reede, 29. august 2008

Kabatshok taignas

Noorest kabatshokist lõigatud rattad:


Suurema kabatsoki äärtest lõigatud tükid:

Retsepti sain Nami-namist, asendasin suhkru soolaga ja lisasin pipra.
Suurematel kabatshokkidel eemaldada koor ja pehme seemnetega sisu. Noorest kabatshokist saab lõigata koos sisuga rattaid, aga suurematel saab külgedelt lõigata sirgeid tükke.
Minul oli 3 umbes 20 cm pikkust kabatshokki,
millede otsast sain lõigata rattaid ja keskmisest osast pidin eemaldama sisu ning kasutama ääri.
Kuigi 3 kabatshokki võib tunduda suur kogus, moodustab keskmine pehme osa, mis tuleb eemaldada, nii suure osa, et ega palju järgi ei jää.
Puhastatud kabatshokitükid panna vette keema ja keeta peaaegu pehmeks. Keeduvette panin 1,5 tl soola. Keetsin umbes 10 minutit, kuni noaga katsudes oli pehme, siis valasin sõelale nõrguma.
Pildil on näha teisel korral tehtud ühest kabatshokist lõigatud tükid.
Tainas:
2 dl jahu
1 tl soola
3 muna
1 dl piima
peenpipart
Taigna tegemiseks vahustada munavalged tugevaks vahuks, munakollased vahustada läbi, lisada jahu, sool, peenpipar ja piim, segada korralikult läbi (tegin mikseriga), siis lisada ettevaatlikult segades munavalgevaht.
Keedetud kabatshokitükid tõsta kordamööda kahvliga taignasse. Kuna tainas on paks, aga kabatshok üsna pehme, nii et taignasse suruda hästi ei saa, siis tõstsin kahvliga tainast kabatshoki tüki peale ja siis kohe kuuma õliga pannile.
Küpsevad väga kiiresti! Praadida mõlemalt poolt pruuniks.
Sellest taignakogusest jätkus täpselt kolme kabatsoki tükkide taignasse kastmiseks.
Sobib serveerida nii ketshupi kui hapukoorega, samuti süüa ilma lisandita või tomatiga.
Tainas jääb mõnus paks, õrn pannkoogine, kokku väga maitsev!


Õunapallid (õunapontshikud)


Retsepti leidsin Salme Masso "Õunaraamatust", suurendasin suhkru kogust ja asendasin õunamahla piimaga.


500 g puhastatud õunu - panin kuldrenette, väga hapude õunte puhul peaks ilmselt suhkru kogust suurendama (500 g on kooritud, puhastatud suuri õunatükke kuhjaga 1 l plastmassist kannutäis)

300 g jahu
1,5 dl piima (retseptis oli õunamahl või õunavein)
2 muna
noaotsaga soola
5 spl suhkrut
Küpsetamiseks õli.
Puhastatud, kooritud õunad lõigata väikesteks kuubikuteks või purustada köögikombainis väikesteks tükkideks (tulemus on ühtmoodi hea).
Jahu sõelutakse kaussi, lisatakse suhkur, sool, piim ja ühekaupa munad. Lõpuks lisatakse taignale õunatükid, segada läbi ja jätta külmkappi 1 tunniks kaetult seisma (minul oli kannatust ainult 20 minutit hoida).
Potti panna õli. Panin ainult 1 cm kihi ja sellest sain kolm taignakogust küpsetada, ei ole mingit mõtet valada potti suuremat kogust õli. Kui õli on kuum, panna kahe teelusika abil väiksed pallikesed õlisse küpsema. Kui õli oli kuum, vähendasin 6 palli süsteemis olevat kuumust 4-le.
Pildil on alles 5 pallikest pandud, aga tegelikult panin ikka nii palju kui korraga kõrvuti potti mahtus.
Selleks võtta lusikaga tainast ja poti kohal lükata teise lusikaga tainas potti. Kui pallikeste ääred muutuvad pruunikaks, siis on alumine pool pruuniks küopsenud ja on aeg pallid teistpidi keerata ja ka teiselt poolt küpsetada.
Väga head, ei jäänud rasvased! Need väikesed õunu täis pontshikud said kohe meie suurteks lemmikuteks, ega ma muidu ei oleks kolm korda neid kahe päeva jooksul teinud!
Küpsevad kiiresti!

neljapäev, 28. august 2008

Prantsuse ahjupannkook

Retsept on "Maire Suitsu kokaraamatust", asendasin kirsid ploomidega ja jätsin ära 4 spl suhkrut, millega oleks kirsid pidanud segama. Arvasin, et kuna mul on üsna magusad ploomid, pole seda vaja, kuid tegelikult oleks siiski võinud panna.



Võrreldes prantsuse ploomivormiga, mida ma mõni aeg tagasi tegin http://toidupildid.blogspot.com/2008/08/prantsuse-ploomivorm.html, jäi prantsuse ahjupannkook tihe pannkoogine, kuid millegipärast jäi ploomidest eraldunud mahl eraldi nagu ka pildil näha.
Maitse oli normaalne, aga prantsuse ploomivorm oli ikka parem ja hõrgum.

0,5 kg ploome
Taigen:
2,5 dl jahu
4 spl suhkrut
soola
3 muna
3 dl piima
Munad kloppida kahvliga lahti, lisada suhkur, jahu, piim. Ploomid laotada vormi põhja, peale valada tainas. Küpsetada 175-kraadise ahju keskmises vahes 35-40 minutit.
Pildil olev vorm jäi selle koguse taigna jaoks väikseks, tainast jäi üle.

Kohupiima-õunapannkoogid


"100 rooga" sarja kohupiima- ja kodujuusturaamatus oli kodujuustu-õunapannkookide retsept, asendasin kodujuustu kohupiimaga ja muutsin natuke koguseid.
Nad meenutasid oma pakusega rohkem küll kotlette kui pannkooke, igal juhul olid maitsvad!
400 g kohupiima
4 keskmist õuna
3 muna
3 spl suhkrut
2 dl jahu
Munad kloppida lahti, segada kohupiimaga, lisada suhkur, jahu, väikesed õunatükid. Taigen jääb nii paks, et võiks isegi käte vahel valmis vormida.Praadida õlisel pannil mõlemalt poolt kuldpruuniks.

esmaspäev, 25. august 2008

Arooniasiirup

2,5 l (1,4 kg) arooniamarju ilma kobarateta
2 l vett
65 kirsilehte
30 g (2 spl) sidrunhapet
Marjad pesta ja puhastada kobaratest, panna suurde kaussi või potti, sinna peale panna pestud kirsilehed. Marjadele ja lehtedele valada 2 l keevat vett, sinna lisada ka väheses vees lahustatud sidrunhape jätta 24 tunniks seisma. Kui leotis oli jahtunud, panin külmkappi. 24 tunni möödudes lasin kogu kupatuse korraks keema, siis kurnasin läbi sõela ja saadud vedelikule lisasin suhkrut ja lasin keema ning keetsin paar minutit, eemaldasin vahu ja panin puhastesse purkidesse, sulgesin õhukindlalt.
Retseptides on suhkrukoguseks märgitud 1 kg liitri vedeliku kohta, kuid see on ikka väga suur kogus ja kuna olen enne saanud rohke suhkruga tehtud aroooniasiirupit, mis jääb lääge ja mustasõstra siirupile panen ainult 300 g suhkrut liitri kohta ja morsi tegemisel ei lisa enam suhkrut, ainult lahjendan veega, siis otsustasin proovida arooniasiirupi puhul 450 g suhkru lisamisega 1 l vedeliku kohta. Tegin kohe katsetusena kuumast siirupist morssi suhtega 1/5 siirupit ja 4/5 vett ja väga hea jäi, ei mingit lääget maitset, sidrunihappe hapukus ja siirupi magusus olid koos täiuslikus vahekorras.
Seega 450 g suhkrut 1 l vedeliku kohta.

pühapäev, 24. august 2008

Ploomi-kohupiimakook kaerahelbe-muretaignal


Sellise retsepti leidsin ajakirjast "Kodukiri", õigemini selle internetilehelt. Täiendasin kooki õuntega, muutsin veidi katte koguseid ja põhjal purustasin eelnevalt kaerahelbed, mida retseptis ei tehtud.


Kaerahelbe-muretaigen


4 dl karahelbeid (purustasin köögikombainis, kuid mitte päris jahuks)
1,5 dl jahu
150 g võid
1/4 tl soola
1,5 dl suhkrut
2 spl vett


Küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi põhi katta taignaga.

Kate:

6 õuna
300 g ploome
2 muna
1,5 dl suhkrut
200 g kohupiima
2 spl mannat
1 spl tärklist

Põhja peale laotada õunatükid, sinna peale ploomi neljandikud. Sinna peale valada kohupiima-munakate. Selleks vahustada munakollased suhkruga heledaks vahuks, sinna lisada kohupiim, tärklisega segatud manna, kõige lõpus lisada tugevaks vahuks vahustatud munavalged.

Küpsetada 175-kraadise ahju keskmises vahes 1 tund.

Huvitav kook! Eriti pakkus mulle huvi see kaerahelbe-muretaigen, jäin rahule.

Ploomimehu

Pestud ploomid lõigata pooleks, eemaldada kivid, panna suurde potti. Minul oli 8 liitrine pott täis ploomipoolikuid, sinna lisasin 2 liitrit vett ja keetsin kuni ploomid olid pehmed.

Siis tuleks keedetud ploomi-veesegu ajada läbi sõela. Kuna minu vana hea köögikombaini püreetegija väsis ära ja lakkas töötamast, tuli mul see käsitsi läbi sõela ajada.

Peale seda mõõtsin ära püreekoguse, mida oli 6,5 liitrit. Nüüd lisasin potti iga liitri kohta 200 g suhkrut ja lasin koos keema tõusta. Eemaldasin tekkinud vahu ja valasin purkidesse.

Kuna olen mitmed aastad tagasi ploomimehu teinud, aga muidugi ei olnud koguseid kirja pannud, siis see mehu tundus kuidagi vänge. Joomisel lisasin juurde vett nii et 3/4 tassi oli mehu ja 1/4 vett, vaat siis sain tõeliselt hea maitsega ploomiehu, nagu poes ja nagu ka varemast ajast mäletasin. Aga võibki siis teha purki panekuks kangema ja siis joomisel lahjendada vastavalt soovile.

Ploomikompott


Kuigi ma alles kirjutasin, et meil ploome ei kasva, sain ma naabri käest ploome, nii et sain teha kompotte ja proovida ka ploomimehu tegemist.
Pestud ploomid laduda puhastesse purkidesse, valada üle siirupiga (mul olid magusamad ploomid, panin 300-400 g suhkrut 1 l vee kohta) ja kuumutada suures potis kuni ploomid on pehmed (ei ole enam toored).
Kompoti tegemise kohta näeb täpsemalt siit: http://toidupildid.blogspot.com/2007/06/kirsikompott.html

Õuna-arooniakompott


Toimida samamoodi nagu õunakompoti puhul: http://toidupildid.blogspot.com/2007/09/pirni-unakompott.html
Mõnest üskikust arooniakobarast piisab suure purgi kohta, et anda ilusat värvi ja head maitset.
Õunatükid ja arooniakobarad laduda purki, peale valada siirup (panin 300 g suhkrut 1 l vee kohta), kompotiga täidetud purke kuumutada suures potis.
NB! Magusat sorti õunad ei kee katki, hapud õunad aga keevad kiirelt katki, seetõttu sobivad hapud õunasordid paremini moosiks!

kolmapäev, 20. august 2008

Kaerahelbe-õunavorm


Retsept on Salme Masso "Õunaraamatust"


500 g puhastatud õunu
1 dl rosinaid
4 dl kaerahelbeid
4 dl piima
2 muna
4 spl suhkurt
Puhastatud, kooritud õunad riivida või purustada köögikombainis. Rosinad pesta, segada õuntega.
Piim valada kaerahelvestele, jätta 1 tunniks külma seisma, seejärel lisada suhkruga vahustatud munakollased, lõpuks tugevaks vahuks vahustatud munavalged.
Ahjuvormi põhja panna kaerahelbe-piimasegu, siis õuna-rosinakiht jne. Pealmiseks kihiks jätta kaerahelbekiht.
Küpsetada kaanega kaetult 180 kraadise eelkuumutatud ahju kekmises vahes 45 minutit.


Päris hea ja tervislik söök, rosinad seal sees on asendamatud, neid võiks rohkemgi olla! Isegi mehele, kes muidu kaerahelvestest midagi ei arva, maitses.

teisipäev, 19. august 2008

Prantsuse ploomivorm

Võtsin osa Nami-Nami kooskokkamisest, mille teemaks oli "Clafoutis jm vormiroad marjade ja puuviljadega". Valisin sealt tegemiseks prantsuse ploomivormi: http://www.nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=7450 .

300 g küpseid ploome (kaalusin ploome peale kivide eemaldamist)
2 muna
4 spl suhkrut
2 dl (35 %) rõõska koort
0,5 dl nisujahu
1 tl vaniljesuhkrut
Vormi määrimiseks võid.

Ploomidelt eemaldada kivid ja lõigata ploomid neljaks (lõikasin ploomipoolikud ristipidi pooleks). Madal ahjuvorm määrida võiga. Ploomid laotada vormi. Munad vahustada suhkruga, lisada rõõsk koor. Segada õrnalt juurde nisujahu ja vaniljesuhkur. Tainas valada ploomidele.

Küpsetada 175 kraadises ahjus 20 minutit.
Tegin kõik nagu retseptis öeldud, ahi oli eelnevalt sooja pandud ja vormi ahju paneku ajaks juba täiesti kuum, kuid peale 20 minutit küpsetamist ja ahjust välja võttes oli küpsetis alles täiesti vedel, vedelik. Panin uuesti ahju ja küpsetasin 200 kraadi juures veel 12 minutit, nüüd oli juba enam-vähem, üleküpsenud see kindlasti ei olnud, kohati oli veelgi vedelavõitu.

Ma arvan, et seda peakski küpsetama kas 200 kraadises ahjus või siis pikendama 175 kraadises ahjus küpsetamisaega 40 minutile.


Aga maitsega jäin väga rahule - magus tainas ja veidi mõrkjas-hapukad ploomid (mul ei olnud väga valmis ploomid) olid kokku maitsev ja täiuslik tervik.

esmaspäev, 18. august 2008

Õunataskud


Retsept on Salme Masso "Õunaraamatust".


Tainas:


4 dl jahu

100 g võid

100 g hapukoort

1 muna

1 spl suhkrut

soola

Või vahustada suhkruga, lisada muna, vahustada läbi, siis lisada hapukoor, sool, jahu. Taigen panna vähamalt tunniks ajaks külmkappi (minul oli olude sunnil mitu tundi).

Peale külmas seismist rullida taigen jahusel laual laiali kandiliseks tükiks (Väga hästi rullitav taigen!). Taigen lõigata ruudukujulisteks tükkideks. Igale tükile panna lusikaga purustatud, suhkruga segatud õunatükke. Taigen panna kokku ümbriku kujuliseks, vajutada korralikult kinni.
Küpsetada 200 kraadises eelkuumutatud ahjus keskmises vahes kuni on helepruunid (kellaaega unustasin vaadata, aga ma arvan, et umbes 20-25 minutit)





Täidis:

400 g puhastatud õunatükke

2 spl suhkrut

või 1,5 kl paksu õunamoosi

Puhastatud õunatükikesed purustasin köögikombainis, segasin suhkruga.

laupäev, 16. august 2008

Õunabiskviit

See retsept on võetud Salme Masso "Õunaraamatust".

Väga hea kook, lihtne teha ja maitseb hästi! Lihtsate õunakookide edetabelis oleks ta minu poolt kindlasti valitud esimese kolme sekka. Kuigi välimuse järgi võiks arvata, et see on tihe kaerahelbekook, on see tegelikult väga pehme kook.
4 muna
4 spl suhkrut
3 spl jahu
2 spl tärklist
400 g puhastatud õunatükikesi (kasutasin magusaid õunu)
Munakollased vahustada suhkruga heledaks vahuks, munavalged vahustada kõvaks vahuks. Munakollasevahule lisada omavahel segatud jahu ja tärklis (siis ei jää tärklise tükikesi küpsetisse) ning väga peeneks hakitud või köögikombainis purustatud õunatükikesed ja munavalgevaht. Segada ettevaatlikult.
Taigen valada küpsetuspaberiga kaetud koogivormi, küpsetada eelkuumutatud 200-kraadise ahju keskmises vahes 25 minutit. Allavajumise vältimiseks oleks soovitatav lasta umbes 10 minutit koogil jahtuda paokil uksega ahjus enne ahjust välja võtmist.
Väga pehme, mahlane, mõnus!
Related Posts with Thumbnails