laupäev, 27. juuni 2009
laupäev, 20. juuni 2009
Paneeritud baklažaani-mozzarella medaljonid





teisipäev, 16. juuni 2009
Maksavorm
Idee sain ajakirjast "Kööginurk", muutsin retsepti.
Maksakotletid:
700 g maksa 
700 g maksa
2 sibulat
3 muna
2 spl mannat
1 tl soola
0,5 tl soodat
Eemalda maksalt kelmed, purusta maks köögikombainis koos sibulaga peeneks või aja läbi hakklihamasina, (hakklihamasinaga on tülikam, libe maks ei taha masinast läbi minna), lisa muna, mannaga segatud sooda ja sool. Prae õlisel pannil kõval kuumusel maksakoogid mõlemalt poolt pruuniks.

3 porgandit
Porgandid riivida jämeda riiviga, kuumutada õlis pehmemaks.
4 suurt sibulat
1 tl soola
pipart
Sibularattad praadida, lisada soola ja pipart.

Kate:
2 dl kohvikoort
1 muna
200 g majoneesi
0,5 tl soola
Vormi põhja laotada maksakotletid,

Vormi põhja laotada maksakotletid,

sinna peale panna kiht porgandeid ja sibularõngaid, siis jälle kiht maksakotlette ja porgandit, sibulat kuni kõik kotletid on otsas.

Kõige peale valada kattesegu,
Küpsetada 200-kraadise ahju keskmsies vahes umbes 35 minutit kaanega kaetult.
Maitsev söök!
laupäev, 13. juuni 2009
Kurgi-odrajahu pannkoogid hapuoblikatega

300 g värsket kurki (pikk kurk)
50 g juustu (mozzarella)
40 g ehk 30 lehte hapuoblikaid
0,5 tl soola
5 kuhjaga spl odrajahu
2 muna
Värske kurk, juust ja hapuoblikad purustada köögikombainis,
lisada sool, odrajahu ja munad.
Lusikaga tõsta õlisele pliidipannile väiksed koogid,
küpsetada mõlemalt poolt pruuniks.



Päris omapärased, aga mitte halvad.
Kakao-ananassi-porgandikook

5 dl jahu
3 muna
1 dl suhkrut
1,5 tl küpsetuspulbrit
2 tl vanillisuhkrut
3 dl konserveeritud ananassi tükke
3 dl riivitud porgandeid
1 spl kakaod
Munad kloppida suhkruga lahti, lisada ananassitükid ja riivitud porgand, siis kakao, küpsetuspulbri ja vanillisuhkruga segatud jahu. Segada, küpsetada küpsetuspaberiga vooderdatud ümmarguses koogivormis 175-kraadises ahjus 1 tund.

Meenutas maitselt meepräänikuid. Normaalne kook, külmalt parem.
Kuna tegin seda kooki juba ammu, siis hakkasin retsepti lugedes praegu kahtlema, kas ma tõesti ei pannud mingit rasvainet, kahjuks enam ei mäleta.
Kohupiima karask
Riisi-kalkuni salat
neljapäev, 11. juuni 2009
Heeringa-kodujuustusalat rohelisega
kolmapäev, 10. juuni 2009
Baklažaani-kurgipitsa

Pärmitainas:
2,5 dl käesooja vett
25 g pärmi
7,5 dl jahu
2 spl õli
noaotsaga pitsamaitseainet
0,5 tl soola
Sega vesi ja pärm, lisa pool jahu, sega korralikult, siis lisa õli, sool, maitseaine ja ülejäänud jahu. Sõtku, kasutan selleks mikseri taignakonkse. Lase 1 tund kaetult kerkida soojas kohas, siis rulli ahjupanni suuruseks.
Kate:
1 baklazaan
1 pikk kurk
1 suvikõrvits
tomatipastat
300 g mozzarellat või mõnda teist juustu
pitsamaitseainet

Baklažaan lõigata viiludeks,
igale viilule raputada soola ja praadida mõlemalt poolt klaasjaks. Baklazaan hakkab lahti lõigatult juba mõne sekundi jooksul tumenema.

Eraldi praadida ka suvikõrvitsaviilud ja kurgiviiilud.
Taigen rullida ahjupanni suuruseks, määrida tomatipastaga,
sinna peale laotada mozzarella viilud.
Kui kasutada mõnda teist juustu, siis panna viilude asemel riivitud juustu.


Juustu peale laotada praetud baklažaaniviilud,
sinna peale suvikõrvitsaviilud ja lõpuks kurgiviilud.
Küpsetada eelkuumutatud 200 kraadise ahju keskmises vahes 30 minutit.

Maitsev pitsa!


Saiavorm jogurti ja vaarikatega

300 g saia
1,5 dl külmutatud vaarikaid
3 muna
1,5 dl suhkrut
7,5 dl jogurtit
Saiaviilud teha väiksemateks tükkideks, segada külmutatud vaarikate ja suhkruga ning jogurti-munaseguga. Kõik panna kuumakindlasse klaaskaussi ja küpsetada kaanega kaetult

200-kraadise ahju keskmises vahes 45 minutit.

Karamellmanna

Hea magustoit, mida lapsena ikka sain ja ka ise aeg-ajalt teen.
2 dl suhkrut
2 dl kuuma vett
3 dl mannat
2 l vedelikku (1 l piima + 1l vett)
vanillisuhkur
Panen suhkru potti sulama, samal ajal lasen veekannuga vee keema. Kui suhkur on sulanud ja hakkab kollaseks minema, peab jälgima, et kõrbema ei läheks, sest edasi võib suhkru kõrbema minek juba sekunditega toimuda.
Kui siirup on liiga hele, tuleb magustoit peaaegu valge, kuid karamelli maitse tuleb siiski, kui siirup läheb aga juba tumedaks, tuleb magustoidule kõrbe maitse juurde (ei kõlba süüa). Nüüd kui tundub, et on õige hetk, tuleb potiga ruttu kraanikausi juurde või kuhugi mujale joosta (pliidi peal tehes tuleb julm "plahvatus" ja teised pliidiplaadid lähevad siirupi pritsmeid täis), teises käes tass kuuma veega, siis siruta käsi potiga võimalikult ette, kaugele enda näost ja vala see kuum vedelik sinna peale. Tuleb hirmus hääl ja aur ja võib pritsida

Valmis magustoit tõsta kohe magustoidukaussidesse, seistes muutub paksemaks.
Süüa piimaga.
Praetud maks õunte ja sibulatega

Maksale sobivad väga hästi lisandiks praetud õunarattad ja sibularõngad.
Maksa on lihtne õhukesteks viiludeks lõigata poolkülmunult.
Maksaviilud praadida tugevas kuumuses kiirelt küpseks, pikaajalisel kuumtöötlemisel muutub maks tuimaks ja kuivaks. Praetud poolele raputada soola ja pipart.

Eraldi praadida õunarattad
ja sibularõngad, serveerida koos maksaviilude ja keedetud kartulitega.

Ühepajatoit hakklihapallidega

Asendasin tavalises ühepajatoidus lihatükid väikeste ise tehtud frikadellidega.
Frikadellid:
450 g hakkliha
3/4 tl soola
pipart
3 viilu saia
0,5 kl vett
(muna ei pane)
Hakkliha segasin leotatud saia ja maitseainetega, vormisin väiksed pallid, mis praadisin pannil valmis ja lisasin valmis ühepajatoidule.
Ühepajatoidu koostis:
kapsas
porgand
kaalikas
kartul
sibul
sool
pipar
Toiduained tükeldada, kuumutada väheses õlis v.a kartul, mis lisada toidu valmimise lõpus kui teised köögiviljad on enam-vähem pehmed, lisada natuke vett ja hautada pehmeks, maitsestada soola ja pipraga.
esmaspäev, 8. juuni 2009
Kartuli-heeringasalat murulauguga

koorega keedetud kartulid ( ~ 2 l kuubikuteks tükeldatud kartuleid)
300-400 g soolaheeringas sibulaga või lihtsalt soolaheeringat ja 1 mugulsibul
50 g murulauku

Kartulisalat tuleb palju parem kui kartulid kooritakse alles peale keetmist. Kartulikuubikutele

Täiesti hea salat!
laupäev, 6. juuni 2009
Banaani-šokolaadikook

100 g võid
1 dl suhkrut
2 muna
2 spl rõõska koort või piima
2 banaani
1 tl laimi mahla
1 tl vanillisuhkrut
4 dl jahu
noaotsaga soola
0,75 tl soodat
180 g ehk 2,5 dl hakitud shokolaadi
Või vahustada köögikombainis suhkruga, lisada ühe kaupa munad, vahustada läbi, siis lisada püreestatud banaanid, koor, laimimahl, vanillisuhkur. Jahu segada soola ja soodaga, lisada taignasse, lõpuks segada juurde sulatatud šokolaad. Tainas valada küpsetuspaberiga vooderdatud ümmargusse koogivormi,

küpsetada 175-kraadise ahju keskmises vahes 40 minutit kuni tikuga katsudes jääb tikk puhtaks.

Kook jäi liiga kuiv, proovisin erinevaid variante selle koogi serveerimsieks, et oleks hea ja ei tekiks tunnet, et jääb kurku kinni. Parim variant, mille ma leidsin, oli see, et lõikasin koogitüki kaheks kihiks, immutasin morsiga, panin kahe kihi vahele ja peale hapukoort.