neljapäev, 31. jaanuar 2008

Shokolaadimaitseline õunakastmekook




Retsept suurest raamatust "Koogid".

2,5 dl jahu
2 spl kakaopulbrit
3/4 tl soodat
1/5 tl soola
60 g võid
1,5 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
2 muna
2,5 dl õunakastet (vedelam ühtlane õunamoos)

Vahustasin või köögikombainis koos kakaoga segatud suhkru ja vaniljesuhkruga, lisasin munad, segasin läbi ning lisasin sooda ja soolaga segatud jahu ja õunakaste. Segasin kõik köögikombainis läbi ja valasin küpsetuspaberiga kaetud ümmargusse koogivormi.
Küpsetasin 175 kraadise ahju keskmises vahes 30 minutit.
Mõnus, pehme, õhuline, vetruv shokolaadimaitseline kook! Tegin seda kooki kaks päeva järjest, kuna see oli nii hea ja pealegi lihtne teha! Kakao ja õuankastme kombinatsioon tekitas ilmselt shokolaadimaitset.

kolmapäev, 30. jaanuar 2008

Hernesupp


800 g poolikuid herneid (1 pk)
2 dl odrakruupe
2 porgandit
1 sibul
4 l vett
1 kg suitsukonte
2 spl soola
Kuna meeldib supp, milles on herned nii pehmeks keenud, et neid pole nähagi, panen eelmisel õhtul herned ja odrakruubid vette likku järgmise päevani. Enne keetmist valan vedeliku pealt ära.
Kõigepealt lasen suitsukondid veega keema, siis lisan kruubid, herned ja eelnevalt praetud väikesteks tükkideks tükeldatud porgandi ja sibula, maitsestan soolaga.
Kui supp hakkab valmis saama ja kondiliha supi sees on pehme, tõstan kondid välja ja panen supi sisse tagasi kontidelt eemaldatud liha.
Keedan 3 tundi. Tuleb maitsev supp!

esmaspäev, 28. jaanuar 2008

Riisi-hakkliha-oaroog

Retsept pärineb Maire Suitsu kokaraamatust, muutsin retsepti.

4 dl toorest riisi
300 g hakkliha
1 sibul
200 ml tomatipastat
400 g Kidney punaseid ube
sool
peenpipar



Keetsin riisi, hakkliha ja sibula praadisin, lõpus lisasin tomatipasta ja oad, maitsestasin ja lisasin keedetud, pestud riisi.
Avades oakonservi, ei näinud oad eriti kenad välja, olid kaetud poolpaksu vedelikuga, pesin sõela peal oad ära ja kasutasin pestult.

Maitsev roog!

Lossitort



Tordi tegemiseks küpsetasin 2 tordipõhja, kummagi põhja tegemiseks võtsin:

8 muna
4 spl jahu
4 spl tärklist
8 spl suhkrut

Munavalged vahustada kõvaks vahuks, munakollased vahustada suhkruga heledaks vahuks. Munakollasevahule lisada vaheldumisi jahu ja tärklis ning munavalgevaht.
Küpsetasin küpsetuspaberiga kaetud ümmarguses koogivormis 200 kraadise temperatuuri juures keskmises vahes kuni on pealt pruunikas ja puutiku tordipõhja sisse torgates jääb tikk puhtaks.
Kui lasta ahjus jahtuda, enne ust lahti ei tee, siis on väiksem oht, et põhi alla vajuks.
Jahtunud põhi lõigata kaheks või kolmeks kettaks. Põhjad immutada mahla või morsiga, nii et on igalt poolt ilusti niiske, aga tilkuda küll välja ei tohi, siis on liiga märg.
Teise tordipõhja lõikasin neljaks võrdseks tükiks, panin terve koogipõhja kõrvale, nagu pildil näha ja lõikasin kumeraks, et haakuks tordiga.
Sellel pildil on ilma kreemita katsetus, kuidas tort võiks välja näha.

Täidis:

Selle tordi jaoks võtsin
2 pk kohupiimapastat, segasin maitse järgi suhkruga
ja lisasin 3 pk ( 3 * 200 ml) 6 spl suhkruga vahustatud vahukoort.

Katsin kihid kohupiima-vahukoorekreemiga, alumisele kihile panin lisaks ka kompotikirsse.


Osale kreemile lisasin kirsikompotivedelikku, et roosat kremi saada.

Tornideks panin poes müüdava vahvlitopsiku otsa vahvlitorbiku, mida on samuti poes müüa. Nende suurused sobisid väga hästi kokku. Alguses üritasin vahvlitornid katta ka kreemiga, aga see oli suur viga, kuna vahvel muutus selle all õige pea lödiks. Õnneks ei jõudnud ma neid veel tordi peale panna ja ei raisanud ära kõiki vahvleid, muidu oleks tort olnud rikutud.

Vahvlitornid panin tordile alles enne serveerimist.

Lehttaignast lilled


Tegin täislehttaigna, õpetuse saab siit: http://toidupildid.blogspot.com/2007/07/lehttaigen.html

Lahti rullitud taignast lõikasin paberist šablooni järgi ühe lille jaoks 2 lillekujulist taignatükki, millest ühel lõigata keskelt südamik välja. Ära lõigatud ala võiks olla sama suur kui aprikoosi kompoti poolikud, mis peale küpsetamist ja jahtumist lille südamikuks pannakse. Enne südamikuga poole tervele lille kujutisele peale asetamist peaks alumise veega märjaks tegema, et pealmine osa külge "kleepuks". Kui seda ei tee jääbki peale küpsetamist küpsetis kaheks osaks.
Küpsetasin 225 kraadises ahjus keskmises vahes kuni olid kollakas-pruuni värvusega. Aprikoosi poolikud katsin tarretisega, et tekiks läige ja ei kuivaks ära.

pühapäev, 27. jaanuar 2008

Liivataignast küpsised








Auto-küpsiste kavandid:


Laste printsesside peo küpsised:

150 g võid
150 g jahu
150 g tärklist
1 muna
125 g suhkrut

Või vahustada, jahu ja tärklis segada.


Võivahule lisatakse muna, vahustatakse segamini, siis lisatakse jahusegu ja lõpuks suhkur. Segatakse korralikult läbi, pannakse paariks tunniks toidukilega kaetult külmkappi.

Küpsiste tegemiseks rullisin taigna laiali ja lõikasin paberist šablooni järgi küpsised. Küpsetasin 200 kraadise ahju keskmises vahes kuni oli küpsenud värviga.

Jahtunud küpsised kaunistasin sulatatud shokolaadiga.

Laste karupeo küpsised:

Karuküpsiste tegemiseks tegin pool kogust tainast, selle jagasin omakorda pooleks ja ühele poolele lisasin 1 spl kakaod ja 1 spl suhkrut. Nii, et kui tervest kogusest pool pruuni teha, tuleks 2 spl kakaod ja 2 spl suhkrut lisada. Suhkur ja kakao segada omavahel eelnevalt.

Kuna karusid oli üsna raske pannile tõsta, rullisin taigna kohe küpsetuspaberil, lõikasin vormiga karud ja peale taignaäärte eemaldamist tõstsin taignast küpsised koos küpsetuspaberiga pannile.

kolmapäev, 23. jaanuar 2008

Kinga kujuline kirju koer


Esitasin omale väga suure väljakutse ja ei uskunud tegelikult, et sellega hakkama saan, kuid siiski sain. Mul oli idee, aga ega ettekujutust selle teostamisest alguses polnud.

Retsept on ammustel aegadel kuskilt saadud, teostus on minu idee.

Koostis:

2 pk eesti küpsiseid (a´180 g)
3oo g marmelaadi
200 g taluvõid (võideksite ja võidelitega, mis on pehmed, ei lähe kirju koer kõvaks)
3 spl suhkrut
3 spl kakaod

Purustasin küpsised köögikombainis, segasin kakaopulbri ja suhkruga, marmelaadid tükeldasin väikesteks kuubikuteks, lisasin küpsisepurule, lõpuks lisasin sulatatud või. Segasin kõik korralikult läbi ja surusin tugevasti kokku. Tegin sellest kogusest kaks suurt kinga, millest hakkasin hiljem kui oli täiesti kõva, viilusid lõikama.
Ühe suure kinga tegemiseks vormisin 2 tükki.Ülaloleval pildil vasakul on näha tükk, millest tuli kinga esiosa. Selle tüki parempoolne osa pidi olema hästi kaldus, et tekiks tallavõlv ja pealt lame, nagu ikka kingad on. Tallavõlvi toestamiseks on vaja abivahendit. Kui sain toe paika, sättisin teise tüki (pildil paremal) püsti kontsaks. Toe peale lisasin veel küpsisesegu ja vormisin korralikult kokku. Tõstsin selle kõik sügavkülma, et kiiresti või hanguks (~pooleks tunniks). Mõne aja pärast kui oli katsudes kõva, eemaldasin ettevaatlikult toe. Selleks on vaja abilist, üks tõstab ettevaatlikult kinga aluselt üles, enne on vaja king aluse küljest noaga ettevaatlikult lahti aidata, kuna külmudes jääb sinna kinni ja teine tõmbab samal ajal ettevaatlikult tuge vahelt välja. Kui nüüd midagi kuskilt mureneb, saab veel sättida. Panin tavalisse külmkappi. Kui tundus, et on täiesti kõva, lõikasin viiludeks ja asetasin serveerimisalusele. Mõnel üksikul viilul tuli lõigates konts kinga küljest lahti, aga kinnitasin selle uuesti kinga külge. Serveerima peab seda täiesti külmalt. Juba pool tundi toas seismist muudab kirjus koeras oleva või vedelaks ja maiustust on raske kätte võtta, siis tuleks vahepeal uuesti külma panna.
Selle retsepti järgi tehes tuleb väga hea kirju koer, ei teagi, kust selle kunagi ammusel ajal saanud olen!

teisipäev, 22. jaanuar 2008

Kohupiima-rosina muffinid


Keerasin kokku sellise taigna, mis õnnestus päris hästi.

5 muna
1,5 dl suhkrut
4 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
200 g võid
400 g kohupiima
100 g rosinaid
1,5 tl vaniljesuhkrut
Munakollased vahustada suhkruga heledaks vahuks. Munavalged vahustada kõvaks vahuks.
Või sulatada.
Munakollasevahule lisada kohupiim, küpsetuspulbriga segatud jahu, rosinad, vaniljesuhkur ja sulatatud või, segada (mida vähem, seda parem), lõpuks lisada ettevaatlikult segades munavalgevaht. Küpsetada 200 kraadise ahju keskmises vahes muffinipannis kuni on pealt kuldpruunid ( ~30 min).
Muffineid on paberi küljest üsna raske korralikult kätte saada. Mina võtsin soojadel muffinitel pabervormid küljest ära ja tõstsin serveerimiseks muffinid uutesse pabervormidesse. Katteks panin vahukoore-kohupiimakreemi. Kattekreem tuli üsna vedel kuna püüdsin seda jõhvikamahlaga roosaks teha, mis aga ei õnnestunud kuigi lisasin järjest mahla.

Soovitan küpsetada ilma pabervormideta!

Aga muffinid tulid päris head, ei olnud kuivad ega rasvased.

Singi-juustu lehttaigna keerud


Tegin lehttaigna täislehttaigna retsepti järgi, aga soola panin 0,5 tl, võiks isegi rohkem panna (retseptis 1/4 tl).

Lehttaigna tegemist näeb siit: http://toidupildid.blogspot.com/2007/07/lehttaigen.html.

Ühest taignakogusest tuleb pildil näha olev kogus küpsetisi.

Rullisin taigna laiali, katsin singikuubikute ja riivjuustuga. Lõikasin täidisega kaetud taigna pikkupidi pooleks, seda võib muidugi teha ka enne katte panemist.
Rullisin taigna kokku ja lõikasin väikesteks juppideks. Rull tuleb veega kinni "liimida", st rulli liitekoht suure taignatüki kokkurullimisel veega märjaks teha, või siis iga väike lõigatud jupp eraldi liitekohast veega märjaks teha, muidu läheb küpsedes rull lahti.
Küpsetasin küpsetuspaberiga kaetud ahjupannil 250 kraadises ahjus keskmises vahes kuni olid kollakaspruuni värvusega. Küpsetamise esimeses osas ei tohi ahjuust avada! Ahjust võttes on pann kaetud sulavõiga, kuid jahtudes see kaob sealt.

esmaspäev, 21. jaanuar 2008

Lehttaigna-pitsakeerud

Tegin lehttaigna täislehttaigna retsepti järgi, aga soola panin 0,5 tl (retseptis 1/4 tl). Lehttaigna tegemist näeb siit: http://toidupildid.blogspot.com/2007/07/lehttaigen.html


Rullisin lehttaigna laiali, määrisin tomatipastaga, sinna peale laotasin singi- ja paprikakuubikuid, riivjuustu, peale raputasin pitsamaitseainet. Rullisin taigna kokku, kui jõudsin poole peale (alloleval pildil), lõikasin taigna katki, st tegin ühest taignatükist kaks õhemat rulli. Rull tuleb veega kinni "liimida", st rulli liitekoht veega märjaks teha, muidu läheb küpsedes rull lahti.


Rulli omakorda lõikasin juppideks (jämedamateks viiludeks) ja asetasin küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Küpsetasin 250 kraadises ahjus keskmises vahes kuni olid kollakaspruuni värvusega. Küpsetamise esimeses osas ei tohi ahjuust avada!

Väga head saiakesed!

pühapäev, 20. jaanuar 2008

Laste sünnipäevapeo pildid

Meie kaksikud tütred said viie aastasteks ja selle puhul tegime neile printsessi teemalise peo. Püüdsin toad võimalikult roosaks teha. Laes oli lisaks pildil nähtule veel mitmeid paberkette ja õhupalle, pildil näha olev sein on kaetud roosa kangaga. Sellised lisandid on tugevad meeleolu loojad ja arvan, et on sellise peo väga tähtsaks komponendiks.

Elutoas oli rootsi laud ja selle kõrval väiksem laud täiskasvanutele, kus nad said istudes süüa.


Suure laua kõrval on uks lastetuppa, kus oli laste jaoks väike laud.

Ka lastetoa lage katsid roosad paberketid ja õhupallid.
Lapsed joovad metsmaasika jogurti (Pajumäe) ja virsiku mahla kokteili, millele tõstsin peale vahukooretupsu ja niristasin peale magusat jõhvikamahla.

Söökideks olid:
"Seelikud" (keel tarrendis)
"Kingad" (kirju koer)
"Kleidid" (liivataignast küpsised)

"Käekotid" (liivataignast küpsised)

"Sõrmused" (besee)

"Kroonid" (besee)
"Peeglid" (õunamahlatarretised)
"Lilled" (lehttaignast saiake - volovan, mille keskel on kompoti aprikoos)
"Lilled" - juustusaiad
Ja tavalisematest toitudest makaronisalat,
kohupiimamuffinid kohupiima-vahukoorekreemi kattega,


puuviljavaagen,

pitsakeerud lehttaignast,


lehttaignast singi-juustukeerud,


tikuvõileivad saiast



ja leivast, katteks või, kurk, sink, juust, viinamari.


Ja lõpetuseks lossitort.



Järgneval nädalal hakkan ma järjest nende toitude retsepte ja tegemiskäike teiega jagama.

Related Posts with Thumbnails