pühapäev, 29. aprill 2007

Salatikorvikesed

Täidise ja teostuse idee on minult.

Korvikeste taigen


200 g margariini
1 dl suhkrut
2 muna
6 dl jahu
0,5 tl soola

Margariin vahustada suhkruga, lisa sool, üks muna, vahusta läbi, siis teine muna, vahusta läbi, lõpuks lisa jahu ja sool, vahusta läbi. Lase külmkapis pool tundi seista (mina tegin kohe, ei juhtunud midagi halba, ilmselt on külmkapis hoida vaja selleks, et taigen oleks külmem ja vorme täites ei hakkaks sulama ja äärtelt alla vajuma.

Sellest kogusest tuleb kaks pannitäit korvikesi.

Kata vormi põhi ja küljed õhukese ühtlase taignakihiga.

Küpsetasin 200-kraadises ahjus kuni muutuvad kollakas-pruuniks (umbes 5-10 min). Puust kokteiltikuga veidi aidates, tulevad vormist väga hästi välja.


Vastavalt soovile võib korvikesi täita erinevate täidistega - salatite, kreemidega nii magusate kui soolastega.

Mina täitsin need kolmurksed korvikesed riisimakaronidest tehtud salatiga (riisimakaronid, sink, värske kurk, hapukoor, majonees).

Väikeste korvikeste sisse tegin salati: kodujuust, sink, paprika.

Need väikesed korvikesed kaunistas ja mõtles kujunduse välja minu nelja aastane tütar.

Hasselbacki kartulid

Toored kartulid lõigata pikemat külge pidi õhukesteks viiludeks nii, et alt jäävad viilud kokku. Kartulid asetada tulisele rasvainega määritud plaadile, avad ülespoole. Mina veeretasin viilutatud kartuleid õlisel pannil, et ka pealt õliseks muutuks. Raputasinvahedesse veidi soola. Küpsetasin ahjus 200-250 kraadises ahjus. Kui kartulid olid enam-vähem pehmed, aga valged, panin kartuli vahedesse juustutükke - ühele kartulile 2-3 vahesse. Küpsevad umbes 1 tund.

Hasselbacki kartuleid võib teha ka ilma juustuta, lihtsalt soolaga.


Küpsetuskotis küpsetatud kalkuni tiivakeskosad ja kanakoivad

Kasutasin kalkuni tiiva keskosasid, millel on palju liha ja kaks peenikest konti ja kanakoibi. Sulatatud pestud osad määrisin soola ja maitseainega, seejärel majoneesiga (pool spl ühe tüki kohta) ja riputasin peale veidi riivjuustu. Tahtsin teha veidi peenemat ja pidulikumat sööki, aga ega tegelikult majoneesi ja juustu eriti maitsest tunda polnud, kuigi hea oli küll.
Maitsestatud tükid panin küpsetuskotti, sulgesin koti sulguriga, tegin noaga väikse augu sisse ja küpsetasin 200 kraadises ahjus ahjupanni peal umbes 1-1,5 tundi. Küpsetuskotti ei tohi panna kuumemasse ahju kui 200 kraadi!
Ka ilma lisanditeta jääb küpsetuskotis küpsetatud kana või kalkun pealt ilus pruun ja säilitab oma mahlasuse.
Lisandiks pakkusi hasselbacki kartuleid (vt. odavate õhtusöökide alt)

reede, 27. aprill 2007

Kurgiviilud toorjuustuga


Kurgiviiludele lisasin isetehtud küüslaugu toorjuustu.

Täidisega paprikasektorid


Paprikatükkide peale võiks hästi sobida mingi kodujuustusalat (kodujuust, sink...)

neljapäev, 26. aprill 2007

Võileivatort singi-paprikakreemiga


Suur röstsai (700 g)


Täidiseks:
300 g sinki

1 paprika

2 pk vahukoort

3 spl majoneesi

1 tl soola




Singi ja paprikatükid, millele on lisatud majonees, purustada köögikombainis.


Vahukoor vahustada soolaga ja lisada singipaprika segule, vahustada koos kiirelt läbi.





Laduda saiaviilud, millelt on ääred ära lõigatud, kandikule. Määrida peale ja külgedele täidist.


Minu tordil tuli kolm kihti.



Väga hea võileivatort tuli, teen seda kindlasti edaspidigi!


See võileivatort erineb koostise poolest sellest, et pealmise valge kihi jaoks jätsin enne täidise kokku segamist vahukoort, mille segasin 1 spl majoneesiga, sellega katsin pealmise kihi. Täidise kogused olid samad, mis esimese tordi puhul, ainult saia panin natuke rohkem, kuna tegin külgedelt laiema.

Näkileivarullid

Selleks on vaja Finn Crisp õhukesi näkileibu.
Kasta näkileivad korraks vette nii et nad üleni märjaks lähevad. Leotada ei tohi, siis ei tule midagi välja, kunagi tegin selle vea.

Lao märjaks tehtud näkileivad üksteise kõrvale kandikule või lõikelauale krobeline pool peal. Määri täidis peale. Kata toidukilega ja pane pooleks tunniks külmkappi pehmenema.


Tegin sellise täidise:

100 g taist sinki
3 spl maitsestamata toorjuustu (panin enda tehtud)
1/5 pikka värsket kurki
2 spl riivjuustu
2 spl majoneesi.

Külmkapist välja võttes lõika näkileivad pooleks ja keera rulli nagu alloleval pildil näha.


Lao rullid tihedalt üksteise kõrvale. Kata toidukilega ja pane paariks tunniks külmkappi.

Neid näkileivarulle ei soovita eelmisel päeval valmis teha! Mina tegin eelmisel päeval valmis, proovisin samal õhtul, oli hea, aga järgmiseks hommikuks oli kahjuks täidis kuhugi haihtunud. Leib oli täidise endasse tõmmanud, nii et täidise maitset ei olnudki tunda, kuigi tegemise päeval oli hea.


Jogurti-purukook

Retsept on "Jogurtiraamatust".

Purutainas:

150 g võid või margariini
1 dl suhkrut
3 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit

Lõika külm või kuuma vette kastetud noaga tükikesteks ning kalla nende peale küpsetuspulbri ja suhkruga segatud jahu. Töötle aineid mikseri taignakonksudega ühtlaselt sõmeraks ja pane külma.


Täidis:

5 muna

1,5 dl suhkrut

600 g paksemat maitsestamata jogurtit (kasutasin enda tehtud jogurtit)

Eralda munavalged kollastest ja vahusta kõvaks vahuks, munakollased vahusta poole suhkruga heledaks vahuks.

Sega ülejäänud suhkur maitsestamata jogurtiga, lisa sinna munakollasevaht ja lõpuks tõstvate liigutustega segades ettevaatlikult munavalgevaht.

Pane võiga määritud lahtikäiva koogivormi põhja 1/3 purutainast, selle peale pool täidist, siis 1/3 puru, jälle täidis ja lõpuks 1/3 puru. Küpseta ahju keskosas 200 kraadi juures45-50 minutit. Peale poolt küpsemise aega kui kook oli pealt juba üsna pruun, katsin vormi liigse pruunistumise vältimiseks fooliumiga ja panin siis ahju alumisse vahesse kuni küpsemise lõpuni.

Kui kook valmis, tee vormi äär lahti, aga jäta vormi külge ja lase koogil ahjus jahtuda. Panin külmkappi. See on hea ja huvitav kook, hoopis teistmoodi kui teised, mida teinud olen. Väga raske on kirjeldada seda maitset, aga tasub kindlasti proovida! Kui mõned koogid lähevad järgmiseks päevaks paremaks, siis see vist on samal päeval parem.

kolmapäev, 25. aprill 2007

Maksakotletid


umbes 500 g toorest maksa
2 mugulsibulat
2 toorest porgandit
4 keskmist toorest kartulit
3 muna
soola (panin peaaegu 2 tl)
pipart


Lõikasin maksa tükkideks, purustasin köögikombainis koos sibulatega. Seda võib teha ka hakklihamasinaga. Riivisin porgandid ja kartulid, lisasin need maksale, samuti munad ja maitseained. Segasin läbi ja praadisin pannil lusikatäied (nagu teeks lusikapannkooke)


Väga maitsvad kotletid! Serveerisin ahjukartulitega, millele kastmeks panin lihtsat maitsestatud hapukoort.

Munagrillvõileib


Panin võileivagrilli ühelt poolt võiga määritud leivad, võipool vastu põhja, sinna peale proovisin kahe leiva peale jagada ühe toore muna, nii et mõlemale leivale jätkuks valget ja kollast, osa jookseb leiva pealt maha, aga sellest pole ka midagi, sest see praeb ära ja jääb leiva külge, nagu pildil näha, aga natuke võiks proovida muna leiva peale tagasi tõmmata. Natuke soola peale raputada ja siis teised leivaviilud peale panna, nii et võiga pooled jäävad pealepoole. Võib-olla lihtsam oleks muna enne lahti kloppida. Hoida masinas kuni muna on küpsenud, selleks torkan noaga leiva sisse, et veenduda, ega munakollane toores pole. Küpseb tunduvalt kauem kui juustusaiad võileivagrillis.
Teine variant on küpsetada muna leivaviilu peal, nii et teist leivaviilu peale ei pane, nagu näha alloleval pildil.

Odav ja lihtne hommikusöök!

esmaspäev, 23. aprill 2007

Porgandi-sibula-juustukattega ahjus küpsetatud saiad


Porgandipitsade katet jäi üle, panin seda tavaliste saiaviilude peale ja natukeseks ahju. Tegin samamoodi nagu pitsasid - määrisin saia tomatipastaga, sinna peale riivjuustu ja siis praetud riivitud porgandi-sibulasegu. Kuna need saiad on ahjus lühemat aega, siis neile võiks juustu kõige peale panna, jääks ahvatlevam välimus.
Igatahes täitsa head olid!

Võileibade võistluse pildid

Nende töödega osalesime eelmisel aastal Leiburi põnevate võileibade võistlusel.


Päkapikud on tehtud saiakukli tükist, millele on peale määritud võid ja sinna ümber keeratud singiviil, pea on redisest, mis on kooritud nii, et nina, põsed ja suu on jäetud koorimata. Mütsid ja kott on paprikast.
Jänesed on saiaviilust, millele on määritud võid ja pandud juustutükid, käed ja kõrvad on juustust.

Maja seinad on leiva viiludest, peal või ja juust, paprikast aknad, singikatus, kurgist korsten. Idee järgi peaks seal sees olema mingi salat. See oleks selline einevõileib.

Minipitsad


Pärmitaigen:

50 g pärmi
4 dl vett
1 tl soola
10 dl jahu
4 spl õli

Pärm vedeldada soojas vees, lisada sool, jahu, segada mikseri taignakonksudega või sõtkuda käega. Lasta kerkida 2-kordseks.

35 minipitsat tuli.

Kate 1:
1 karp shampinjone praadida tükeldatult, sibulad praadida eraldi, lisada praetud shampinjonide juurde pannile, sinna lisada ka 200 g toorest hakkliha. Praadida kõik koos läbi, lisada veidi tomatipastat, soola ja pitsamaitseainet.

Kate 2
Tegin ka tervislikuma ja lahjema katte: praadisin 2 sibulat ja riivitud porgandid, lisasin veidi tomatipastat, soola, pitsamaitseainet.

Kui taigen kerkinud, võtta väike pallike tainast kausist, umbes poole kanamuna suurune, vajutada käega lapikuks ja asetada pannile. Sinna peale määrisin tomatipastat, siis raputasin riivjuustu ja alles siis panin hakkliha-shampinjoni-sibula segu või siis porgandi-sibulasegu.
Juustu ei pane kõige peale, kuna kuivaks siis liiga ära.
Küpsetasin ahjus 200 kraadi juures.

Meie pere arvates olid mõlemad pitsad väga head!

Kräsupea

Ei teagi kust see retsept on saadud, aga olen selle järgi palju aastaid teinud.

Väga hea ja suhteliselt odav piduliku välimusega kook!

2 muna
2 dl suhkrut
2,5 dl jahu
1 tl soodat
1,5 dl (200 g) hapukoort või petti, keefiri

Munad kloppida kahvliga lahti, lisada suhkur, soodaga segatud jahu ja hapukoor või pett. Segada, taigen jagada pooleks. Ühte kaussi lisada 1,5 spl kakaod.

Pruun taigen küpsetada ümmarguses lahtikäivas koogivormis, hele tainas küpsetada ahjuplaadil küpsetuspaberi peal. Küpsetada korda mööda keskmises vahes 200kraadi juures, panna kuuma ahju. Heledat põhja küpsetasin 10 minutit, tumedat 15 minutit.
Tainast tuleb hästi vähe, sellest mitte ära ehmatada! Heledat tainast tuleb pannile nii õhuke kiht, et vaevalt saab küpsetuspaber kaetud. Aga ei soovita taigna kogust suurendada. Tegin seda kord, aga kook ei tulnud enam nii hea. Kui on vaja suuremat kogust, siis võiks teha parem kaks kooki. Aga vaatamata väiksele taigna kogusele tuleb täiesti korraliku suurusega kook.

Hele küpsetatud põhi lõigata ruudu kujulisteks väikesteks tükkideks ja panna kaussi, kuhu lisada vahetult enne koogi kokku panemist hapukoort nii palju, et hapukoorega segades oleksid koogiruudud igalt poolt hapukoorega kaetud. Soovitav oleks kasutada vedelamat 10 %-list hapukoort, näiteks Alma. Kes soovib lahjemat varianti, võib hapukoore asemel kasutada maitsestamata jogurtit. Hapukoort läks pruunidele põhjadele ja heledatele tükkidele kokku kaks 500 g pakki ehk siis umbes 1 kg
Pruun põhi on peale küpsetamist hästi õhuke ja võib tunduda võimatu seda kaheks kettaks lõigata, siiski on see võimalik. Keerake põhi teist pidi, nii et alumine pool jääb peale, sealt poolt saab väga hästi lõigata. Kui seda pruuni põhja külje pealt vaadata, siis tundub, nagu tal olekski keskel juba joon, mida mööda lõigata.

Ümmargune põhi panna kandikule nii, et sisemine pehmem pool jääb alla, kõvemale poolele, mis jääb nüüd peale, määrida hapukoort, nii et oleks hapukoorega kaetud. Sinna peale tõsta teine pool selliselt, et pealmine kõvem pool jääb peale, sinna määrida hapukoort. Kõige alla ma jätsin pehmema sisemise poole kuna see ei puutu hapukoorega kokku ja kui kõvem pool oleks all, jääkski see kõvaks ja oleks halb kooki lõigata.
Alloleval pildid on näha hapukoorega kokku määritud pruunid põhjad, hapukoorega segatud valged ruudud ja šokolaadi glasuur.

Valgete kuubikute-hapukoore segu valada pruunile põhjale, jätta keskele kõrgem kuhi, peale niristada lusikaga šokolaadi glasuur. Panna külmkappi seisma nii kauaks kui kannatust on. Soovitav oleks isegi terve päev, aga meie oleme küll juba tunni-paari pärast proovinud.

Šokolaadi glasuur:
50 g võid panna potti sulama,
sulanud võile lisada omavahel segatud 1 dl suhkrut ja 1 spl kakaod
ja 2 spl hapukoort. Kuumutada segades umbes 1 minut, lasta veidi jahtuda.



Kunagi katsetasin kräsupead ka sileda plaadikoogina. Selleks küpsetasin 2 heledat plaati ja 2 tumedat. Tegin 2 kogust tainast. Immutasin põhjad morsiga. Panin terved küpsetatud põhjad üksteise peale - pruun, valge, pruun, valge. Igale kihile hapukoort, ka pealmisele. Katsin šokolaadi glasuuriga. Lõikasin sõbrapäeva puhul noaga südame kujulised koogid. Piparkoogivorm jäi selleks liiga madalaks. Kook oli kohe pehme ja lõigatav ja võib-olla isegi parem kui tavaline kräsupea. Kaunistasin varem sulatatud šokolaadist tehtud südame kujutistega.
Seda plaadikräsupead on hea ruudu kujulisteks tükkideks lõigata.

Võileivad kapsarulliga


Õhtusöögist järele jäänud kapsarullidest saab hea hommikusöögi.

pühapäev, 22. aprill 2007

Kohupiimakook

Sellest kogusest tuleb ahjuplaadi täis kooki, ümmarguse koogivormi jaoks teha pool kogust.
Alguses tundus kook keskpärane, aga teise päeva õhtuks muutus väga heaks, siis oli juba kahju, et otsa saab. Seistes muutus isegi veel mahlasemaks, kuigi ta oli ka alguses mahlane, õhulise kreemja konsistentsiga. Kui võrrelda seda kooki minu teise kohupiima-plaadikoogiga, siis see teine kook on värskena parem, see aga seisnuna parem, seetõttu sobiks see kook hästi kellelegi pakkumiseks eelmisel päeval valmis teha. Säilitasin muidugi külmkapis toidukilega kaetult.

Põhi:
200 g toasooja võid
4 spl suhkrut
2 muna
4 dl jahu
1/4 tl soola
Või vahustada suhkruga, lisada 1 muna, vahustada ühtlaseks, siis lisada teine muna, vahustada, lõpuks lisada jahu ja sool. Taigen panna ühtlaselt ahjupannile küpsetuspaberi peale.

Kate:
400 g kohupiimapastat
2 dl hapukoort
5 muna
1-1,5 dl suhkrut
200 ml vahukoort
3 spl tärklist
3 spl jahu
Munavalged vahustada kõvaks vahuks, munakollased vahustada suhkruga, millest on 2 spl võetud vahukoore vahustamiseks.
Kohupiimapastale lisada hapukoor, munakollasevaht, tärklis, jahu, vahustada, lisada vahustatud vahukoor, segada mikseriga läbi ja lisada ettevaatlikult lusikaga tõstes juurde munavalgevaht. Täidis valada põhjale ja küpsetada 200 kraadises ahjus umbes 40 minutit.
See kook tuleb õhem kui kohupiima-plaadikoogi retsepti järgi tehtud kook.
Related Posts with Thumbnails