neljapäev, 28. mai 2009

Lastekaitsepäeva eel

1. juuni on kalendris kirjas lastekaitsepäevana. Ürituste korraldajad on seda päeva meeles pidanud ja üle Eesti toimub sellel päeval igal aastal palju lastele mõeldud üritusi. Ehk vähem levinud on selle päeva tähistamine kodus, kuid ma tahaksin teid selleks üles kutsuda.

Meie peres on 1. juuni alati laste poolt väga oodatud, sest nad teavad, et lisaks lastekaitsepäeva üritustest osa võtmisele, leiavad nad siis laualt toredad lastepärased söögid ja ehk ka väikse kingituse, mis jätab meie lastesse tunde, et nad on erilised ja väga kallid meile ja lisaks sellele, mida me vanematena igapäevaselt oma laste heaks teeme, on see päev, mil võime erilisemal ja tugevamal viisil oma armastust nende vastu näidata ja kiiretempolises elus võtta aja maha ja veeta sellest päevast nii palju kui võimalik koos lastega ja lapsed tunnevad end uhkelt, et see on spetsiaalne nendele pühendatud päev.

Kutsun meid kõiki üles mõtlema lastekaitsepäeva eel oma lapsevanemaks olemisele ja laste lapsepõlvele.



Kallid emad ja isad!

Elame nii, et kui meie lapsed suureks saavad, ei peaks me kahetsema ja mõtlema: kahju, et ma seda ei teinud.
Paneme kirja kõik toredad asjad, mida me tahaksime teha oma lastele või lastega ja hakkame pihta, sest üürike on aeg, mil lapsed on väiksed ja seda, mille me nüüd tegemata jätame, ei saa enam hiljem millegagi asendada.

Olgu see isetehtud kaisupadi, lapsega veedetud tore päev, ühine koogi küpsetamine, jalutuskäik looduses, ema lauldud unelaul, isaga klotsidest ehitamine, koos meisterdamine või lugemine - kõik see on hindamatu väärtusega meie laste jaoks.

Loome armsad peretraditsioonid, katame kaunilt laua, toome ellu elevust ja üllatusi, mida on tore meenutada ka täiskasvanuna.

Peame üksteist meeles, andes lapsele eeskuju teistest hoolida!

Elame oma elud eriliseks! Põimime päevadesse elamusi kui värvikirkaid mustreid!

R. W. Emerson on öelnud: "Inimesed on sellised, milliseks emad neid on teinud." Mõtleme selle peale!


"PEA MEELES, ET LAPSEPÕLV ON VÄGA LÜHIKE,
EGA KORDU KUNAGI.
MUUDA SEE OMA LAPSE JAOKS IMELISEKS."
C. Haynes





Lastepäraseid toite näeb siit:

http://toidupildid.blogspot.com/search/label/%C2%A4%20L%C3%95BUSAT%20LASTELE

http://toidupildid.blogspot.com/search/label/%C2%A4%20L%C3%95BUSAT%20LASTELE?updated-max=2008-04-18T07%3A00%3A00%2B02%3A00&max-results=20

http://toidupildid.blogspot.com/search/label/%C2%A4%20L%C3%95BUSAT%20LASTELE?updated-max=2007-06-01T06%3A54%3A00%2B02%3A00&max-results=20

Rohkelt lihtsaid ideid lõbusate võileibade tegemiseks leiab minu raamatust „Lõbusad võileivad”.

Biskviittaigna katte ja muretaignapõhjaga rabarberikook


Hea traditsiooniline kook!

Põhi:

200 g võid
4 dl jahu
4 spl suhkrut
2 muna
1/4 tl soola

Vahustasin köögikombainis või suhkruga, lisasin ühe muna, vahustasin ühtlaseks, siis lisasin teise muna, vahustasin samuti ühtlaseks, siis lisasin jahu, soola, lasin köögikombainil ühtlaseks segada. Laotasin taigna lusika abil pannile ja panin eelkuumutatud 175 kraadisesse ahju alumisse vahesse 15 minutiks küpsema.
Täidis:
4 rabarberit (400 g)
1,25 dl suhkrut
Lõikasin rabarberid viiludeks, segasin suhkruga. Lõikasin rabarberid enne biskviitkatte tegemist valmis ja jätsin senikauaks suhkruga seisma. Valasin suhkruga segatud rabarberiviilud koos kaussi tekkinud vedelikuga eelküpsetatud põhjale, vedeliku tõttu ei muutunud põhi vedelaks.
Biskviittaigna kate:

5 muna
6 spl suhkurt
2 spl kartulitärklist
5 spl jahu

Munavalged vahustada kõvaks vahuks. Munakollased vahustada koos suhkruga heledaks vahuks. Munakollasevahule lisada vaheldumisi jahu ja tärklis ning ettevaatlikult segades munavalgevaht.

Kui põhi on 15 minutit küpsenud, võtsin ahjust välja, katsin suhkruga segatud rabarberitega seejärel biskviittaignaga.
Küpsetasin nüüd kõike koos 25 minutit 175-kraadise ahju keskmises vahes.

teisipäev, 26. mai 2009

Kaerahelbe-kohupiima rabarberikook


Kuigi ma eriti rabarberisõber pole, tegin teie rõõmuks ühe tervisliku koogi. Kook tuleb üsna pehme, sobib lusikaga söömiseks, koogi lahtilõikamisega soovitan oodata kuni kook on jahtunud. Kes kardab, et kook jääb liiga pehme, võib lisada retseptis antud kogustele 1 dl jahu. Seda kooki võiks nimetada ka kohupiima-rabarberivormiks.


4 dl kaerahelbeid (purustatult 3,5 dl)
1 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
120 g margariini sulatatult
500 g kohupiima
2 dl keefiri
2 dl suhkrut
3 muna
300 g ehk 3 rabarberit, tükeldatult 4 dl
3 spl mett
1,5 spl mannat
Kaerahelbed purustada, segada jahu, küpsetuspulbri ja vanillisuhkruga.
Rabarberid tükeldada väikesteks tükkideks, panna pannile koos meega, kuumutada segades keemiseni, tekib palju vedelikku, siis lisada segades manna ja kuumutada paksenemiseni. Munakollased vahustada suhkruga, munavalged vahustada kõvaks vahuks. Margariin sulatada.

Munakollasevahule lisada kohupiim, keefir, kuivainetesegu, sulatatud margariin, rabarberisegu, segada, lõpuks lisada ettevaatlikult segades munavalgevaht.

Küpsetada küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivas koogivormis 200-kraadise ahju keskmises vahes 40 minutit.

esmaspäev, 25. mai 2009

Kirsikompott kaerahelbevahukoorega

Retsept on ajakirjast "Kööginurk".

5 spl kaerahelbeid
1 kuhjaga spl mett
1 pk (2 dl) vahukoort
kompotikirsid

Kaerahelbeid ja mett kuumutada pannil kuni mesi on sulanud. Jahtunud kaerahelbesegu segada vahustatud vahukoorega. Vahukooresegu tõsta magustoidukaussi kompotimarjadele.



Peedi-kartulisalat


Hea lihtne salat, milles oli
keedetud kartul
keedetud peet
õun
marineeritud kurk
hapukoor
sool
Tükeldasin koostisained kuubikuteks.

kolmapäev, 20. mai 2009

Õuna-rosinatäidisega kook (inglikook)


Ma ei tea, miks sellel koogil küll selline nimi on, kuid ajakirjas "Kööginurk", kust selle retsepti leidsin, oli ta selle nime all. Lihtne ja hea kook! Mooniseemned ja kaneeli jätsin välja, selle asemel panin vanillisuhkrut ja laimimahla.
2 dl jahu
3 muna
2 õuna
2 dl hapukoort
1 tl küpsetuspulbrit
2 dl suhkrut (piisaks 1,5 dl-st)
rosinaid
vanillisuhkrut
Sega hapukooresse 1 tl küpsetuspulbrit ja jäta niikauaks seisma kuni valmistad ette ülejäänud toiduained.
Puhastatud kooritud õunad lõika õhukesteks viiludeks. Vahusta munad (valged ja kollased koos) tihedaks vahuks, lisa sinna küpsetuspulbriga segatud hapukoor, sega korralikult läbi (tegin köögikombainis), siis lisa jahu.
Vala koogivormi pool tainast, sinna peale õunaviilud, neile tilgutasin poole laimi mahla ja rosinad. Täidise katsin teise poole taignaga, raputasin peale vanillisuhkrut. Küpsetasin 200-kraadise ahju keskmises vahes umbes 20 minutit kuni oli pealt kollakaspruuni värvusega.

Kurgi-sealiha riisihautis

See oli mu teine katsetus praadida värsket kurki, toit oli päris hea, üks minu üsna valiv laps ütles, et see oli parim toit, mis ma teinud olen. See on muidugi ilmselge liialdus, aga minek oli sellel toidul küll hea.

600 g seafileed
1 pikk kurk
1 suvikõrvits
jahu paneerimiseks
õli praadimiseks
soola praetud lihaviiludele
1/4 laimi mahla
pipart
2 sibulat
700 g keetmata riisi
3 l vett
1 spl + 1,5 tl soola keeduvette
3 spl tomatipastat
Lõikasin poolkülmunud liha õhukesteks viiludeks, paneerisin jahus (tegin mõlemalt poolt jahuseks) ja praadisin mõlemalt poolt pruuniks ja pehmeks. Pruunistatud poolele raputasin soola ja pipart.
Kurgi ja suvikõrvitsa lõikasin õhukesteks viiludeks ja praadisin pannil pruunikaks ja läbipaistvaks, raputasin peale veidi soola ja 1/4 laimi mahla. Nii liha kui ka köögivilju praadisin kahe panniga. Kui kurgid ja suvikõrvitsad praetud, pruunistasin kiirelt sibularõngad. Tegin need tööd varem valmis. Õhtul enne söögi tegemist panin suurde potti praetud lihaviilud, kurgi- ja suvikõrvitsarattad ning sibularõngad, pestud riisi, vee, soola, pipra, tomatipasta, keetsin kõik koos pehmeks.
Nendest kogustest tuleb suurele perele kahe päeva söök.

esmaspäev, 18. mai 2009

Erinevate toiduainete kasutamisvõimalused

Seda teksti, mis ma siia lisan, võiks "Kokkuhoiu kokaraamatu" lisana võtta.
Tihti võib juhtuda nii, et meil on kodus mingit toiduainet, kas ainult seda üht, või seda suuremas koguses, kuid ei kipu tulema pähe mõtet, mida sellest teha. Selleks koostasin ma nimekirjad, kust ideede puudusel mõtteid saada.

Jätkan hiljem linkide lisamist nende toidu nimetuste järgi, kuhu veel ei ole jõudnud lisada.



TOIDUD PORGANDIST

* toorsalatid
* salatite koostisosa
* magustoitudes http://toidupildid.blogspot.com/2008/03/porgandi-piimakissell.html, http://toidupildid.blogspot.com/2009/03/porgandi-johvika-mannavaht.html
* kartuli-porgandipuder
* porgandihautis
* kastmete, vormitoitude, suppide koostises
* porgandikotletid
* leivakattena http://toidupildid.blogspot.com/2009/02/porgandi-paprika-muna-leivakate.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/11/porgandi-paprika-sibula-saiakate.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/05/suitsujuustu-porgandi-leivakate.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/04/porgandi-sibula-juustukattega-ahjus.html
* porgandikoogid http://toidupildid.blogspot.com/search/label/MK%20-%20PORGANDIKOOGID
* pärmitaigna koostises http://toidupildid.blogspot.com/2009/04/porgandi-parmitaignast-kohupiimakorbid.html
* pannkoogid http://toidupildid.blogspot.com/2008/09/porgandipannkoogid.html
* porgandipirukas http://toidupildid.blogspot.com/2007/07/lehttaigna-porgandipirukad.html
* küpsised http://toidupildid.blogspot.com/2008/12/kapsa-porgandikpsised.html, http://toidupildid.blogspot.com/2008/11/juudi-porgandikpsised.html
* moosi koostises http://toidupildid.blogspot.com/2007/08/paradiisiuna-ploomi-porgandimoos.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/08/punase-una-porgandipree.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/08/una-porgandimoos.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/08/punase-sstra-porgandimoos.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/08/karusmarja-porgandipree.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/07/karusmarja-porgandimoos-vale-murakamoos.html
* porgandimehu http://toidupildid.blogspot.com/2007/10/porgandimehu.html


TOIDUD KAPSAST

* kapsahautis http://toidupildid.blogspot.com/2007/08/kabatshoki-hakklihahautis.html
* hautatud kapsad
* supid
* vormitoidud http://toidupildid.blogspot.com/2008/11/kapsa-hakkliha-riisivorm.html
* ühepajatoidud
* kotlettide koostises http://toidupildid.blogspot.com/2008/02/kapsa-hakkliha-pikkpoiss.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/05/kgiviljakotletid.html
* kapsarullid http://toidupildid.blogspot.com/2007/04/kapsarullid.html
* kapsakotletid http://toidupildid.blogspot.com/2008/10/kapsakotletid.html
* kapsašnitsel http://toidupildid.blogspot.com/2008/03/seene-juustu-tidisega-kapsashnitsel.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/05/kapsashnitsel.html
* pirukatäidised http://toidupildid.blogspot.com/2008/10/prmi-lehttainast-kapsapirukad.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/07/lehttaigna-kapsapirukad.html
* pannkookide koostises http://toidupildid.blogspot.com/2009/04/kapsapannkoogid.html
* küpsised, vaata http://toidupildid.blogspot.com/2008/12/kapsa-kartulikpsised.html, http://toidupildid.blogspot.com/2008/12/kapsa-porgandikpsised.html
* toorsalatina

TOIDUD KÕRVITSAST

* praetud
* täidetud
* supid
* kotletid
* toorsalatid
* hoidised (marineeritult, moosiks)
* küpsetised

TOIDUD KARTULIST

* vormitoidud, pajaroad, ühepajatoidud
* salatite koostisosa
* suppide koostises
* kartulikotletid, hakklihakotlettide koostises
* ahjukartulid
* kartulipuder ja toidud sellest http://toidupildid.blogspot.com/search/label/KARTULIPUDRUST%20TOIDUD
* küpsised http://toidupildid.blogspot.com/2008/12/kapsa-kartulikpsised.html
* piruka taigna koostisosa http://toidupildid.blogspot.com/2009/03/kartuli-parmitaignast-sarvekesed-ja.html
* piruka täidis
* pannkookide koostises http://toidupildid.blogspot.com/2009/01/kartulipannkoogid.html

TOIDUD KABATŠOKIST

* praetult http://toidupildid.blogspot.com/2008/08/praetud-suvikrvitsa-rattad.html
* täidetult http://toidupildid.blogspot.com/2008/08/tidetud-suvikrvitsapaadid.html, http://toidupildid.blogspot.com/2008/05/tuunikala-kodujuustu-kattega.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/09/tidetud-kabatshokirngad.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/07/tidetud-kabatshoki-paadid.html
* ühepajatoitudes http://toidupildid.blogspot.com/2007/08/kabatshoki-hakklihahautis.html, http://toidupildid.blogspot.com/2008/08/suvikrvitsa-pastaroog-seafilee-ja.html
* vormitoitudes http://toidupildid.blogspot.com/2008/10/makaroni-kabatshokivorm.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/10/kabatshoki-kala-vormitoit.html
* hoidisteks (marineeritult, purgisalatites) http://toidupildid.blogspot.com/2007/07/paprika-kabatshokisalat.html
* pirukatäidiseks http://toidupildid.blogspot.com/2007/08/kabatshoki-juustupirukad.html, http://toidupildid.blogspot.com/2008/05/kgivilja-kodujuustupitsa.html
* kotlettidesse http://toidupildid.blogspot.com/2008/09/suvikrvitsaptsid.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/10/kabatshoki-kotletid.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/10/kohupiima-kgiviljaptsid.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/07/kabatshoki-hakklihaptsikesed.html
* pannkookidesse http://toidupildid.blogspot.com/2008/08/kabatshokipannkoogid.html
* köögiviljatäidisteks hakklihatoitudele http://toidupildid.blogspot.com/2008/05/hakkliha-suvikrvitsa-rullid.html, http://toidupildid.blogspot.com/2008/04/spinati-hakkliharull.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/07/juustu-ja-kgiviljadega-hakkliharull.html


TOIDUD PEEDIST

* salatite koostises http://toidupildid.blogspot.com/2009/03/porgandi-juustu-peedi-kihiline-salat.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/11/kihiline-peedisalat.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/04/peedi-munasalat.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/03/rosolje.html
* marineeritult
* kotlettides http://toidupildid.blogspot.com/2007/11/peedi-hakklihakotletid.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/07/maksa-peedikotletid.html
* praetult
* suppide koostises http://toidupildid.blogspot.com/2007/05/borsh.html
* leivakattena http://toidupildid.blogspot.com/2007/11/peedi-sibula-una-leivakate.html
* küpsetistes


TOIDUD ÕUNTEST

* magustoitudesse
* kissellidesse
* kookidesse
* pannkookidesse
* ahjus küpsetamiseks
* salatitesse
* täidistesse

TOIDUD KÕRVITSAST

* marineerimiseks
* piima-kõrvitsasupiks
* taigna koostises
* toorsalatiteks
* kookides
* vormitoitudes
* kuivatatud kooritud seemneid saab kasutada mandlite või pähklite asemel küpsetistes

TOIDUD SIBULAST

* maitseköögiviljana liha- ja köögiviljatoitudes
* pirukatäidisena
* rõngastena praetult prae lisandina
* salatite koostises
* võileivakatetes
* täidetult
* hoidistes (purgisalatite koostises, marineeritult)


TOIDUD PIIMAST

* tee jogurtit, jogurtist omakorda kooke, toorjuustu, mida saab kasutada leivakattena ja kookides. http://toidupildid.blogspot.com/2007/04/isetehtud-jogurt.html
* toorjuust – tee suveperioodil kui piim on odavam toorjuustu, külmuta koogile vajalike koguste kaupa. http://toidupildid.blogspot.com/2007/04/isetehtud-toorjuust.html, http://toidupildid.blogspot.com/search/label/MK%20-%20TOORJUUSTUKOOGID
* pudrud
* piimasupid
* piimamagustoidud http://toidupildid.blogspot.com/2008/09/piimakissell.html, http://toidupildid.blogspot.com/2008/08/kihiline-mannapuder.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/06/lumepallisupp.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/05/kakaokissell.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/05/bubert.html,
http://toidupildid.blogspot.com/2007/05/karamellkissell.html
* vormitoitudes
* taignates, kastmetes
* joogiks

TOIDUD LEIVAST

* leivasupp http://toidupildid.blogspot.com/2007/04/leivasupp.html
* küüslauguleivad http://toidupildid.blogspot.com/2007/06/kslauguleivad.html
* praetud leivad
* võileivad
* võileivatordid
* riivleib
* riivleivast magustoidud http://toidupildid.blogspot.com/2007/06/taani-talutdruk.html

TOIDUD SAIAST

* saiavorm http://toidupildid.blogspot.com/2007/06/saiavorm.html, http://toidupildid.blogspot.com/2008/06/pitsa-maitseline-saiavorm.html
* praadimiseks
* erinevate katetega
* kuubikutena magustoiduks http://toidupildid.blogspot.com/2007/05/kissell-saiakuubikutega.html
* riivsai http://toidupildid.blogspot.com/2007/05/riivsai.html
* kotlettide täidisena
* saiaga võileivatordid http://toidupildid.blogspot.com/search/label/V%C3%95ILEIVATORT

TOIDUD MUNAST

* praetult
* keedetult
* leivakatetena
* kastmena
* salatite koostisosa
* magustoitudes (bubert, lumepallisupp)
* kookide koostisosa
* pirukate täidistes
* kotlettide koostisosa
* täidetult

TOIDUD HAKKLIHAST

* kastmed
* supp
* vormitoidud
* makaroni, riisi, kartulitoidud
* kotletid, pallid, pikkpoiss
* rulaadide täidised

TOIDUD SUBPRODUKTIDEST

* keelest – kaste, külmtoiduna tarrendis http://toidupildid.blogspot.com/search/label/LIHATOIDUD%20-%20KEEL
* maksast – kaste, praetud tükid, pasteet, pirukatäidis, kotlettideks http://toidupildid.blogspot.com/search/label/LIHATOIDUD%20-%20MAKS
* magu – täitmiseks, piruka täidiseks, hakklihaks http://toidupildid.blogspot.com/search/label/LIHATOIDUD%20-%20MAGU
* kops – pirukatäidiseks
* neerud – praetult, supi sisse
* süda – keedetult kastmeks ja leivakatteks, tarrendis külmtoiduna
* kana pugud, südamed - kastmeks

TOIDUD RIISIST

* puder nii soolane kui magus kisselliga söömiseks
* magustoidus http://toidupildid.blogspot.com/2008/12/riisi-kirsivorm.html
* kookides http://toidupildid.blogspot.com/2007/11/riisi-kohupiimakook.html
* pannkoogid http://toidupildid.blogspot.com/2008/04/riisipannkoogid.html
* kotleti täidis http://toidupildid.blogspot.com/2009/04/maksa-riisikotletid.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/11/hakkliha-riisi-vorstikesed.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/10/porgandi-riisikoogid.html
* salatid erinevate lisanditega
* piruka täidises http://toidupildid.blogspot.com/2008/12/lehttaina-tuunikalapirukad.html, http://toidupildid.blogspot.com/2008/11/maksapirukad.html, http://toidupildid.blogspot.com/2009/05/kamarapirukad.html
* riisijahuna küpsetistes http://toidupildid.blogspot.com/2008/08/riisijahust-pannkoogid.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/09/riisileib.html
* vormi- ja pannitoidud http://toidupildid.blogspot.com/2007/04/riisivorm.html, http://toidupildid.blogspot.com/2009/04/kukeseene-koogivilja-riisiroog.html, http://toidupildid.blogspot.com/2009/03/riisi-kala-kihiline-vorm.html, http://toidupildid.blogspot.com/2008/01/riisi-hakkliha-oaroog.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/09/kana-poolkoivad-riisiga.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/07/riisi-hakkliha-panniroog.html, http://toidupildid.blogspot.com/2007/06/hakkliha-riisipajaroog.html

TOIDUD KARTULIPUDRUST

* soolaseid vahvleid http://toidupildid.blogspot.com/2007/04/vahvlid.html
* magusat kartulikeeksi
* kartulipudru küpsiseid, vaata http://toidupildid.blogspot.com/2008/11/maitsvad-kpsised-kartulipudrust.html, http://toidupildid.blogspot.com/2008/11/suupistepulgad-kartulipudrust.html, http://toidupildid.blogspot.com/2008/12/maitsvad-kartulipudru-juustukpsised.html
* kartulipudru-kapsaküpsiseid, vaata
* kartulipudru-hakklihakastme vormitoitu, http://toidupildid.blogspot.com/2007/05/kartulipree-hakklihakastme-vormikesed.html
* kartulipudrupesasid, vaata http://toidupildid.blogspot.com/2008/12/kartulipudrupesad-kukeseene.html
* kasutada pärmitaignast pirukate täidiseks
* kasutada pirukapõhjana http://toidupildid.blogspot.com/2009/04/kartulipohjaga-spinati-juustupirukas.html
* teha vormitoitu
* kasutada pärmitaigna koostises
* soolased küpsetised

esmaspäev, 11. mai 2009

"Erika" tordipulbri-kirsi-toorjuustukook


Võtsin aluseks retsepti raamatust "100 kooki 3", muutsin seda.


Põhi:


1 pk "Erika" tordipulbrit

150 g võid



Tordipulber ja või töödelda käte vahel purutaoliseks massiks. 2/3 puru panna vormi põhja, siis valada toorjuustusegu ja kõige peale ülejäänud puru.




Täidis:


600 g toorjuustu (panin enda tehtud)

3 muna

1 dl suhkrut

1 tl vaniljesuhkrut

4 dl külmutatud kirsse


Küpsetada 200 kraadises ahjus 45 minutit.

See kook oli minu arvates väga hea, maitselt meenutas turbakooki.

Puravikuhautis



Retseptikogust "Kiiresti ja maitsvalt"


1 l praetud puravikke
1 sibul
võid
5 dl rõõska koort
2 dl ehk 100 g riivitud juustu
1 tl soola
pipart

Hakitud puravikud praadida sibulaga, lisada maitseained, riivitud juust ja rõõsk koor. Kuumutada keemsieni.

Kamarapirukad



Mõeldes odavate toiduainete peale hakkasin mõtlema, et mida saaks kamarast peale rulaadi http://toidupildid.blogspot.com/2008/10/kamararulaad.html ja kamar tarrendise veel teha http://toidupildid.blogspot.com/2008/11/kamar-tarretises.html. Nii ma otsustasin suurte kõhklustega proovida kamarapirukaid, mis muide ei olnudki halvad, aga maitseainetega ei või pirukatäidise maitsestamisel kitsi olla.









Keetsin umbes kilo kamarat, mille odavaim kilohind Viljandis on 7 krooni, aga enamus kohtades 10 krooni. Kui kamaral on rasva küljes, siis see tuleks kõik enne keetmist või peale kupatamist eemaldada.


Keeduvette lisasin:

1,5 spl soola
5 tera pipart
1 loorber
1 mugulsibul
2 tl sinepit


Kõigepealt panin kamarad veega keema, kui olid paar minutit keenud ja oli tekkinud vahtu, valasin vee ära, pesin kamarad puhtaks ja panin uue veega keema, sinna lisasin eelpool kirjas olevad maitseained.


Keetsin umbes 2,5 tundi kuni kamarad olid pehmed, siis tõstsin keeduveest välja ja ajasin läbi hakklihamasina. Kamara hakkmassile lisasin keedetud riisi, mädarõigast, sinepit, soola.


Piruka täidis:

1 kg kamarat

3 dl keedetud riisi
3/4 tl mädarõigast
1/3 tl sinepit

soola


Tegin täidise eelmisel õhtul valmis. Hommikul külmkapist võttes oli täidis muutunud päris kõvaks tänu kamaras olevatele tarretuvatele ainetele, aga seetõttu püsis taignale pannes täidis ühes tükis koos.




Pärmitaigna tegin sellel lingil oleva I retsepti järgi, ainult soola panin 1,5 tl ja suhkrut 1 dl: http://toidupildid.blogspot.com/2007/04/prmitaignast-kpsetised.html



Pirukate tegemiseks kasutasin 14 kohalist pirukavormi,

millega on väga mugav pirukaid teha. Täpsemalt näeb seda vormi sellelt lingilt kapsapirukate alt:
http://toidupildid.blogspot.com/2007/04/prmitaignast-kpsetised.html



Küpsetasin pirukaid 200-kraadise ahju keskmises vahes kuldpruuni välimuse saamiseni.

Pirukad sobisid nii soojalt kui ka külmalt.
Pool täidist jäi üle, selle panin sügavkülma järgmiseks korraks.


Viineri ja suvikõrvitsa- juustukattega ahjusaiad

Ahjusaiad, millele on praetud viineri- ja praetud suvikõrvitsaviilud ning majonees ja juust.

Sellised saiad mõtles ja tegi minu mees meile emadepäeva puhul.
Maitsesid väga hästi!

Tort emadepäevaks

See on tort, mis mulle tehti emadepäevaks. Tordi kaunistasid 6-aastased tütred iseseisvalt.

Tort koosnes biskviittaignast põhjast, mis oli kaheks kihiks lõigatud. Vahel ja peal oli kohupiima-vahukoorekreem.

Lehttaigna-keeruküpsised




Kiireks külaliste vastuvõtuks tegin selliseid lehttaignast küpsetisi, mida võiks vist küpsisteks nimetada. Määrisin taigna lahtiklopitud munaga, raputasin äärtest üle suhkruga, kuid keskelt suhkru-kakaoseguga (1 tl suhkrut + 0,5 tl kakaod). Lõikasin ribadeks, nii et kakaoga osa jäi iga riba keskele ja keerasin keerdu.
Küpsetasin 200-kraadise ahju keskmises vahes kuni küpse värvuseni.

laupäev, 9. mai 2009

Emadepäeva hommik

Kaunist emadepäeva kallid blogi külastajad!


Nagu juba traditsiooniks saanud, on emadepäev päev, mil mina ei pea ei söögi- ega koduste töödega tegelema. Mees tegi koos lastega mulle sellise vägeva emadepäevalaua.
Nendest söökidest jätkub meile terveks päevaks, aga ma tean, et neil on plaanis ka õhtusöök.

Ja minul on aega see päev pühendada lastega koos olemisele ja koos tegutsemisele.
Selle tordi kaunistasid täiesti iseseisvalt ja oma maitse järgi meie 6-aastased tütred. http://toidupildid.blogspot.com/2009/05/tort-emadepaevaks.html

Lastel olid kindlad ideed, mida nad tahtsid mulle teha, nii et mees oli päris hädas, et kõiki korraga lõikamistes aidata. Neid laste mõeldud ja tehtud võileibu vaadates tekkis mul küll tunne, et lapsed hakkavad ka minu jälgedes käima. Igal juhul oli väga tore selliseid laste mõeldud-tehtud võileibu näha.


Järgmised 5 toitu on tütar Marili tehtud:


See pidi olema armastuserong:

Linnupesa kirsipuu sees, 2 kirssi ka puu küljes :)

Lill

Järgmised 3 on tütar Mariani tehtud:


Järgmised kaks 4-aastase poja tehtud:

Ja siis veel mõned mehe tehtud toidud:

Ahjusaiad, millele on praetud viineri- ja praetud suvikõrvitsaviilud ning majonees ja juust. Päris head ja huvitavad olid! http://toidupildid.blogspot.com/2009/05/viineri-ja-suvikorvitsa-juustukattega.html
Related Posts with Thumbnails