5 keedetud peeti
4 keedetud porgandit
1 sibul
200 g suitsuturska
2 muna
hapukoort
soola
Peedid ja porgandid keeta koorega, koorida, lõigata väikesteks kuubikuteks, lisada hakitud sibul ja munad ning kala, segada hapukoorega, maitsestada.
Suitsukala sobis peedisalatisse väga hästi.
laupäev, 27. oktoober 2012
Kõrvitsa-saiavorm
Retsept on võetud Nami-Namist
250 g saia
6 spl suhkrut
1 sidrun
3 muna
Leota sai vees, pigista kuivaks.
Klopi munad suhkruga lahti, lisa pestud rosinad ja maitseained. Sega riivitud kõrvitsa ja leotatud saiaga.
Vala segu küpsetuspaberiga kaetud või võitatud ahjuvormi.
Küpseta umbes 40 minutit.
Makaroni-köögiviljaroog lõhehakklihaga
2 suvikõrvitsat
4 porgandit
1 nuikapsas
1 sibul
0,5 pk makarone
sool
maitseaine
Hakkliha praadida, lisada köögiviljaribad, kuumutada kergelt õlisel pannil koos kuni köögiviljad on pehmed. Segada makaronidega, kuumutada kuni makaronid on kuumad.
kolmapäev, 24. oktoober 2012
Õunakook odrajahu ja kaerahelvestega
5 dl väikseid õunatükke (hapud)
2 dl suhkrut
3 muna
5 dl purustatud kaerahelbeid
2 dl odrajahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
2 dl keefiri
1 tl vanillisuhkrut
Munad vahustada suhkruga paksemaks vahuks, lisada purustatud kaerahelbed, küpsetuspulbriga segatud odrajahu, vanillisuhkur, keefir ja väiksed õunatükid. Segada kõik omavahel läbi. Valada küpsetuspaberiga kaetud ümmargusse koogivormi, pealt katta õunaviiludega.
Küpsetada 200kraadise ahju keskmises osas kuni tikuga katsudes jääb tikk puhtaks (~40 min)
Kaalika-porgandipüreest pannkoogid odrajahuga
Kaalikast ja porganditest keetsin püree nagu kartulipüreed tehakse.
Võtsin
5 dl jahtunud porgandi-kaalikapüreed
2 dl odrajahu
2 muna
soola
Segasin kõik omavahel, küpsetasin väiksed lusikapannkoogid.
Võtsin
5 dl jahtunud porgandi-kaalikapüreed
2 dl odrajahu
2 muna
soola
Segasin kõik omavahel, küpsetasin väiksed lusikapannkoogid.
teisipäev, 16. oktoober 2012
Kihiline magustoit ricotta, kaerahelveste ja marjadega
kaerahelbed
suhkur
õli
ricotta kohupiimapastat
suhkur
külmutatud mustad sõstrad ja vaarikad
Panin pannile 2 spl õli, siis lisasin suhkru ja kaerahelbed, kuumutasin neid pidevalt segades umbes 5 minutit.
Panin magustoidukaussidesse kihiti suhkruga maitsestatud ricottat, kaerahelbeid ja külmutatud marju. Lasin magustoitudel tund aega külmkapis olla.
Lihtne, maitsev ja tervislik!
Lillkapsa-juustuvorm
2 lillkapsast
200 g mozzarellat või mõnd teist juustu
3 muna
1,5 dl lillkapsa keeduvett
karrit
soola
Lillkapsas lõigata õisikuteks, panna kuuma vette. Keema hakkamise hetkest keeta 10 minutit soolaga maitsestatud vees. Lillkapsad kurnata ära, kuid osa keeduvett jätta alles. Keedetud lillkapsad laotada küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi põhja (minu vormi mõõdud olid 28x37 cm).
Laotasin lillkapsastele mozzarellaviilud, raputasin peale karrit ja valasin üle lahtiklopitud munade ja lillkapsa keeduvee seguga.
Küpsetasin 200kraadise ahju keskmises osas kuni muna oli hüübinud ja juust kaunis kollane.
esmaspäev, 15. oktoober 2012
Kabatšoki-porgandi püreesupp
1,5 l vett
300 g riivitud porgandi-kaalikasegu (jäi eelmise söögi kõrval olnud toorsalatist üle)
1 kg kabatšokki
2-3 tl soola
1/3 tl karrit
~2 cm tükk ingverit
1 sibul
2 küüslauguküünt
Keetsin kõik köögiviljad koos pehmeks, maitsestasin, püreerisin saumikseriga.
Vürtsikas supp.
laupäev, 13. oktoober 2012
Õuna-kaerahelbe kakaokook
Ilma rasvaineta kook.
4 dl kaerahelbeid
2,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 dl suhkrut
3 muna
1,5 spl kakaod
3 dl jogurtit
0,5 tl vanillisuhkrut
1 l õunatükke
Kakao segada suhkruga, munad kloppida lahti kakao-suhkruseguga, sinna lisada küpsetuspulbriga segatud jahu, köögikombainis peenemaks purustatud kaerahelbed, jogurt ja väiksed õunatükikesed.
Kasutasin virsikujogurtit, aga võib panna ka maitsestamata jogurtit või keefiri.
Tainas valada küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, küpsetada ~40 min kuni kook on alt ja pealt pruunim kui lihtsalt kakaopruun ja puutikuga katsudes jääb tikk puhtaks.
Õuna-jogurtikook
Ilma rasvaineta mahlane kook.
Põhi:
3 muna
1,25 dl suhkrut
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 sidruni või apelsini mahl
Põhja peale:
4 dl õunatükikesi
Kate:
2 dl jogurtit
0,5 dl suhkrut
1 muna
1 tl vanillisuhkrut
Põhja jaoks vahustada munad koos suhkruga kohevaks vahuks, lisada küpsetuspulbriga segatud jahu ja mahl. Vedel tainas valada küpsetuspaberiga kaetud ümmargusse koogivormi. Sinna peale panna väikesed õunatükikesed. Need valada üle omavahel kokku segatud katte ainetega.
Ahjuplaadil küpsetamiseks teha olenevalt ahjuplaadi suurusest 2 või 3 taigna kogust.
Küpsetada 200kraadise ahju keskmises osas ~30 min kuni kook on küps.
neljapäev, 11. oktoober 2012
Riisi-porgandivorm
8 dl keskmiselt riivitud porgandeid
4 muna
1 sibul
1 dl vett
150 g riivitud juustu
soola
pipart
hakklihamaitseainet
Riis keeta soolaga maisestatud vees pehmeks, riivitud porgandid ja sibulad kuumutada vähese õliga pannil läbi nii, et ei ole enam toored, lisada soola. Keedetud riis segada kuumutatud porganditega, lisada maitseaineid. Saadud segu panna küpsetuspaberiga kaetud vormi (minul oli 26x36 cm vorm), valada üle lahtiklopitud munade ja veeseguga, riisisse teha mõned augud, et vedelik paremini riisisse vajuks, pärast siluda tasaseks ja raputada üle riivitud juustuga. Panna 200kraadise ahju keskmisesse vahesse ja küpsetada kuni vorm on pealt kaunis kuldne ja vedelik on tahenenud.
Roheline spinati-tursafileesupp
3 suvikõrvitsat
2 porgandit
1 nuikapsas
1 lillkapsas
10 külmutatud spinatikuubikut
200 g tursafileed
soola
Panin kalafilee keema, lisasin väikesteks kuubikuteks tükeldatud nuikapsa ja porgandi ning väikeste õisikutena lillkapsa, veidi hiljem suvikõrvitsakuubikud ja külmutatud spinatikuubikud, soola. Kui kala pehme, võtsin kala välja, tükeldasin väikseks ja panin uuesti potti. Keetsin kuni kõik oli pehme.
2 porgandit
1 nuikapsas
1 lillkapsas
10 külmutatud spinatikuubikut
200 g tursafileed
soola
Panin kalafilee keema, lisasin väikesteks kuubikuteks tükeldatud nuikapsa ja porgandi ning väikeste õisikutena lillkapsa, veidi hiljem suvikõrvitsakuubikud ja külmutatud spinatikuubikud, soola. Kui kala pehme, võtsin kala välja, tükeldasin väikseks ja panin uuesti potti. Keetsin kuni kõik oli pehme.
Riisi-köögivilja kukeseenesupp
Lihtne köögivilja-riisisupp, kus kasutasin külmutatud köögiviljasegu, milles oli lillkapsas, aeduba, nuikapsas, porgand, rooskapsas, porru ja seller. Lisasin sellele köögiviljasegule külmutatud kukeseeni, mis praadisin enne supisse panekut läbi ja riisi. Keetsin kõik koos pehmeks.
kolmapäev, 10. oktoober 2012
Mahlane porgandikook
Maitsev kook.
4 dl väga peeneks riivitud porgandit
1,25 dl suhkrut
4 muna
5 dl (spelta) nisupüüli
1,5 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl hapukoort või jogurtit (võib ka maitsega)
1 tl vanillisuhkrut
Munakollased vahustada suhkruga heledaks vahuks, munavalged vahustada tugevaks vahuks. Munakollasevahule lisada peeneks riivitud porgandid. Poolest porgandikogusest võiks pigistada mahla välja, muidu võib kook liiga vesine jääda! Siis lisada küpsetuspulbriga segatud jahu, vanillisuhkur, hapukoor, segada läbi, lõpuks segada ettevaatlikult juurde munavalgevaht. Tainas valada küpsetuspaberiga kaetud ümmargusse koogivormi, küpsetada 200kraadise ahju keskmsies osas ~40 min kuni kook on pealt pruun ja tiku koogisse torgates jääb tikk puhtaks.
4 dl väga peeneks riivitud porgandit
1,25 dl suhkrut
4 muna
5 dl (spelta) nisupüüli
1,5 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl hapukoort või jogurtit (võib ka maitsega)
1 tl vanillisuhkrut
Munakollased vahustada suhkruga heledaks vahuks, munavalged vahustada tugevaks vahuks. Munakollasevahule lisada peeneks riivitud porgandid. Poolest porgandikogusest võiks pigistada mahla välja, muidu võib kook liiga vesine jääda! Siis lisada küpsetuspulbriga segatud jahu, vanillisuhkur, hapukoor, segada läbi, lõpuks segada ettevaatlikult juurde munavalgevaht. Tainas valada küpsetuspaberiga kaetud ümmargusse koogivormi, küpsetada 200kraadise ahju keskmsies osas ~40 min kuni kook on pealt pruun ja tiku koogisse torgates jääb tikk puhtaks.
Pärmitaignapõhjal suvikõrvitsa-nuikapsa-pastinaagipirukas

See on imeõhukesel taignapõhjal köögiviljarohke tervislik pirukas.
Pärmitainas:
2,5 dl vett
25 g pärmi
7,5 dl jahu (kasutasin speltanisupüüli)
2 spl õli
0,5 tl soola
Pärmi segasin käesooja veega, lisasin jahu, soola, õli, segasin läbi. Tainas jäi vedelamat sorti. Peale 1-tunnist kerkimist valasin üsna vedela taigna küpsetuspaberiga kaetud suurele ahjuplaadile, lükkasin lusikaga ühtlaseks. Taigna peale raputasin õhukese kihi odrajahu, et juhul kui kattest eraldub vedelikku, mis muudaks taigna liiga vedelaks, tõmbab odrajahu vedeliku endasse. Odrajahu asemel võib panna ka mannat või riivsaia.
Kate:
2 suvikõrvitsat
2 pastinaaki
2 sibulat
3 nuikapsast
3 küüslauguküünt
soola
killuke ingverit
Suvikõrvitsad, pastinaagid ja sibulad viilutasin õhukesteks viiludeks.
Seda võiks teha spetsiaalse viilutaja, koorimisnoa või köögikombainiga, et saaks hästi õhukesed viilud. Seejärel kuumutada neid kergelt õlisel pannil kuni enam toored pole ja eraldunud vedelik on aurustunud, maitsestada soolaga. Küüslauk ja ingver hakkida peeneks, lisada samuti pannile. Nuikapsad riivida jämedalt,
hautada väheses vees pehmeks, maitsestada soolaga, vesi kurnata ära. Hautatud nuikapsad segada ülejäänud toiduainetega. Köögiviljakate laotada pärmitaignale.
Katte peale:
Soovi korral võib piruka katta riivitud (mozzarella)juustu või mozzarella viiludega.
Mozzarella juust sobib hästi sulatamiseks, seda võib leida ka üsna odava hinnaga (6 eur/kg). Samuti on mozzarellat müügil viilutatuna.
Küpsetada 200kraadise ahju keskmises osas kuni tainas on küps.
Kõrvitsa-ricottavorm
700 g kooritud ja pehmest sisust puhastatud kõrvitsat
6 spl suhkrut
400 g ricottat või kohupiima
4 muna
1 sidrun
4 spl jahu
100 g rosinaid
Kõrvits riivida keskmise riiviga. Munad kloppida koos suhkruga lahti, lisada ricotta, riivitud kõrvits, mis pigistada enne natuke kuivemaks. Sinna lisada ka sidrunimahl, pestud rosinad ja jahu, kõik segada kokku, panna küpsetuspaberiga kaetud vormi. Minul oli 26x36 cm vorm. Küpsetada 200kraadise ahju keskmises osas kuni on küps.
Kui ricotta asemel kasutada kohupiima, siis võib sidruni ära jätta ja lisada rohkem suhkrut, sest ricottal ei ole haput maitset.
laupäev, 6. oktoober 2012
Kamajahus paneeritud nuikapsaviilud
Koorisin nuikapsa, lõikasin viiludeks, need omakorda pooleks, panin soolaga maitsestatud vette keema. Kui nuikapsad pehmed, kastsin viilud lahtiklopitud munasse ja paneerisin neid kamajahus. Praadisin pannil mõlemalt poolt küpseks.
Maitses päris hästi, kuigi riivsaias paneerides jääks mahedama maitsega, kamajahu maitse oli üsna intensiivne.
reede, 5. oktoober 2012
Lehtpeedi-ricotta kotletid
500 g lehtpeeti
400 g ricottat või kohupiima
1 sibul
3 spl odrajahu või nisujahu
1 dl riivjuustu
1 muna
1 küüslauguküüs
0,75 tl soola
lehtpeet
Kõik koostisained segada omavahel. Lusikaga tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väiksed pätsikesed. Küpsetada 200kraadise ahju keskmsies vahes mõlemalt poolt küpseks.