pühapäev, 4. mai 2008

Kirsi-kohupiima-vahukoore sharlotte



Selle tordi tegemiseks tuleks küpsetada üks rullbiskviit.

5 muna
5 spl suhkrut
2,5 spl tärklist + 2,5 spl jahu (kokku 5 spl - tärklis pidavat aitama kaasa, et bisviitpõhi ei vajuks küpsetamisel alla ja oleks elastsem).

Rullbiskviidi lihtne retsept ongi see, et kõike pannakse ühepalju - kui tehakse nelja munaga, siis pannakse kõike muud ka sama palju.

Munavalged vahustada kõvaks vahuks, nii et kui kausi teistpidi keerab, ei kuku kausist välja, munakollased vahustada suhkruga heledaks vahuks, siis lisada munakollasevahule tärklis, jahu ja munavalgevaht, segada ettevaatlikult lusikaga tõstes segamini.
Panna küpsetuspaberile, küpsetada keskmises vahes 200 kraadi juures umbes 7-8 min kui pealt pruunikaskollane.
Võta rullbiskviit kohe küpsetuspaberi küljest lahti ja pane ta teise küpsetuspaberi peale.
See küpsetuspaber, mille peal rullbiskviiti küpsetasid, tee käega märjaks ja pane see paber rullbiskviidile nii, et märg pool rullbisviidi peal. Lase paberi all jahtuda, siis pane täidis
ja keera rulli. Kui märga paberit peale ei pane, siis läheb rullbiskviit kõvaks ja seda ei saa pärast enam keerata, murdub katki, eelpool kirjeldatult toimides aga jääb rullbiskviit ilus pehme.

Rullbiskviidi täidis:

2 dl vahukoort
400 g kohupiimapastat
5 spl suhkrut

Vahukoor vahustada suhkruga, lisada kohupiimapasta. Sellest kreemist osa määrida jahtunud rullbiskviidiplaadile õhukese kihina, keerata rulli ja lõigata viiludeks. Mina lõikasin kohe peale rulli keeramist.

Kui rullbiskviidi täidiseks pannakse zelatiiniga kreem, siis võiks lasta enne kreemil rulbiskviidi vahel tarduda, alles siis lõigata.

Viilude paksus oleneb kausi või vormi suurusest, kuhu tahetakse tort teha. Kui on suurem kauss, tuleks õhemad viilud lõigata, et rullbiskviidist jätkuks. Kausi põhi ja küljed vooderdada rullbiskviidiviiludega.

Ei tohi unustada, et viilusid peab jätkuma ka täidise peale panekuks, ehk siis tulevaseks tordi põhjaks.
Sharlotte täidis:

Nüüd ülejäänud täidisele lisada kompotikirsse ja veidi kompotivedelikku. Arvestada tuleks sellega, et täidise kogus ei tohiks selle zelatiini koguse kohta olla üle 1 liitri.
2 spl kujaga zelatiini + vett nii palju, et koos zelatiinipulbriga oleks tassis vett 1 dl.

Zelatiin paisutada ja sulatada, ning lisada hoogsalt samal ajal täidist segades täidisele. Alles vedela täidise võib juba valada kaussi rullbiskviidi viiludele. Täidis tuleb üsna paks, olen saanud kohe täidise peale ka põhja viilud panna. Koogil lasta külmkapis tarduda.
Kui tundub, et kook on täiesti tugev, keerata kausist välja, katta vahukoorega ja kaunistada vahukooretupsudega.

Olen igaks juhuks enne koogi vahukoorega kokku määrinud, et tupsud paremini kinni jääksid.

Kui vahukoor on üsna tugevaks vahustatud (ei ole enam pehme, vedelapoolsem, vaid tihe kreem), siis püsib ta tordil väga hästi ja muutub seistes veel kõvemaks, ega vaja mingit paksendajat ega tugevdajat.


Zelatiini paisutamise ja sulatamise kohta saab täpsemalt lugeda siit: http://toidupildid.blogspot.com/2008/03/maisihelbe-kohupiimalilled.html


Mahlatarretis südamete tegemiseks:

2 dl kirsikompoti vedelikku
2 tl zelatiini
4 tl vett

Zelatiin paisutada ja sulatada, lisada kompotivedelikule, segada läbi ja valada lamedale kõrgemate äärtega alusele. Kui on külmkapis täielikult tardunud, lõigata piparkoogivormiga südamed. Ülejäänud tarretise hakkisin noaga tükkideks ja sellega kaunistasin tordi alumise ääre.

13 kommentaari:

Kirsi ütles ...

Hmm, oskad sa äkki põhjust öelda, miks peab vahustama muna kollase ja valge eraldi?
Ise olen teinud nii, et vahustan munad suhkruga ja siis segan ettevaatlikult jahu hulka.
Aga kas see eraldi vahustamine annab miski erilise efekti???

Ssille ütles ...

Tuleb kohevam küpsetis ja on kindlam, et ahjust võttes ei vaju alla. Eriti oluline on see tordipõhja puhul. Olen mõlemat moodi proovinud, aga vahe on suur, eraldi vahustades tuleb pakem küpsetis.

Anonüümne ütles ...

Vaatasin jälle läbi kõik su viimase aja "taiesed". Täiesti uskumatu, kust sa kõik need ideed leiutad. Jätka edasi samas vaimus! :) Äkki sa ei ole mõlenud sellele, et mõni kokandusraamat oma retseptidest koostada?

Ssille ütles ...

Miks mitte, peaks sellele mõtlema ja seda asja uurima või ootama kui mõni kirjastus teeb ettepaneku raamatu väljaandmiseks.

Ninataga ütles ...

Ma olen alati idee puudumisel nüüd siia kiiganud.
Annan sulle ka vihje:
anna selle blogi link Tiina Tammerile. ( tiina@tnp.ee )
Lisa sinna kiri juurde, et oled kogunud sellise asja kokku.

Igatahes oled sa minu 16 aastase poja kohe kohe tuleva sünnipäevalaua ideed mulle jaganud. Suur aitähh!

Ssille ütles ...

nipitiri - Aitäh, aga küsiksin sinult selgitust, miks sa arvad, et see kirjastus on õige koht, kuhu pöörduda, on see inimene sinu tuttav?

Ninataga ütles ...

Kunagi Tallinnas elades kohtusin temaga. Ise olin siis Pegasus kirjastuses tööl. Lihtsalt Tiina Tammer on inimene, kes võtab erilisi asju ette. Teised kirjastused tahavad saada 100% valmis asju.
Sinu oma pole tavaline. Sinu oma on eriline ja sellest annaks erilise raamatu teha. Seepärast andsin selel vihje.

Edu sulle!

Ninataga ütles ...

See tort sai kah järgi proovitud :)
Mida öelda, see on mõnus mahe tort :)

Ssille ütles ...

Aitäh, et kommenteerid! Kirjastuse teemal võin sinuga edasi suhelda meili teel kui tahad. ssille@hot.ee

Anonüümne ütles ...

Tänud retsepti eest! Tegin sinu õpetuse järgi rullbiskviiti ja jäi imehea. Oli pehme ja jäi hea kohev. Ka täidiseks kasutasin vahukoore kohupiimakreemi segu, aga maitsestasin sidruniga.

Anonüümne ütles ...

Tere Sille! Mul on head nõu vaja! Ma nimelt ei suuda seda tarretisest südant hiljem taldriku küljest tervena kätte saada! Mis ma valesti teen? Ikka jõuab see enne katki minna. Andke palun head nippi, kuidas süda terveks jääks ja kenasti tordile saaks!

Ssille ütles ...

Kas teed sama tugeva tarretise nagu mina? Ehk on sul põhjus selles, et paned liiga õhukese kihi vedelikku, väga õhukest tarretist ongi ilmselt raske kätte saada. Tarretise kiht võiks olla 1-1,5 cm, taldrikule ei saa panna nii kõrget kihti, see peaks olema sirge põhjaga ja kõrgemate äärtega alus, näiteks kandik. Ma olen südamed väikse piparkoogivormiga välja lõiganud ja siis tordilabidaga need kandiku pealt ära tõstnud, on õnnestunud kenasti.

Kui need tingimused on täidetud ja ikka ei õnnestu, siis võib asi olla selles, et kasutad liiga suurt piparkoogivormi. Minul on nii väike vorm, et südame teravamast otsast ülemise kõrgema südame kaareni on 3 cm.

Anonüümne ütles ...

Tänan! Viga oligi liiga õhukeses tarretise kihis. Täna sain oma prisked südamed kenasti tordile! :)

Related Posts with Thumbnails