kolmapäev, 30. mai 2007

Singi-paprikakreemiga ahjusaiad


Panin köögikombaini singi, paprika, värske kurgi (enam-vähem võrdselt kõike), hapukoort, natuke soola. Saadud püree taolise massi määrisin saiadele, peale panin riivjuustu. Panin kuuma 200 kraadisesse ahju kuni juust oli sulanud (umbes 5 minutit).

Tulemus oli üllatavalt hea ja huvitav, ise kahtlesin, milliseks värske kurk võib ahjus muutuda, aga ei juhtunud midagi halba!

Kukli sees küpsetatud muna

Lõikasin kuklisse toorele munale pesa, õõnestasin keskele augu, nii et põhi jäi terveks. Panin iga kukli sisse ühe toore muna. Kuklitele panna alla kindlasti küpsetuspaber, muidu hakkab väljajooksnud munavalge pannil kõrbema.

Munavalge, mis üle ääre voolas, määrisin kukli peale ja külgedele laiali. Suuremasse kuklisse peaks muna tervenisti sisse mahtuma. Munarebule raputasin soola. Panin kuklid kuuma ahju. Küpsetasin 200 kraadises ahjus keskmises vahes 25 minutit kuni munarebu oli läbi küpsenud.

teisipäev, 29. mai 2007

Mustsõstra-toorjuustukook

Toorjuustukoogid on minu jaoks uus avastus, ise toorjuustu tehes ei tule nad ka kallid, nende maitset kirjeldada on mul üliraske, sest neil on minu jaoks uudne, aga väga hea maitse ja mõnus konsistents. Siin on teine toorjuustukoogi katsetus, mis on küll minu improviseering, kuid õnneks õnnestus väga hästi.


7 dl maitsestamata toorjuustu (panin enda tehtud, vt isetehtud toiduained - toorjuust). Ise tehes tuli selle koguse toorjuustu hinnaks 12 krooni, see oli kahest liitrist ise tehtud jogurtist tehes väljatulev toorjuustu kogus.

5 dl hapukoort

2,5 dl suhkrut

5 muna

4 spl jahu

3 dl külmutatud musti sõstraid


150 g shokolaadipräänikuid, võib asendada pruunide küpsistega. Mina kasutan ühte sellist sorti präänikuid, millel pole säilitusaineid sees, küpsistel kahjuks on.


5 spl vett präänikupuruga segamiseks


Toorjuustu, hapukoore ja 2 dl suhkru segasin mikseriga korralikult läbi.
Munakollaseid vahustasin 0,5 dl suhkruga natuke.
Munavalged vahustasin tugevaks vahuks.

Segasin toorjuustu- hapukoore segu munakollasevahu ja jahuga, lisasin sinna munavalgevahu ja mustsõstrad.

Lahtikäiva koogivormi põhja määrisin õliga, sinna peale panin ühtlaselt köögikombainis purustatud präänikud, mis segasin enne veega.
Präänikukihile valasin toorjuustu-munade-hapukoore segu. Pildil oleval koogivormil on foolim põhja all kuna see vorm ei pea väga hästi, igaks juhuks panin fooliumi alla, at ahju põhja ei tilguks.
Vorm tuli peaaegu ääreni täis ja ka peale küpsetamist oli sama palju või rohkemgi.

Küpsetasin 160 kraadi juures 1 tund ja 15 minutit.
Kui kook valmis, siis keerasin ahju kinni, ukse tegin lahti, jätsin paariks minutiks ahju, oodates millal kook alla vajub, aga ei vajunudki. Võtsin ahjust välja ja kannatamatusest näha saada, milline kook seest välja näeb,tegin suure vea, mida teie ärge tehke. Hakkasin kuumal koogil vormi ääri ära võtma, seda tehes tekkis koogi keskele suur vagu, panin ruttu ääre tagasi ja tõstsin koogivormi külmkappi jahtuma. Lasin mõne tunni külmkapis seista. (Panin sooja koogi külmkappi, seda muidugi ka teha ei tohiks).


Kui eelmine toorjuustukook, mida ma tegin (marmorkook) meenutas maitselt veidi toorest kohupiima ja tegemiseks oli vaja vorm katta kinni fooliumiga alt ja pealt ja küpsetada veega täidetud panni peal, siis selle koogi panin lihtsalt tavaliselt vormiga ahju restile, mis oli alt teises vahes. Maitse tuli ka teistsugune, huvitav ja hea, kreemjas, vahuline, eriti ei meenutanud kohupiima, paremini kirjeldada ei oska.

Ka marmorkook oli väga hea ja huvitav, tunduvalt tihedam ja kõvem, sai käest süüa, ilmselt vee sees küpsetamine muudab selle tihedamaks, teine tähelepanek on see, et kui tahta õhulist kõrget kooki, siis tuleks munad eraldi vahustada, kui aga tahta õhukest tihedat kooki, siis võib munad lihtsalt segada täidise hulka ilma vahustamata. Need kaks kooki olid täitsa erinevad.


Väga hea kerge ja kõrge kook, ei ole ka eriti rammus, hapukoore võib vast asendada maitsestamata jogurtiga.



esmaspäev, 28. mai 2007

Lasanje


250 g lasanjeplaate - tegin enda tehtud lasanjeplaatidest, kogus oli see, mis ise tehes retsepti järgi tuli (vt isetehtud toiduained - lasanjeplaadid)
Hakklihakaste:


500 g hakkliha (mida lahjem seda parem, tegin seekord Maximast ostetud veisehakklihaga, tuli hea, segahakklihaga tehes jääb minu jaoks toit liiga rasvane ja liiga rammusa maitsega)
2 mugulsibulat
200 g tomatipastat
2 küüslauguküünt
2 dl vett
1,5 tl soola
pipart

Hakkliha, sibula- ja küüslaugu väikesed tükikesed praadida. Kui hakkliha on pruunistunud, lisada sool, pipar, tomatipasta, segada läbi ja lisada vesi, lasta keema tõusta ja siis tõsta tulelt.



Juustu-jahukaste:

2 spl õli
2 dl jahu
1 l piima
1 tl soola
150 g riivjuustu + peale riputamiseks riivjuustu

Kuuma õliga pannile panna jahu, kuumutada läbi, lisada piim ja sool, segada kogu aeg kuni keema hakkab. Kui tekivad tükid, siis valada kaste läbi sõela, suruda jahutükid sõelal katki ja panna saadud kaste uuesti keema. Kui hakkab keema siis lisada riivjuust ja kuumutada kuni juust on sulanud. Tõsta tulelt. Lihtsam variant on jahu segada osa piimaga täitsa vedelaks ja siis panna pannile või potti koos ülejäänud külma piimaga, selliselt on väiksem oht tükkide tekkimiseks. Siis lasta keema kogu aeg segades ja lisada juust. Kaste tuleb üsna paks.



Vorm peab olema sama suur, kui suurt lasanjet tahetakse teha. Nii ei saa, et võtan suure panni, aga lasanjet teen ainult ühte äärde, siis ei püsi lasanje korralikult koos, kastmed võivad vahelt välja voolata.


Lasanjeplaate panin 5 kihti.

Vorm määrida õliga, põhja tõsta hakklihakastme kiht, sellele panna lasanjeplaadid (tegin vormi suurused plaadid, siis panin ühe plaadi), sellele hakklihakastet ja juustukastet, siis plaadikiht jne. Kõige peale panna hakklihakaste ja sinna peale juustukaste, nii et on pealt korralikult sellega kaetud.

Keskmiste kihtide vahele võib panna ka nii, et ühele ainult hakkliha ja teisele ainult juustukaste, oleneb, kuidas kastmeid jätkub. Mina panin kahele kihile ainult juustukastet, teistele mõlemit. Alumise lasanjeplaadi alla ma ei pannud kastet, kuna arvasin, et kuivatamata plaatide puhul pole see vajalik, aga oleks võinud panna, sest need jäid natuke kuivaks.

Olen teinud ka poe lasanjeplaatidest, aga kahjuks ei mäleta päris täpselt, kas panin enne natukeseks nad kuuma vette, kaldun arvama, et tegin seda. Õpetusi on kahesuguseid - et on vaja enne keeta ja et ei ole vaja. Ilmselt peaks siis järgima pakendil antud juhendit.


Juustukastmega kaetud lasanje.


Lasanjevorm katta fooliumiga, panna 160 kraadisesse ahju ja küpsetada 30 minutit, seejärel võtta foolium pealt ära, raputada peale riivjuustu ja panna veel 30 minutiks ahju. Nendest kahest vormist jätkus meie perele vabalt.



Lasanje tuli väga hea, arvan, et parem kui poe omadega tehes, nii et mees, kellelt tavaliselt tuleb kiitus välja meelitada, tegi seda vabatahtlikult mitu korda ja muidugi tuleb ise tehtud plaatidega tunduvalt odavam. Nende lasanjeplaatide hind tuli umbes 5 krooni.

Lasanje plaadid

Lihtne munapasta:
3,5 dl jahu
3 muna
2 spl õli
0,5 tl soola

Köögikombainis tehes (mina tegin) panna kõik ained korraga masinasse ja segada ära. Käsitsi tehes panna jahu kaussi kuhja, keskele tehtud süvendisse panna munad, õli, sool. Näppida taigen ühtlaseks ja sõtkuda 5-7 minutit kergelt jahusel laual, muutub elastseks ja läikivaks. Retseptis on kirjas, et kata taignapall kausiga ja jäta pooleks tunniks lauale seisma, mina seda ei teinud. Rullisin jahusel laual küpsetusvormi mõõtudega tükid. Sellest taigna kogusest sain 10 õhukest lasanjeplaati (kui läheb natuke katki, siis sellest pole probleemi), millest tegin kaks piklikku vormitäit lasanjet. Jäime väga rahule. Tainas oli väga hästi rullitav, taignaplaate sai ka käte vahel pikemaks venitada.
Lasanje tegemiseks kasutasin värskeid pehmeid lasanje plaate, aga neid võib ka kuivatada täitsa kõvaks ja siis kuivas kohas säilitada.

Kuna lasanje plaadid on poes üsna kallid, aga nende tegemine on väga lihtne, siis tasub neid ise teha küll.
Lasanje tegemist vaata: kallimad õhtusöögid - lasanje.


Sellest samast taignast võib teha kõiki pastatooteid: spagette, ravioole, lintnuudleid jt.

Kakaokissell


2 l piima või piima-veesegu (teen 1:1)
5 spl suhkrut
vaniljesuhkrut
2 spl kakaod
4 spl tärklist (tuleb paks kissell)
Piim või piima-veesegu panna keema, sinna lisada suhkruga segatud kakao ja vaniljesuhkur. Kui hakkab keema tõusma, siis tavaliselt panen juba natuke enne poole klaasi külma veega segatud tärklise, samal ajal hoogsalt segades. Kui tärklis panna siis kui juba kõvasti keeb, on oht, et keeb üle ja võivad tekkida tükid, aga kui natuke enne paneb, siis ei teki tükke kui korralikult samal ajal segada. Kui tärklis on sisse pandud siis segada keemiseni (peaks õige kohe keema hakkama), seejärel tõsta pott tulelt. Kui edasi segada, muutub magustoit vedelaks nagu vesi. Tõsta magustoidukaussidesse jahtuma. Serveerida moosi või marjadega.
Kui suhkur asendada suhkruasendaja paari tabletiga (mis pole muidugi tervislik) ja panna piim veega pooleks, siis sobib hästi ka kaalujälgijatele.

reede, 25. mai 2007

Kalasupp supikogust

Koostis:

kasutasin forelli supikogu (900 g pakk)
porgand
kartulid
riisimakaronid
sool
kalamaitseaine
Panin kala supikogu keema soolaga maitsestatud vette, enne eemaldasin kalapea, kuna kala peas olevad lõpused pidid keemisel mõrkjat maitset andma. Tekkinud vahu võtsin ära, keetsin kala pehmeks, tõstsin vedeliku seest välja taldrikule.

Kalakeeduvedeliku kurnasin läbi sõela teise potti, lasin keema tõusta ja lisasin sinna kartuli- ja porganditükid, kalamaitseainet ning riisimakaronid. Keetsin pehmeks, lõpuks lisasin luudest puhastatud kalatükid. Serveerimisel lisasin hakitud peterselli.

Täitsa hea supp tuli!

Keelekese küpsised

1,8 dl jahu
1,25 dl tuhksuhkrut
4 muna

Munavalged vahustada kõvaks vahuks, siis lisada pool suhkrust ja vahustada veel. Kui kohe alguses lisada suhkur, siis ei lähe munavalged vahtu!

Munakollased vahustada poole suhkruga heledaks vahuks.

Lõpuks segada ettevaatlikult kokku munakollasevaht, jahu ja munavalgevaht.

Tordipritsist lasta küpsetuspaberiga kaetud pannile küpsised nii, et otstest jäävad laiemad.
Küpsetada 8-10 min 180 kraadises ahjus alguses keskel, lõpus üleval.

neljapäev, 24. mai 2007

Sõrnikud (kohupiimakotletid)

1 kg kohupiima
8 spl jahu
4 muna
4 spl suhkrut
noaotsaga soola
riivsaia

Munad segada kahvliga lahti, lisada suhkur, sool, kohupiim, jahu. Segada,

taignast vormida kotletid, mis katta mõlemalt poolt riivsaiaga.


Panna tulisele õlisele pannile ja praadida mõlemalt poolt pruunikas-kollaseks. Võib küpsetada ka ahjus, aga siis lasta enne õlisel pannil ahjus kuumaks minna, siis alles panna sõrnikud pannile. Küpsetada 200-kraadises ahjus alumises vahes. Kui üks pool küpsenud, keerata külge.



kolmapäev, 23. mai 2007

Köögiviljakotletid

Eelmisel päeval tegin õhtusöögiks suitsukonte köögiviljadega (vt odavad õhtusöögid - suitsukondid köögiviljadega). Sellest õhtusöögist järele jäänud keedetud kartulitest, porganditest ja kapsast tegingi kotlette.

Tulid väga head, suitsu maitsega kotletid!

Sobiksid hästi ka õhtusöögiks. Muidugi võib köögivilju keeta ka eraldi lihtsalt kotlettide tegemiseks.
Köögiviljad purustasin köögikombainis, veel paremini saaks hakklihamasinaga.
Sellisele kausitäiele püreele lisasin 8 spl mannat
2 muna
1/4 tl sool (oleneb toidu soolasusest)
Vormisin kotletid, mis paneerisin riivsaias (katsin mõlemalt poolt riivsaiaga).
Üsna ohtralt õliga määritud panni panin tühjalt ahju kuumenema, siis tõstsin panni ahjust välja ja ladusin kotletid pannile. Kui varem kõik kotletid valmis vormida, (ahjus küpsetades on kindlasti vaja selliselt toimida, kuna on vaja kiiresti korraga kõik pannile panna), siis taldrikult võttes kipuvad katki minema, siis saab käte vahel uuesti kotletiks vormida.
Küpsetasin 200 kraadises ahjus alumises vahes. Kui üks pool pruun, keerasin teise poole ja küpsetasin ka selle valmis.
Ahjus on väga mugav praadida suuremat hulka kotlette, saavad kiiresti korraga valmis ja ei lagune laiali.

Kasehalg (meekook)


Retsept on ühelt vene kokanduslehelt.

Taigen:

2 spl mett (80-90 g). Panin enda tehtud võilillemett (vt isetehtud toiduained - võilillemesi, kuigi keetsin mee liiga paksuks, läks külmkapis lausa kõvaks, sulatasin üles ja sain väga hästi kasutada, koogil tuli samasugune mee maitse nagu tavalise meega tehes on varem tulnud)
2/3 kl suhkrut (klaasi mõõt 200 ml)
3 muna
1 tl soodat
6 dl jahu, kui jääb nätske ja ei saa rullida, siis lisada natuke jahu veel, nii et tekib pehme, väga hästi rullitav taigen, mis ei jää kinni. Minul tuli 6 dl-ga õige taigen, üks minu tuttav tegi ka, aga tema pidi jahu rohkem panema.
Kloppisin kahvliga munad lahti, lisasin suhkru ja mee ja siis soodaga segatud jahu, segasin alguses lusikaga, hiljem käte vahel ühtlaseks taignaks.
Kreem:
1,5 pk hapukoort (a´500 ml)
400 g kohupiimapastat (1 toru)
2/3 kl suhkrut (arvan, et o,5 kl oleks piisav, kook tuli üsna magus)

Taigen rullida lauale ristküliku kujuliseks ja lõigata 1-1,5 cm laiusteks ribadeks. Riba pikkusest tuleb koogi pikkus. Rullida nii pikad ribad kui pikka kooki tahetakse. Panni peale küpsetuspaberile tõstes võivad ribad ka veidi venida, sättida nad pannil võimalikult sirgeks, siis on hiljem parem kooki kokku panna. Minul tulid ribad panni pikkused. Ribade lõikamisel võiks arvestada sellega, et igale kihile jaguks võrdne arv ribasid. Panin 4 riba kõrvuti, 5 kihti, aga kolme ribaga tuleks ilusam ümmargusema läbilõikega puu.

Panna eelsoojendatud ahju, küpsetada 200 kraadi juures keskmises vahes 5-7 min. Ribasid mitte kõvaks küpsetada!Ribasid tuli 2 pannitäit.

Laota suurem kiletükk lauale (tõmbasin pikalt toidukilet, nii et teise otsa sain pärast tõmmata üle koogi). Kile peale laduda koogiribad, soovitavalt 3-4, minul tuli alumisel 5, teistel kihtidel 4, kuna üks riba oli üle. Määrisin igale kihile paksult kreemi, ka külgedele ja otstesse.

Kui kõik on laotud, tuleks see kook tugevasti kilesse pakkida, nii et kile tõmbaks seda kooki ka rohkem kokku. Alloleval pildil on näha, kuidas kreemi panekuga on kook liiga laiaks vajunud. Tegelikult võtsin kile uuesti lahti ja võtsin laiusest ühe riba kõikidel kihtidel vähemaks, ladusin pealmiseks kihiks, pealt määrisin veel hapukoorega üle. Väga tähtis on, et pealmisele kihile tuleks palju kreemi, et pärast valmis koogil ei jääks läbi valge paistma pruun värv, minul kippus ikka natuke jääma. Kui kile on pandud, saab läbi kile ka natuke veel kreemi ühtlasemaks lükata.

Tõstsin kile sees koogi küpsetuspaberile ja tõmbasin paberiga kooki veidi kokku, et kõrgem, rohkem puu moodi jääks.

Kui kook on kokku pakitud, siis panna külmkappi. Retsepti järgi peaks ta seal olema vähemalt 8 tundi, aga meie proovisime juba 4 tunni pärast, oli juba üsna pehme.

See on päris huvitav kook. Tegelikult oleks hea selle sama taigna retseptiga teha ka plaadi meekooki, kuna see tainas annab küll hästi õhukeseks rullida (selle koogi puhul ma ei rullinud eriti õhukeseks), kui kohe küpsetamise paberil lahti rullida, et ei pea enam tõstma kuhugi tainast, siis õnnestub see kindlasti väga hästi!

Kaunistuseks niristasin sulatatud Bitteri shokolaadist triipe. Seened tegin seekord lihtsalt - ostsin pruune maisipallikesi, nendest tegin nii kübarad kui jalad. Muidugi tunduvalt ilusam tulemus jääb kui küpsetada beseest seenejalad (vt küpsised - besee) ja pruunid biskviitküpsised panna kübarateks (vt küpsised - biskviitküpsised).

Väga ilus jääb ka siis kui panna kübaraks pool keskmise suurusega tumedat viinamarja ja jala võib siis teha ka kõrsiku tükikesest.

Suitsukondid köögiviljadega

Panin suitsukondid keema, lisasin vette soola, keevad 2-3 tundi. Paremini sobiksid väiksemad kondid, oleks parem serveerida, saaks igale sööjale taldrikule kondi panna.

Umbes tunni aja pärast lisasin porgandid, kapsad suurte tükkidena, võiks lisada ka kaalikaviile, minul seekord neid polnud.
Kui köögiviljad ja liha hakkab pehmeks saama, lisada kartulid.
Kastmeks võib kasutada keeduvedelikku.

Makaronisalati kattega kuklipoolikud


Lõikasin kuklid pooleks ja katsin pealt salatiga, millesse panin riisimakarone, suitsukalkuni õlaosa, värsket kurki, soola, hapukoort.

teisipäev, 22. mai 2007

Võilillemesi

Korjasin päikesepaistelisel päeval puhtast kohast ilma varreta võililleõisi, õied peavad olema täiesti avatud, et keskel ei oleks enam kinnist õielehtede ringi. Kodus pesin sõela peal kergelt läbi ja siis võtsin rohelised nupsud küljest ära käega keeravat liigutust tehes. Kui teha nuttidega koos, siis pidi mesi tulema roheka värvusega ja veidi kibe. Võilille puhastatud õielehti mõõtsin 2 tassitäit (a`250 ml). Valasin üle 1 l külma veega.

Retsepti järgi oleks pidanud laskma õitel koos veega aeglaselt keema tõusta ja siis jätma kaane alla ööpäevaks seisma. Minul jäi millegipärast see koht märkamata, et alguses tuleb keema lasta. Mina panin külma vee peale ja jätsin selliselt taldrikuga kaetud klaaskaussi 24 tunniks seisma tuppa. Seda, et keema oli vaja enne lasta, märkasin alles 24 tunni pärast. Ei tea, mida keema laskmine muudab, kas aitab kasulikel ainetel paremini eralduda. Teine kord proovin õigesti teha. Valasin võilille-veesegu läbi sõela, õied pigistasin kuivaks. Potti jäi üsna sogane vedelik, millele lisasin 1 kg suhkrut ja lasin keema.
Retsepti järgi tuleks kuumutada segu email- või klaasnõus, kuni tekib siirup, mina võtsin julguse teha tavalises potis, kuna mul emailpotti pole, ainult poolest sidrunist välja pigistatud mahla lisasin meesegule tund aega peale keetmise algust, kuna ei tea, äkki hapu reageerib metalliga, retsepti järgi tuli see kohe alguses lisada. Keetsin nõrgal kuumusel pooleldi peal oleva kaanega, et liigne vesi saaks ära aurustuda. Vahu, mis tekkis peale, võtsin ära, seda tekkis kogu keetmise vältel aeg-ajalt. Kui vedelik hakkas juba natuke paksemaks, siirupisemaks muutuma, proovisin (Ei tohi proovida otse potist, on ülikuum!), oli hea. Kuna retseptis ei olnud öeldud, kaua keeta, siis keetsin täpselt 2 tundi kuni mesi hakkas äkki väga hoogsalt mullitama pliidi kõige nõrgema kuumuse peal, mullid tõusid üsna kõrgele.

Kahjuks keetsin liiga kaua!!! Mesi muutus liiga kõvaks siirupiks, nagu hakkaks karamelliks muutuma, enne kui proovisin, oli palju parem. Keetke 1,5 tundi ja siis vaadake, võib-olla sellest aitab või 1 tund, 45 minutit. Järgmisel korral olen targem ja mõõdan ka täpselt õige aja.

Tilgutades ei vajunud mesi laiali jäi piisana taldrikule.


Varsti proovin selle meega küpsetada mingit kooki, kuhu läheb mesi taignasse. Kui kõik toimib, siis saab peaaegu 1l sellist mett ~ 14 krooni eest.
Maitse poolest ei ole nii magus nagu mesi, täitsa hea asi, kui ma ta järgmisel korral õige konsistensiga ka saan, siis on väga hästi. Kavatsen külmkapi ühe riiuli täita võilillemee purkidega, sest seda mett säilitatakse külmkapis klaaspurkides, pidi säilima kevadeni. Kasutatakse nagu tavalist mett. Lapsed proovisid, neile maitses, kuigi neile päris mesi eriti ei meeldi.

Veel infot võilillemee kohta, mis ma leidsin internetist:
Ravimina võta 1 tl 3 korda päevas.
Võilill annab meie verele vajaliku konsistentsi st veri muutub vedelamaks. Ta aitab vältida veresoonkonna haigusi, infarkti ja insulti, kaotab sügelemise allergikutel, parandab sammaspoolikuid ja lööbeid. On hea podagra, reuma, maksa- ja sapihaiguste puhul. Võililleõitest saab teha imehead mett, mis ei jää maitse poolest sugugi alla ehtsale meele, kuid on näiteks neeruhaigetele sobivam kui mesi. Samuti on hoopis meeldivam neile, kes tavalist mett eriti ei armasta.

Riivsai


Saiaviilud jätta paariks päevaks õhu kätte kuivama. Kui on läbinisti kuivanud, ajada läbi hakklihamasina.

Hapukoore-juustusaiad ahjus


Riivjuustuga ahjus juustusaiu tehes, kipub riivjuust sulades jäämagi ribadeks, nagu enne oli, et ühtlasem mulje jääks, selleks määrisin saiaviiludele soolaga maitsestatud hapukoort ja sinna peale panin riivjuustu. Küpsetasin eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures juustu sulamiseni.

esmaspäev, 21. mai 2007

Bubert


1 l piima (võib ka piima-veesegu)
7 spl mannat
5 muna
0,5 tl soola
1 dl suhkrut
vaniljesuhkur
Munavalged vahustada kõvaks vahuks, munakollased vahustada suhkruga heledaks vahuksvaniljesuhkrut

Piim panna keema, lisada sool. Keevasse piimasse sõristatakse manna, keedetakse mannapuder. Kui puder on juba paks, lisatakse munakollasevaht, kuumus keeratakse madalamaks, segatakse kuni munakollased on kuuma pudruga segatud, nii et ei ole enam toored, keeta ei tasu, siis tekivad keedetud munatükikesed magustoidu sisse.

Puder peale munakollasevahu juurde segamist.
Seejärel lisada munavalgevaht ja segada samamoodi nagu kollaseid.

Sobib kisselliga.

Related Posts with Thumbnails