laupäev, 31. jaanuar 2009

Rummikook "kartul"


Nendest kogustest tuli 14 kooki.

Kui hakkasin otsima sellise rummikoogi retsepti nagu müüdi siis kui ma laps olin, siis kohtasin erinevaid retsepte, enamasti küpsise koostisega, aga ka biskviitpõhjast hapukoorega, kuid kuna mul on raamat "Kondiitritöö tehnoloogia", siis sealt sain teada, et nende kookide koostises oli lisaks tordipõhjale veel võikreem, kakao, rummiessents. Selles raamatus ei olnud kogustega retsepti, ainult koostisosad, millest koosneb ja kuna sellist retsepti mul ei õnnestunud kuskilt leida, mõtlesin kogused ise ja õnnestus väga hästi. Peale mõne tunnist seismist muutusid koogid kõvaks, mitte mingiks kivikõvaks, ikka olid pehmed, kuid sõrmega katsudes ei tekkinud auku, säilitasid kena kuju ja olid pealt tugevad, täpselt nagu peab.
Koostis:
5 munast tehtud tordipõhi e. 8 dl puru
võikreem
3 spl kakaod
pool pudelit rummiessentsi
Biskviittordipõhi:
5 muna
5 spl suhkrut
2,5 spl jahu
2,5 spl tärklist


Munakollased vahustada suhkruga heledaks vahuks, munavalged vahustada tugevaks vahuks. Munakollasevahule lisada jahu-tärklisesegu ja munavalgevaht, segada ettevaatlikult segamini, valada vormi, küpsetada 200-kraadise ahju keskmises vahes pruuniks, tikuga võib proovida küpsust, kui tikk jääb puhtaks, on valmis.
Jahtunud tordipõhja peal, külgedel ja all oleva tumedama kihi riivisin ära ja jätsin puisteks.
Tordipõhja pudistasin väikesteks tükkideks. Tordipõhjast saadud puru oli 8 dl.
Võikreem:
100 g võid
50 g kondenspiima (tegin kondenspiima ise, keetsin 0,5 l piimast, vt. http://toidupildid.blogspot.com/2007/05/kondenspiim.html , 3,5 spl vedelat kondenspiima kaalus 50 g)
50 g tuhksuhkrut

Hakitud või, kondenspiima ja tuhksuhkru panin köögikombaini, segasin köögikombaininoaga ühtlaseks.
Peale seda valasin köögikombaini võikreemi peale pudistatud koogipõhja, kakaopulbri ja pool väikest pudelit rummiessentsi. Rummiessents oli sellises neljast pudelikesest koosnevas pakendis, ühest pudelist panin pool taignasse, pudeli mõõtu pakendil kirjas polnud. Müüakse kindlasti Selveris.
Segasin köögikombaini noaga kõik segamini kuni tainas tõmbas kokku selliseks palliks.
Vormisin segust 14 palli, mis veeretasin enne riivitud koogipurus, tõmbasin puru pealt vähemaks, tegin kookidesse noa mitte terava poolega õrnad sisselõiked ja lasin peale tupsu võikreemi.
Kaunistuseks tegin uue võikreemi.
Võikreem kaunistuseks:
50 g võid
1 spl kondenspiima
1,5 spl tuhksuhkrut.
Segasin pehme või, kondenspiima ja tuhksuhkru lusikaga segamini, lasin läbi tordipritsi tupsu.

neljapäev, 29. jaanuar 2009

Tuuletaskud/tuuletasku luiged




Kevadel tegin Angeelika Kangi õpetuse järgi tuuletaskust luiki.
Nüüd proovisin Ida Savi raamatust "Saiad, pirukad, koogid" pärit retsepti järgi tuuletaskuid ja need olid paremad. Panen siia mõlemad retseptid ja pildid.
Alustan tavalistest tuuletaskutest. Kuna Ida savi raamatus olid osad kogused klaasides ja võil oli vahemaa 75-100 g, siis määrasin kogused sisetunde järgi.
Keedutaigen:
3 dl vett
75 g margariini või võid
0,5 tl soola
1 spl suhkrut
3 dl jahu
4 muna


Vesi lasta koos rasvaine, soola ja suhkruga keema tõusta. Keedunõu tõstetakse tulelt, jahu valatakse korraga kuuma vedeliku hulka ja segatakse hoogsalt, siis pannakse uuesti tulele ja kuumutatakse segades kuni taigen lööb poti külgedelt lahti ja moodustab palli. Selleks kulus uuesti tulele panekust vaid mõni sekund.
Taignal lastakse natuke jahtuda (10 minutit) ja siis lisatakse ühekaupa munad, peale iga muna lisamist mikserdatakse (mina tegin nii) või klopitakse puulusikaga ühtlaseks. Alguses peale muna lisamist muutub mikserdades taigen väikesteks tükkideks, edasi mikserdades hakkab taigen ühtlasemaks muutuma ja mikseri visplite külge tulema, siis tuleb kiiresti mikserdamine lõpetada, muidu on varsti terve tainas visplite küljes.Taignast pritsitakse läbi tordipritsi või pannakse lusikaga pätsid küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile ja küpsetatakse ahju alumises osas eelkuumutatud ahjus 10 minutit 225-kraadi juures, siis veel 15 minutit 200-kraadises ahjus. Paar minutit enne küpsetamise lõppu, keerata ahjul kuumus maha.
Ahjuust ei tohi avada, vähemalt 15 minuti jooksul, muidu vajuvad küpsetised alla.
Minul vajusid ahjust võttes natuke alla, võib-olla oleks pidanud veidi kauem küpsetama, aga kuna kreem tõstab nagunii toote kõrgust, siis ma ei näinud selles probleemi. Võib-olla kõrget tuuletaskut on lihtsalt kergem täita.
Tuueltaskud jäid head, pehmemat sorti, mitte kõvad kuivikud, jäin väga rahule.


Kohupiima-vahukoorekreem:
400 g kohupiimapastat (Alma, Pagari)
suhkrut nii, et oleks maitselt hea
200 ml (1 pk) vahukoort vahustatult
2 spl suhkrut vahukoore vahustamiseks
1,5 tl zelatiini
2 tl vett zelatiini paisutamiseks
Vahukoor vahustada suhkruga, lisada suhkruga maitsestatud kohupiimapasta ja samal ajal mikserdades paisutatud ja seejärel 15 sekundit mikrolaineahju soojendamise reziimil soojendades või kuumaveevannis tassis sulatatud zelatiin.
Jahtunud tuuletaskud täita tordipritsi pika peenikese otsiku abil kreemiga. Selleks lükata otsik külje pealt tuuletaskusse ja suunata kreemi nii ühele kui teisele poole.




Luiged
Retsept raamatust "100 kooki 3"
Keedutainas:
3 dl vett
100 g võid
näpuotsatäis soola
1 tl suhkrut
3,5 dl jahu
4 muna
Selle retsepti järgi jäi tainas selline:
See tainas jäi paksem kui esimese retsepti järgi ja seda oli raskem läbi tordipritsi lasta.
Selle retsepti järgi tuli küpsetada 200-kraadises ahjus 20 minutit ja siis jätta 10 minutiks suletud uksega ahju.
Täidis:
400 g kohupiima
2 dl vahukoort
1 tl vaniljesuhkrut
1 dl suhkrut
Tuuletaskutel tuli kolmandiku ulatuses lõigata katus pealt ära, poolitada see pikisuunas, nii saab 2 tiiba. Tõsta täidis tuuletaskusse, katta tiibadega, asetada kael kohale.
Kindlasti võiks eelistada zelatiiniga varianti! See zelatiini kogus ei tee kreemist tarretist, kuid muudab kreemi veidi tahkemaks nii, et kreem ei voola tuuletaskutest välja ja süüa on mugavam.

Seakõrvad tarrendis



Nägin esimest korda elus müügil seakõrvu ja sain kasutada võimalust teha kõrvu tarrendis ehk siis keeta kõrvad ära ja valada üle keeduvedelikuga, mis tarretub ära väga tugevaks tarrendiks.
700 g seakõrvu (5 tk)
1,25 l vett
1 koorega mugulsibul
5 tera pipart
1 väike loorber
1 spl soola
1 tl sinepit
1 väike porgand (20 min enne keetmise lõppu)
0,5 paprikat peale keetmist
Toored kõrvad on kuivad, puhtad, ei ole verised.
Kupatasin seakõrvad, st lasin keema, vahu tekkimisel valasin vahu ära, pesin puhtaks ja panin uue veega keema. Uue veega keema pannes lisasin ka maitseained. Keetsin 2 tundi, 50 minutit. 20 minutit enne keetmise lõppu lisasin tükeldatud porgandi.
Keedetud kõrvad tõstsin ristküliku kujulisse keeksivormi, valasin peale keeduvedeliku, millest võtsin välja sibula, loorberi ja terapiprad. Keeduvedeliku hulka segasin ka tükeldatud paprika,
panin külma tarduma.
Keedetud kõrval jääb valge õhuke kõrva sees olev osa krõmpsuks, see ei lähe pehmeks, aga sellega harjub üsna ruttu ära.

Sellel pildil on näha lõikepind kui tarrend ei olnud veel päris tugevaks tarretunud.


teisipäev, 27. jaanuar 2009

Karamellkook


Nami-Namis on kooskokkamise teemaks leida oma kõige vanem kokaraamat ja sealt midagi teha, vt. http://www.nami-nami.ee/foorum/viewtopic.php?id=2497.
Minul on raamatuks 1966. a ilmunud "Valik toiduretsepte".
Koogil, mille ma tegin, ei olnud tegelikult midagi viga, kuid koogi nime lugedes ootasin midagi enamat, aga see on juba minu viga, et mul olid liiga kõrged ootused.
Kook oli natuke kuiv. Kui lõigata pooleks, immutada, panna vahele kohupiimakreemi ja valada peale karamellkastet, oleks kindlasti väga hea. Kook oli keeksilaadne. Tegelikult tegin ma ühe asja valesti, jätsin tähele panemata, et munavalged tuli vahustada tugevaks vahuks, need läksid mul küll koos munakollastega margariiniga vahustuma.
100 g suhkrut
pool klaasi keeva vett
100 g margariini
50 g suhkrut
3 muna
100 g hapukoort
1 tl küpsetuspulbrit
200 g jahu
100 g suhkrut pruunistada pannil, lisada keev vesi ja lahustada.
Margariin vahustada 50 g suhkruga, lisada ühekaupa munakollased, siis hapukoor, küpsetuspulbriga segatud jahu ja suhkrusiirup, segada, lõpus lisada kõvaks vahuks vahustatud munavalged.
Valada vormi, küpsetada 200-kraadise ahju keskmises vahes 40 minutti.

esmaspäev, 26. jaanuar 2009

Hakklihapall kartulitaignas

Väga maitsev söök! Retsepti päritolu ma jälle ei tea.

Tainas:
8 keedetud kartulit
0,5 tl soola
1 muna
Keedetud kartulid purustada või riivida, lisada sool ja muna, segada taignaks.
Täidis:
100 g hakkliha
1/4 sibulat
1/4 tl soola
peenpipart
Hakklihale lisada sibul ja maitseained
paneerimiseks jahu
Kartulitaigna tükk laotada laiali, sinna peale asetada hakklihapall, taignaääred tõsta peale ja vormida pall, paneerida jahus. Praadida õlisel pliidipannil mõlemalt poolt pruuniks.


Maitselt nagu praetud pelmeenid, väga head!

Kartulipannkoogid


Retsepti päritolu teadmata.
600 g keedetud kartuleid ehk 1 l riivitult
3 muna
3 dl piima
soola
0,5 tl paprikapulbrit
Keedetud kartulid riivida. Munad kloppida kahvliga lahti, lisada riivitud kartulid, piim ja maitseained, segada, praadida koogid.


kolmapäev, 21. jaanuar 2009

Kakao-rosina keerusaiad

Eelkergitusega pärmitaigen:



Soojenda 0,5 l piima käesoojaks (pigem olgu jahedam kui kuumem, liiga kuumaga ei hakka pärm kergitama),
lisa 1,5 dl suhkruga segatud 50 g pärmi
ja 400 g jahu.


Sega lusikaga läbi ja jäta 20 minutiks kerkima.

Võta juba munad ja õli külmkapist välja soojenema.


Peale seda lisa taignale
2 lahtiklopitud muna
1 tl soola
umbes 450 g jahu
1, 5 dl õli.

Sega mikseri taignakonksudega kuni moodustab nõu keskel palli. Lase kerkida kinni kaetult (mina olen toidukile peale pannud) soojas kohas, mitte kuuma pliidiplaadi peal, pigem kuuma pliidiplaadi kõrval kuni taigen kerkib vähemalt kahekordseks (umbes 1 tund). Õhukindlalt, näiteks toidukilega kaetult kerkib taigen kiiremini!

Lahtirullitud taigen määrida sulatatud võiga või katta võitükikestega, sinna peale raputada suhkruga segatud kakaopulbrit või magusat kakaojoogipulbrit (mina tegin nii) ja rosinaid. Keerata rulli, lõigata jupid, küpsetada 200-kraadise ahju keskmises vahes.

Pärmitaignast singi-juusturullid


Laste ahvi-teemalise peo jaoks küpsetasin ahvinägusid.


Eelkergitusega pärmitaigen:

Soojenda 0,5 l piima käesoojaks (pigem olgu jahedam kui kuumem, liiga kuumaga ei hakka pärm kergitama),
lisa 1,25 dl suhkruga segatud
50 g pärmi
ja 400 g jahu.
Sega lusikaga läbi ja jäta 20 minutiks kerkima.
Võta juba munad ja õli külmkapist välja soojenema.

Peale seda lisa taignale
2 lahtiklopitud muna
1 tl soola
umbes 450 g jahu
1,5 dl õli.
natuke riivitud juustu

Sega mikseri taignakonksudega kuni moodustab nõu keskel palli. Lase kerkida kinni kaetult (mina olen toidukile peale pannud) soojas kohas, mitte kuuma pliidiplaadi peal, pigem kuuma pliidiplaadi kõrval kuni taigen kerkib vähemalt kahekordseks (umbes 1 tund). Õhukindlalt, näiteks toidukilega kaetult kerkib taigen kiiremini!



Kerkinud tainas rullida lahti. Ahvinägude tegemiseks ei määrinud taignale võid, või määrimisega tulevad keerusaiad. Kui võid ei pane, kerkib pealt ümarguseks tasaseks, ei jää vahesid vahele.
Tegin ta tavalisi singi-juustu keerusaiakesi, nende tegemisel panin taignale võid, unustasin neist pilti teha.
Taignale panna singitükikesi ja riivitud juustu, keerata rulli, lõigata juppideks. Nägude tegemiseks sättida singitükid silmadeks, porru rattad silmamuna ümber ja ninaks, paprikatükike suuks.
Ahvinägude tegemiseks tõstsin taignarullist lõigatud jupid õliga määritud muffinipanni, üks lõikepind vastu põhja, panin väiksed taignatükid külge kõrvadeks. Kõrvu pannes tuleks vaadata, et need jääks pigem muffinipanni pesade peale, mitte sisse, muidu küpsevad pea külge nii, te neid pole pärast nähagi.
Tavaliste keerusaiade tegemiseks asetada taignarullist lõigatud taignatükid küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile.
Küpsetada 200-kraadises ahjus.

laupäev, 17. jaanuar 2009

Laste 6-aasta sünnipäev

Kuna laste suured lemmikud on ahvid ja nende suur soov, et ma teeksin neile sünnipäevaks ahvi kujulisi toite, siis vastu tulles nende soovidele tegime sellise sünnipäeva ja lisaks veel kutsusime üllatusena võrratu "ahvi", kes muutis laste päeva unustamatuks, aitäh talle!
Singi-kurgisaiad:

Juustusaiad "banaanid":


Porgandist "apelsinidega"kaunistatud täidetud munad:

Pärmitaignast singi-juustu saiakesed "ahvid"

Liivataignast küpsised:

Tort "Ahvide karussell":


Mõlemad tordid on selle retsepti järgi: http://toidupildid.blogspot.com/2007/05/virsiku-kohupiima-vahukooretarretise.html





Related Posts with Thumbnails