laupäev, 27. juuni 2009
laupäev, 20. juuni 2009
Paneeritud baklažaani-mozzarella medaljonid
Baklažaan lõigata õhukesteks viiludeks, igale viilule raputada peale soola.
Samuti lõigata viiludeks mozzarella
või mõnda teist sorti juust. Kahe baklažaaniviilu vahele panna paraja suurusega juustuviil, kõik koos kasta lahtiklopitud munasse või muna-veesegusse ja seejärel riivsaiasse.
Praadida õlisel pannil
mõlemalt poolt pruuniks. Päris hea suutäis! teisipäev, 16. juuni 2009
Maksavorm
Idee sain ajakirjast "Kööginurk", muutsin retsepti.
Maksakotletid:
700 g maksa 
700 g maksa
2 sibulat
3 muna
2 spl mannat
1 tl soola
0,5 tl soodat
Eemalda maksalt kelmed, purusta maks köögikombainis koos sibulaga peeneks või aja läbi hakklihamasina, (hakklihamasinaga on tülikam, libe maks ei taha masinast läbi minna), lisa muna, mannaga segatud sooda ja sool. Prae õlisel pannil kõval kuumusel maksakoogid mõlemalt poolt pruuniks.

3 porgandit
Porgandid riivida jämeda riiviga, kuumutada õlis pehmemaks.
4 suurt sibulat
1 tl soola
pipart
Sibularattad praadida, lisada soola ja pipart.

Kate:
2 dl kohvikoort
1 muna
200 g majoneesi
0,5 tl soola
Vormi põhja laotada maksakotletid,

Vormi põhja laotada maksakotletid,

sinna peale panna kiht porgandeid ja sibularõngaid, siis jälle kiht maksakotlette ja porgandit, sibulat kuni kõik kotletid on otsas.

Kõige peale valada kattesegu,

Küpsetada 200-kraadise ahju keskmsies vahes umbes 35 minutit kaanega kaetult.

Maitsev söök!
laupäev, 13. juuni 2009
Kurgi-odrajahu pannkoogid hapuoblikatega
Minu järjekordne leiutis.300 g värsket kurki (pikk kurk)
50 g juustu (mozzarella)
40 g ehk 30 lehte hapuoblikaid
0,5 tl soola
5 kuhjaga spl odrajahu
2 muna
Värske kurk, juust ja hapuoblikad purustada köögikombainis,
lisada sool, odrajahu ja munad.
Lusikaga tõsta õlisele pliidipannile väiksed koogid,
küpsetada mõlemalt poolt pruuniks.
lisada sool, odrajahu ja munad.
Lusikaga tõsta õlisele pliidipannile väiksed koogid,
küpsetada mõlemalt poolt pruuniks.Päris omapärased, aga mitte halvad.
Kakao-ananassi-porgandikook

5 dl jahu
3 muna
1 dl suhkrut
1,5 tl küpsetuspulbrit
2 tl vanillisuhkrut
3 dl konserveeritud ananassi tükke
3 dl riivitud porgandeid
1 spl kakaod
Munad kloppida suhkruga lahti, lisada ananassitükid ja riivitud porgand, siis kakao, küpsetuspulbri ja vanillisuhkruga segatud jahu. Segada, küpsetada küpsetuspaberiga vooderdatud ümmarguses koogivormis 175-kraadises ahjus 1 tund.

Meenutas maitselt meepräänikuid. Normaalne kook, külmalt parem.
Kuna tegin seda kooki juba ammu, siis hakkasin retsepti lugedes praegu kahtlema, kas ma tõesti ei pannud mingit rasvainet, kahjuks enam ei mäleta.
Kohupiima karask
Riisi-kalkuni salat
neljapäev, 11. juuni 2009
Heeringa-kodujuustusalat rohelisega
kolmapäev, 10. juuni 2009
Baklažaani-kurgipitsa
Pärmitainas:
2,5 dl käesooja vett
25 g pärmi
7,5 dl jahu
2 spl õli
noaotsaga pitsamaitseainet
0,5 tl soola
Sega vesi ja pärm, lisa pool jahu, sega korralikult, siis lisa õli, sool, maitseaine ja ülejäänud jahu. Sõtku, kasutan selleks mikseri taignakonkse. Lase 1 tund kaetult kerkida soojas kohas, siis rulli ahjupanni suuruseks.
Kate:
1 baklazaan
1 pikk kurk
1 suvikõrvits
tomatipastat
300 g mozzarellat või mõnda teist juustu
pitsamaitseainet

Baklažaan lõigata viiludeks,
igale viilule raputada soola ja praadida mõlemalt poolt klaasjaks. Baklazaan hakkab lahti lõigatult juba mõne sekundi jooksul tumenema.
igale viilule raputada soola ja praadida mõlemalt poolt klaasjaks. Baklazaan hakkab lahti lõigatult juba mõne sekundi jooksul tumenema.Eraldi praadida ka suvikõrvitsaviilud ja kurgiviiilud.
Taigen rullida ahjupanni suuruseks, määrida tomatipastaga,
sinna peale laotada mozzarella viilud.
Kui kasutada mõnda teist juustu, siis panna viilude asemel riivitud juustu.
sinna peale laotada mozzarella viilud.
Kui kasutada mõnda teist juustu, siis panna viilude asemel riivitud juustu.Juustu peale laotada praetud baklažaaniviilud,
sinna peale suvikõrvitsaviilud ja lõpuks kurgiviilud.
Küpsetada eelkuumutatud 200 kraadise ahju keskmises vahes 30 minutit.

Maitsev pitsa!
sinna peale suvikõrvitsaviilud ja lõpuks kurgiviilud.
Küpsetada eelkuumutatud 200 kraadise ahju keskmises vahes 30 minutit.
Saiavorm jogurti ja vaarikatega
Kuna mul oli üle jäänud ise tehtud maitsestamata jogurtit, katsetasin, kuidas see sobiks saiavormisse piima asemel, tulemus oli parem kui piima kasutades. 300 g saia
1,5 dl külmutatud vaarikaid
3 muna
1,5 dl suhkrut
7,5 dl jogurtit
Saiaviilud teha väiksemateks tükkideks, segada külmutatud vaarikate ja suhkruga ning jogurti-munaseguga. Kõik panna kuumakindlasse klaaskaussi ja küpsetada kaanega kaetult

200-kraadise ahju keskmises vahes 45 minutit.

Karamellmanna

Hea magustoit, mida lapsena ikka sain ja ka ise aeg-ajalt teen.
2 dl suhkrut
2 dl kuuma vett
3 dl mannat
2 l vedelikku (1 l piima + 1l vett)
vanillisuhkur
Panen suhkru potti sulama, samal ajal lasen veekannuga vee keema. Kui suhkur on sulanud ja hakkab kollaseks minema, peab jälgima, et kõrbema ei läheks, sest edasi võib suhkru kõrbema minek juba sekunditega toimuda.
Kui siirup on liiga hele, tuleb magustoit peaaegu valge, kuid karamelli maitse tuleb siiski, kui siirup läheb aga juba tumedaks, tuleb magustoidule kõrbe maitse juurde (ei kõlba süüa). Nüüd kui tundub, et on õige hetk, tuleb potiga ruttu kraanikausi juurde või kuhugi mujale joosta (pliidi peal tehes tuleb julm "plahvatus" ja teised pliidiplaadid lähevad siirupi pritsmeid täis), teises käes tass kuuma veega, siis siruta käsi potiga võimalikult ette, kaugele enda näost ja vala see kuum vedelik sinna peale. Tuleb hirmus hääl ja aur ja võib pritsida
ja siis kohe külm piima-veesegu peale, siis lõpeb see karamellistumise protsess. Mina teen tavaliselt 2 l vedelikust (vesi ja piim pooleks - ei jää vee maitsega). Kui magustoit keema hakkab, lisada peene joana manna ja lisada ka vanillisuhkur, kuumutada segades kuni magustoit muutub paksuks.Valmis magustoit tõsta kohe magustoidukaussidesse, seistes muutub paksemaks.
Süüa piimaga.
Praetud maks õunte ja sibulatega
Maksale sobivad väga hästi lisandiks praetud õunarattad ja sibularõngad.
Maksa on lihtne õhukesteks viiludeks lõigata poolkülmunult.
Maksaviilud praadida tugevas kuumuses kiirelt küpseks, pikaajalisel kuumtöötlemisel muutub maks tuimaks ja kuivaks. Praetud poolele raputada soola ja pipart.
Maksaviilud praadida tugevas kuumuses kiirelt küpseks, pikaajalisel kuumtöötlemisel muutub maks tuimaks ja kuivaks. Praetud poolele raputada soola ja pipart.Eraldi praadida õunarattad
ja sibularõngad, serveerida koos maksaviilude ja keedetud kartulitega.
ja sibularõngad, serveerida koos maksaviilude ja keedetud kartulitega.Ühepajatoit hakklihapallidega
Lisan nüüd praeguste retseptide vahele ka 2-aasta taguseid toite, mis jäänud siiani üles panemata.Asendasin tavalises ühepajatoidus lihatükid väikeste ise tehtud frikadellidega.
Frikadellid:
450 g hakkliha
3/4 tl soola
pipart
3 viilu saia
0,5 kl vett
(muna ei pane)
Hakkliha segasin leotatud saia ja maitseainetega, vormisin väiksed pallid, mis praadisin pannil valmis ja lisasin valmis ühepajatoidule.
Ühepajatoidu koostis:
kapsas
porgand
kaalikas
kartul
sibul
sool
pipar
Toiduained tükeldada, kuumutada väheses õlis v.a kartul, mis lisada toidu valmimise lõpus kui teised köögiviljad on enam-vähem pehmed, lisada natuke vett ja hautada pehmeks, maitsestada soola ja pipraga.
esmaspäev, 8. juuni 2009
Kartuli-heeringasalat murulauguga
See salat on alternatiiv ja hea vaheldus toidule keedetud kartul, heeringas hapukoorega, mille koostisosad on enam-vähem samad, kuid tulemus hoopis teine.koorega keedetud kartulid ( ~ 2 l kuubikuteks tükeldatud kartuleid)
300-400 g soolaheeringas sibulaga või lihtsalt soolaheeringat ja 1 mugulsibul
50 g murulauku

Kartulisalat tuleb palju parem kui kartulid kooritakse alles peale keetmist. Kartulikuubikutele
lisasin hakitud murulauku ja pool soolaheeringas sibulaga väiksemaks tükeldatud pakisisu ilma õlita. Seal pakis olnud sibulad on huvitava ja mitte nii kange maitsega kui toores sibul, sobivad väga hästi. Lisada hapukoor ja sool.Täiesti hea salat!
laupäev, 6. juuni 2009
Banaani-šokolaadikook
Algne retsept on võetud Nami-Namist, kuna mul oli 1 banaan vähem kui retseptis, siis vähendasin ka jahu kogust. Kokku tuli siis selline retsept: 100 g võid
1 dl suhkrut
2 muna
2 spl rõõska koort või piima
2 banaani
1 tl laimi mahla
1 tl vanillisuhkrut
4 dl jahu
noaotsaga soola
0,75 tl soodat
180 g ehk 2,5 dl hakitud shokolaadi
Või vahustada köögikombainis suhkruga, lisada ühe kaupa munad, vahustada läbi, siis lisada püreestatud banaanid, koor, laimimahl, vanillisuhkur. Jahu segada soola ja soodaga, lisada taignasse, lõpuks segada juurde sulatatud šokolaad. Tainas valada küpsetuspaberiga vooderdatud ümmargusse koogivormi,

küpsetada 175-kraadise ahju keskmises vahes 40 minutit kuni tikuga katsudes jääb tikk puhtaks.

Kook jäi liiga kuiv, proovisin erinevaid variante selle koogi serveerimsieks, et oleks hea ja ei tekiks tunnet, et jääb kurku kinni. Parim variant, mille ma leidsin, oli see, et lõikasin koogitüki kaheks kihiks, immutasin morsiga, panin kahe kihi vahele ja peale hapukoort.




küpseta 175-kraadise ahju alumises vahes 1 tund.



lisada keedetud makaronid ja hapukoor, maitsestada.