päevased soovitatavad kogused ümber protsentideks, mis väljendavad antud aine koguse osakaalu sajast, oleme teie eest raskema töö ära teinud. Nüüd on teil võimalik kiiresti näha, kui suurel määral antud toidu- või joogiportsjon päevaseid soovitatavaid koguseid sisaldab.

Võite neid protsente kasutada erinevate toitude võrdlemiseks.

Allikas: Eesti Toiduainetööstuse Liit









2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

tundub, nagu tootjad suunaksid sujuvalt pakendilt E-aineid otsivate inimeste tähelepanu mujale.
no ei lähe õnge, kui sisu paremaks ei muutu, siis selle gda võivad nad ka endale ** määrida.
samas- kui kellelegi (inimesele, kes oma suutäisi paaniliselt liidab-lahutab) on sellest kasu ja viitsib arvutada-kaaluda- las siis olla...

Anonüümne ütles ...

Kommenteerija on tüüpiline näide sellest, kuidas mõned inimesed oskavad headest asjadest halba otsida ja leida. Kurb.

Teemast rääkides, siis on igati tänuväärne igasuguse info pakenditele lisandumine.

Related Posts with Thumbnails