neljapäev, 29. märts 2007

Kartulisalat



Kartul (koorega keedetud, vt suupistete teemast rahvusliku suupiste alt tähelepanekuid)

porgand (koorega keedetud)

sink või vorst

marineeritud kurk

konservhernes

hapukoor

majonees

sool, (sinep)


Lastele serveerisin selliste pähklivormide sees küpsetatud korvikeste sees kartulisalatit. Tegin neile näod pähe, et lõbusam oleks. Sellised vormid ostsin kauplusest "Tuhat vajalikku asja", maksid 50 senti/tükk. Panin sama taigna, mis pähkliküpsetajas soolaste pähklite küpsetamiseks (vt küpsetiste teema alt pähklite retsepti, sama, mis magusate pähklite retsept, ainult suhkrut poole vähem ja soola natuke rohkem). Alguses katsetasin nii, et panin õhukese kihi taigent vormi ja siis tühja vormi talle peale, kuna kartsin, et äkki kerkib paksuks või kaotab oma õige vormi, kuid katsetasin ka ilma teise vormiga katmata ja väga ilusad õhukesed jäid. Ladusin nad kõik kõrvuti ahjupannile, küpsetasin 200 kraadi juures kuni olid pruunikaskollased. Täidis neid pehmeks ei teinud.


Rosolje



Keedetud kartul (kindlasti koorega keedetud)

keedetud peet (koorega keedetud)

keedetud porgand (samuti koorega keedetud)

keedetud muna

soolaheeringas

marineeritud kurk

hapukoor

majonees

sool, (sinep)


Lastelauale tegin rosoljekorvikesi, et lastel oleks hea mööda minnes kätte haarata ja suhu pista. Korvikesteks kasutasin pähkliküpsetajas tehtud pähkleid (vt küpsetiste teema alt), kuid suhkrut vähendasin ja lisasin veidi soola.


Tikuvõileivad

Nendel leibadel ja saiadel on või, kurk, sink, juust, viinamari.



Leib, või, pooltel leibadel lehtsalat, kurk, sink, paprika.

Sai, või, lehtsalat, munakollase-majoneesi-hapukoorekreem (sama, mis täidetud munasse läheb), heeringatükike, pihlakamari.


Saiast kolmnurk, või, lehtsalat, juust, redis, till.

Nägudega juustusaiad




Ümmargusel saiaviilul on või peale pandud salatilehe tükike ja tillioksake juusteks, juustunäole on silmadeks pandud petersellilehetükikesed, porgandist nina ja redisekoorest suu.


Kartuli-singi-paprikasuupiste


Kuna lapsed meil kilusõbrad pole, tegin neile Vabariigi aastapäevaks selliseid suupisteid: kartuli peale singikuubik ja sinna paprika, võileivatikk sisse ja valmis.

Rahvuslik suupiste


Vabariigi aastapäevaks tegin selliseid suupisteid: keetsin koorega väikesed kartulid, koorisin ära, tegin neile näod pähe, panin puhastatud kilu juusteks ja munavalge tüki mütsiks.

Tähelepanek: koorega keedetud kartul tuleb suupistena ja salatis alati parema maitsega kui kooritult keedetud kartul. Ilma kooreta keedetud kartulil tuleb peale keetmist niiskust saades ebameeldiv maitse, isegi peale keetmist kartulipotile kaane peale panemisega on kartuli maitse rikutud, pealegi tuleb selliste kartulitega tehtud salat vesine, mida aga ei juhtu kunagi koorega keedetud kartulist tehtud salati puhul.

Paprika-, kurgi- ja redisesiilid


Saiakuklitesse võileivatikkudega torgatud kurgi- ja paprikakuubikud ning redised. Silmad ja nina rosinatest.

Singi-juusturullid


Täidise tegemiseks lisan riivjuustule majoneesi ja natuke hapukoort, soola. Mina viimasel ajal küüslauku pole pannud, sest kõigile see ei maitse ja pealegi olen mitu korda täheldanud, et kui juustusegu on küüslauguga, tekib singile seistes imelik maitse, nagu oleks vanaks läinud. Tõstan veidi täidist singiviilule ja keeran rulli. Kaunistuseks lasin tordipritsist maitsestatud võitupsu.

teisipäev, 27. märts 2007

Dekoreerimislõikuriga tehtud pirnist lillekesed

Samast komplektist pärit dekoreerimislõikuriga on väga lihtne tomatit lõigata pooleks kaheks ühesuguseks lilleks. Kuna mul tomatit kodus polnud, katsetasin pirniga, mille jämedama osa panin lõikurisse ja lõikurisse mitte mahtuva peenema osa lõikasin ära. Tulemus jäi selline:


ÕUNA LÕIKAMINE DEKOREERIMISNOAGA

Samas komplektis on dekoreerimisnuga, mis tuleb teatud vahemiku järel õuna sisse torgata. Südamiku eemaldasin õunasüdamiku lõikajaga.






Balti Jaama turult ostsin 2 sellist dekoreerimisnuga.



Lõikamine käib sama põhimõttega, nagu eelmise lõikuri puhul, aga nende kahe viimasega lõigates jääb kaunis ainult üks õunapool.



Nagu pildil näha, tulemus nende kahe lõikuri puhul ei erine üksteisest, kuigi välimuselt need noad erinevad.

Kurgi spiraalselt lõikamine

Leidsin huvitavalt lihtsa võimaluse, kuidas saab kurgist, porgandist, pikast redisest ja kindlasti veel teistestki köögiviljadest, aga miks ka mitte vorstist, lõigata spiraale, mida erinavalt paigutades serveerida. Müügil on ka spiraallõikur,
mis oli müügil mõni nädal tagasi Super Boxis sellises 99 krooni maksvas komplektis,

kuid millega pole võimalik spiraale lõigata, sest ta lõhub kurgi seest ära, järgi jäävad ainult ääred ja needki mitte spiraalselt. Aga teised komplektis olevad vahendid on küll head.
Nüüd ma tutvustan teile kurgi lõikamist spiraalselt puust grilltiku abil. Torkasin grilltiku kurgi sisse ja hakkasin noaga lõikama kurki järjest keerates ja nii see tuligi.

kolmapäev, 21. märts 2007

Täidetud munad


Tomatikoorest roosidega kaunistatud munad:



Lihavõttepühade munad:




Lihavõtte täidetud munad: pesa

jänku






munast koorunud tibu



Vabariigi aastapäevaks kiluga täidetud munad:







Esmalt panin igasse muanpoolikusse kilurulli, peale lasin tordipritsist munasegu.




Valentinipäevaks:




Laste ahvipeoks tehtud täidetud munad, mille kaunistuseks püüdsin teha porgandist apelsine.

Jõulumunad:

Autoga seotud ürituse jaoks tegin munadele kaunistuseks väiksed autod:










Lapse sünnipäevaks tegin sellised munad: tibud on juustu-munakollasetäidisega, kuhu lisasin võid, hapukoort ja majoneesi, järgmised porgandikaunistusega munad on tavalise täidisega.





Täidetud munad meeste õlleõhtuks.




Lihavõttepühadeks tegin sellised täidetud munad.

Sellised täidetud munad tegi minu mees meile naistepäevaks.


Jõulu ajal püüdsin täita mune kuuse kujuliselt. Need peaksid olema siis nagu ehitud kuused. Kuna nende valmistamiseks oli vaja rohkem täidist kui tavaliselt, lisasin munakollastele lisaks majoneesile ja hapukoorele ka riivjuustu ja veidi võid, et vorm paremini püsiks, kuid või lisamine muudab seistes munakollase inetuks, jääb vana ja kuivanud välimus, sellepärast ma tavaliselt võid ei kasuta.












Lõikan keedetud munad pooleks, laste lauale olen ka neljaks lõiganud, need ei jää küll nii korrapärased ja kaunid (teisel pildil), poolikud siis omakorda pooleks, sest väikesed lapsed nagunii ei söö seda poolikut muna ära. Munakollased eemaldan valgetest, neile lisan veidi soola, hapukoort, majoneesi, segan köögikombainiga ühtlaseks ja lasen tordipritsist munavalge poolikutesse.



Üllatav tähelepanek:




kui tavalisi pooleks lõigatud mune täidan, kipub tavaliselt täidist väheks jääma, siis neljaks lõigatud munade täitmisel eeldasin, et tuleb veel rohkem puudu, aga vastupidiselt jäi hoopis täidist üle.


Mune võib täitmiseks poolitada ka teistpidi.
Lihavõttepühadeks tegin täidetud munalilli. Selleks kasutasin dekoratiivlõikurit, mis lõikas muna kaheks lilleks ( vt. Garneerimise teemat).



Related Posts with Thumbnails